string(0) ""

Πώς να κρατήσετε τον κήπο σας καθαρό από τη γάτα σας

Στέλλα Πανοπούλου

10/08/2023

Photo: Shutterstock

Οι γάτες είναι υπέροχα ζώα, και κομμάτι της γοητείας τους είναι η αυτονομία και η επιμονή τους.

Αν μια γάτα αποφασίσει να κάνει κάτι, είναι δύσκολο να της αλλάξει κανείς γνώμη – δεν είναι, όμως, και ακατόρθωτο. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά οι γατογονείς που διαθέτουν κήπο στο σπίτι τους είναι η αφόδευση της γάτας τους στον κήπο αντί για την άμμο της.

Το ευχάριστο νέο είναι ότι, αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα άρθρα μας, στα οποία πάντοτε λέμε να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε υποκείμενα νοσήματα, η περίπτωση που οι γάτες πηγαίνουν τουαλέτα στον κήπο σας σπάνια αποτελεί λόγο ανησυχίας για κάποιο πρόβλημα υγείας. Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η αηδιαστική δουλειά του να συνεφέρετε τον κήπο σας μετά από την επιδρομή της γάτας σας, πέφτει πάνω σας. Φυσικά, ακόμα και αν πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά, βεβαιωθείτε ότι δεν παρατηρείτε συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα που κρατάει περισσότερο από 24 ώρες. Στην περίπτωση που παρατηρείτε κάτι τέτοιο, επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας.

Γιατί, όμως, λαμβάνει χώρα αυτή η ενοχλητική συμπεριφορά που σας αποδιοργανώνει, και πώς μπορείτε να τη σταματήσετε;

Αρχικά, υπάρχει περίπτωση η γάτα σας να αρέσκεται σε αυτή τη συνήθεια επειδή έχει βρει ένα ασφαλές, ήσυχο και απομονωμένο σημείο στον κήπο σας. Οι γάτες θέλουν να νιώθουν ασφαλείς όταν πηγαίνουν τουαλέτα. Μπορεί επίσης η γάτα σας να νιώθει τον κήπο σας απλά ένα οικείο μέρος στο οποίο της αρέσει να κοιμάται ή να κάνει ηλιοθεραπεία. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να επιλέξει η γάτα σας το παρτέρι σας – μπορεί απλά να της αρέσει.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η γάτα σας αφήνει το σημάδι της στον κήπο σας είναι για να μαρκάρει την περιοχή της με τη μυρωδιά της – αντίστοιχα με τους αρσενικούς γάτους που “ψεκάζουν” ένα μέρος με ούρα όταν θέλουν να ανακοινώσουν την παρουσία τους. Τα κόπρανα αποτελούν άλλον ένα τρόπο να μαρκάρει μια γάτα την περιοχή της. Οι γάτες θα προβούν σε αυτή την πράξη κυρίως εάν νιώσουν ότι απειλείται η περιοχή τους από άλλα κατοικίδια.

Τα βασικά που πρέπει να έχετε στο νου σας όσον αφορά στην αποτροπή της γάτας σας από αυτή τη συμπεριφορά είναι τα εξής:

– Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν που απωθεί τις γάτες, σιγουρευτείτε ότι είναι έμπιστο και εγκεκριμένο.

– Αποφύγετε τα “χειροποίητα” απωθητικά καθώς υπάρχει περίπτωση να βλάψετε τη γάτα σας.

– Σε περίπτωση που η γάτα που αφοδεύει στον κήπο σας δεν είναι δική σας, βρείτε τον/την κηδεμόνα της και ενημερώστε τον/την ότι έρχεται στον κήπο σας. Μην αφήνετε φαγητό σε αδέσποτες ή γειτονικές γάτες, καθώς αυτό τις προσκαλεί να επιστρέψουν, και καθαρίζετε προσεκτικά τον κήπο σας μετά από υπαίθριες μαζώξεις και πάρτι που περιλαμβάνουν φαγητό.

– Οι γάτες αντιπαθούν το βρεγμένο έδαφος, οπότε μπορείτε να απωθήσετε μια γάτα από τα παρτέρια σας διατηρώντας τα νωπά.

– Εγκαταστήστε ένα αυτόματο σπρέι με νερό το οποίο θα απωθεί τη γάτα σας από συγκεκριμένα σημεία στον κήπο. Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος, καθώς οι γάτες γενικά αντιπαθούν το νερό. Οι συσκευές αυτές έχουν αισθητήρα που αναγνωρίζει την κίνηση, οπότε δεν ψεκάζουν χωρίς λόγο.

– Καταστήστε το δύσκολο για τη γάτα σας να μπαίνει στον κήπο. Μπορείτε να τον περιφράξετε με ειδικό μεταλλικό πλέγμα, γέρνοντάς το προς τη μεριά από την οποία θα έρθει η γάτα σας έτσι ώστε να μην μπορεί εύκολα να το σκαρφαλώσει.

– Χρησιμοποιήστε απωθητικά που λειτουργούν με την όσφρηση. Οι γάτες αντιπαθούν συγκεκριμένες μυρωδιές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιπέρι cayenne, λεβάντα, φλούδες πορτοκαλιών και λεμονιών, κόκκους καφέ. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να απωθήσουν τη γάτα σας αλλά είναι προτιμότερο να τα αποφύγετε διότι μπορούν να της προκαλέσουν τοξικότητα.

– Εγκαταστήστε έναν υπερηχητικό απωθητικό γατών το οποίο θα εκπέμπει ήχους υψηλής συχνότητας που θα ενοχλεί και θα απωθεί τη γάτα σας. Ο άνθρωπος δεν ακούει αυτούς τους ήχους.

– Καλύψτε συγκεκριμένα σημεία του κήπου σας με πέτρες, κλαδάκια και χαλίκια, καθώς οι γάτες προτιμούν να περπατούν σε λείες, μαλακές επιφάνειες. Ακόμα, οι γάτες θέλουν να μπορούν να σκάψουν και να θάψουν τα κόπρανά τους, οπότε γεμίστε τα παρτέρια σας με αντικείμενα που θα δυσκολέψουν αυτή τη διαδικασία για τη γάτα σας.

– Διατηρείτε τον κήπο σας καθαρό. Αν πλύνετε καλά το μέρος στο οποίο έχει κάνει η γάτα σας την ανάγκη της, ενδέχεται να φύγει η μυρωδιά της και να χάσει το ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη συνήθεια.

– Διατηρείτε τις αμμοδόχους της γάτας σας καθαρές και γεμάτες άμμο, μακριά από την τροφή και το νερό της, σε ένα ασφαλές και απομονωμένο σημείο του σπιτιού σας όπου η γάτα σας θα νιώθει άνετα.

– Διαμορφώστε ένα σημείο του κήπου σας ώστε να είναι ασφαλές και άνετο για τη γάτα σας, μακριά από τα φυτά και τα λουλούδια σας. Μπορείτε πάντοτε να χτίσετε μια αμμοδόχο κήπου χρησιμοποιώντας άμμο και ξύλο. Προσθέστε ένα μαλακό μέρος για να ξεκουράζεται και να κοιμάται η γάτα σας.

Τέλος, να έχετε υπόψη σας ότι τα κόπρανα της γάτας πρέπει πάντοτε να απομακρύνονται από τον κήπο σας, καθώς μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες εάν έρχεστε σε επαφή μαζί τους. Πάντα να φοράτε γάντια και να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την κηπουρική, το καθάρισμα της άμμου και του κήπου.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα