string(0) ""

10 αλήθειες για τις υπέροχες γάτες της Βεγγάλης

Στέλλα Πανοπούλου

16/08/2023

Photo: Shutterstock

Οι υπέροχες γάτες της Βεγγάλης συνδυάζουν την εμφάνισή τους που τις κάνει να μοιάζουν με μικρές λεοπαρδάλεις, με το γεγονός ότι είναι εξημερωμένες και φιλικές με τους ανθρώπους.

Πρόκειται για μια υβριδική φυλή γάτας. Στις αρχές του 1900, εκτροφείς διασταύρωσαν οικόσιτες γάτες με Ασιατικές γάτες-λεοπαρδάλεις, ένα μικρό, άγριο είδος που ζει στη Νοτιοανατολική Ασία. Οι Ασιατικές γάτες-λεοπαρδάλεις – ή αλλιώς Felis bengalensis – έχουν λεπτεπίλεπτη κοψιά και άγρια εμφάνιση. Οι διασταυρώσεις ξεκίνησαν δύο αιώνες πριν, αλλά ως είδος, οι γάτες της Βεγγάλης εγκαθιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1970, όταν η Jean Sugden Mill διασταύρωσε υβρίδια Ασιατικές γάτες-λεοπαρδάλεις με οικόσιτες γάτες, επιδιώκοντας να συνδυάσει την εξωτική εμφάνιση της λεοπάρδαλης με την προσωπικότητα της οικόσιτης γάτας.

Παρακάτω θα δούμε δέκα αλήθειες για τις αξιοζήλευτες γάτες τις Βεγγάλης, με τα ιδιαίτερα και διαφορετικά σημάδια τους, και το στιλπνό τρίχωμά τους:

1. Είναι μυώδεις με ψηλά πίσω πόδια τα οποία τους χαρίζουν μεγάλη δρασκελιά.

2. Το τρίχωμά τους είναι απαλό, λείο, και εύκολο στην περιποίησή του – χρειάζεται βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα. Έχει ιδιαίτερους χρωματισμούς με τα πιο συνηθισμένα χρώματα να είναι το καφέ, το λευκό (μια μορφή αλμπινισμού) και το ασημένιο. Το τρίχωμα κάποιων γατών φαίνεται σαν να λαμπυρίζει λόγω των διάφανων τριχών που συγκεντρώνουν και καθρεφτίζουν το φως. Να ελέγχετε αν το τρίχωμα της γάτας σας είναι σε καλή κατάσταση. Ένα άτονο και βρώμικο τρίχωμα αποτελεί ένδειξη ότι μια γάτα δεν είναι καλά.

3. Οι ασθένειες που προσβάλλουν συνήθως τις γάτες της Βεγγάλης είναι:

– Περιφερική Νευροπάθεια

– Σύνδρομο Επίπεδου Στέρνου στα Γατάκια – πρόκειται για μια δυσμορφία η οποία μπορεί να είναι από πολύ βαριά και το ζώο να μην επιβιώσει, μέχρι τόσο ελαφριά όσο να μην εμφανίζονται καν σημάδια μετά την ενηλικίωση

– Δυσπλασία του Γοφού – συχνή σε μεγαλόσωμους σκύλους

– Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

– Εξάρθρωση Επιγονατίδας

– Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς

– Λεμφοσάρκωμα

– Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

– Παγκρεατίτίδα

– Γαστρεντερικές ενοχλήσεις

– Νόσος του κατώτερου ουροποιητικού

4. Έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας με αποτέλεσμα να “καίνε” εύκολα τις επιπλέον θερμίδες. Είναι σημαντικό να ταΐζετε τη γάτα Βεγγάλης σας τροφή υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ως σαρκοφάγο ζώο. Χρειάζονται έντονη άσκηση, παιχνίδια, και έκθεση σε πολλαπλά σωματικά και νοητικά ερεθίσματα για να εκτονώνονται. Ακόμα, χρειάζονται αρκετό χώρο και χρόνο έξω από το σπίτι, πάντα σε ένα ασφαλές και περιφραγμένο πλαίσιο. Η γάτα της Βεγγάλης δεν πρόκειται για μια γάτα του καναπέ, αλλά αντίθετα χρειάζεται μια καθημερινότητα γεμάτη δραστηριότητες, γιατί αλλιώς ενδέχεται να βαρεθεί και να στραφεί στο κυνήγι και σε άλλες καταστροφικές συνήθειες.

5. Ζουν 10-16 χρόνια, ανάλογα φυσικά με την ποιότητα ζωής, τη γενικότερη υγεία, και το αν είναι εσωτερικού η εξωτερικού χώρου.

6. Πρόκειται για κατοικίδια που μπορούν να είναι απόλυτα πιστά στους κηδεμόνες τους, αλλά ως ενεργητικές γάτες, δεν αρέσκονται στο να είναι περιορισμένες ή να τις κρατάει κάποιος. Είναι πολύ έξυπνες και μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να ολοκληρώνουν δύσκολα κόλπα.

7. Είναι ανεξάρτητες, κοινωνικές, και ομιλητικές γάτες που μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά με μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και με σκύλους φιλικούς με τις γάτες. Προσοχή, μόνο, στα μικρότερα κατοικίδια που κινδυνεύουν από εκείνες αν βρεθούν στον ίδιο χώρο, καθώς οι γάτες της Βεγγάλης έχουν έντονα κυνηγετικά ένστικτα.

8. Πρόκειται για μία από τις πιο ακριβές φυλές γάτας. Το 1990, μια ενδιαφερόμενη Βρετανή, πλήρωσε πάνω από 50000$ για τη γάτα της, και έχρισε τις γάτες Βεγγάλης “Rolls Royce” των γατών.

9. Συμπαθούν το νερό και συχνά παίζουν με αυτό.

10. Σήμερα, τα μικρά γατάκια της Βεγγάλης γεννιούνται από άλλες γάτες της Βεγγάλης, με αποτέλεσμα να είναι αρκετές γενιές μακριά από τους πιο άγριους προγόνους τους.



Σχετικά άρθρα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε σκύλο

10 πράγματα που αξίζει να ξέρετε για τις αλεπούδες

5 οφέλη από τη συμβίωση των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων με έναν σκύλο