string(0) ""

Η αλήθεια για το αν η γάτα σας μπορεί να φάει παγωτό

Κωνσταντίνα Μάλλιου

03/08/2023

Photo: Unsplash

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που μπορούμε να ζήσουμε μόνο τρώγοντας παγωτό.

Και η γάτα μας αν είχε την επιλογή, ίσως ζούσε κι εκείνη μόνο με παγωτό.

Όσοι είστε γατογονείς, σίγουρα σας έχει τύχει έστω και μια φορά την ώρα που απολαμβάνετε το δροσερό και λαχταριστό παγωτάκι σας, να σας κοιτάζει βαθιά στην ψυχή το φουντωτό σας κατοικίδιο, προσπαθώντας να σας υπνωτίσει για να του δώσετε – αν όχι όλο – έστω ότι έχει απομείνει από το παγωτό σας.

Μπορείτε όμως να δώσετε στη γάτα σας παγωτό; Υπάρχουν κίνδυνοι; Πρέπει να προτιμήσετε συγκεκριμένο είδος;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που σας έρχονται στο μυαλό την κρίσιμη εκείνη ώρα και μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.

Μπορούν οι γάτες να φάνε παγωτό;

Όπως συμβαίνει με πολλές ανθρώπινες λιχουδιές που μοιραζόμαστε με τα κατοικίδιά μας, η πιο σημαντική ερώτηση δεν είναι αν «μπορούν» αλλά αν «πρέπει» να τους δώσουμε έστω και μια μικρή μπουκίτσα. Πολλά ανθρώπινα φαγητά είναι απαγορευμένα για τις γάτες και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Έτσι λοιπόν και με το παγωτό, πριν προσφέρουμε μια λαχταριστή μπουκιά στην γατούλα μας, είναι απαραίτητο να ξέρουμε από ποια συστατικά αποτελείται.
Επιπλέον αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι το παγωτό είναι γαλακτοκομικό προϊόν και κάποιες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και ότι είναι αρκετά κρύο και ίσως προκαλέσει πονόδοντο ειδικά αν η γάτα σας έχει ευαίσθητα δόντια.

Μπορεί το παγωτό να είναι επιβλαβές;

Το παγωτό περιέχει εκτός από γάλα, κρέμα γάλακτος, νερό, ζάχαρη, σταθεροποιητές και αρωματικές ύλες. Επίσης περιέχει λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και σχηματίζεται από γαλακτόζη και γλυκόζη. Σε αυτό λοιπόν το σάκχαρο ορισμένες γατούλες έχουν δυσανεξία και δυσκολεύονται στην πέψη του και δυστυχώς για αυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα μετά την κατανάλωσή του, όπως στομαχικές διαταραχές. Ενώ τα γατάκια μπορούν να χωνεύουν σωστά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όσο μεγαλώνουν χάνουν αυτή την ικανότητα όποτε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν δώσετε παγωτό στην γάτα σας να υποφέρει από στομαχόπονο ή και διάρροια.

Βέβαια το γάλα δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι το παγωτό περιέχει πολλή ζάχαρη, ένα συστατικό απαγορευμένο για τα περισσότερα ζωάκια.
Ότι παγωτό και να έχετε στην κατάψυξη, από παγωτό σοκολάτα, παγωτό βανίλια, παγωτό μπισκότο μέχρι και παγωτό με κομματάκια φρούτων, καλό είναι να αποφύγετε να προσφέρετε στην γατούλα σας.
Ειδικά το παγωτό που περιέχει σοκολάτα είναι απαγορευμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί η σοκολάτα περιέχει ένα αλκαλοειδές που ονομάζεται θεοβρωμίνη και δεν μπορεί να επεξεργαστεί από το σώμα της γάτας σας. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα θεοβρωμίνης, αρκεί για να αποβεί μοιραία η κατανάλωση από την γάτα σας.

Ίσως το παγωτό βανίλια είναι περισσότερο ασφαλές για το χνουδωτό σας φιλαράκι, αλλά προσπαθήστε να μην το κάνετε συνήθεια. Επίσης, μην δώσετε μια ολόκληρη μπάλα παγωτό αλλά μόνο ένα κουταλάκι. Πολλές φορές μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ποσότητα παρά το ίδιο το παγωτό. Με ένα δύο κουταλάκια παγωτό βανίλια το πιο πιθανό είναι να μην αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Αλλά και πάλι καλύτερα να προτιμήσετε να δώσετε στην γάτα σας λίγο γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά παρά παγωτό.

Γιατί στις γάτες αρέσει το παγωτό;

Μπορεί να εκπλαγείτε, αν δεν το ξέρετε ήδη, αλλά οι γάτες δεν αγαπούν το παγωτό επειδή είναι γλυκό και περιέχει ζάχαρη, καθώς δεν μπορούν να γευτούν γλυκές γεύσεις, οπότε δεν το καταλαβαίνουν. Αυτό που αγαπούν στο παγωτό είναι η περιεκτικότητα που έχει σε λιπαρά.

Μπορούν οι γάτες να φάνε sugar free παγωτό;

Μην προτιμάτε το παγωτό χωρίς ζάχαρη για να προσφέρετε στο κατοικίδιό σας. Πολλά sugar free παγωτά περιέχουν ένα υποκατάστατο ζάχαρης, την ξυλιτόλη, η οποία είναι τοξική τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους.

Τελευταία tips

Ξέρουμε ότι μπορεί να σπαράζει η καρδιά σας όταν σας κοιτάει η γατούλα σας και σας παρακαλάει για λίγο παγωτό, αλλά πραγματικά δεν πρέπει να ενδώσετε. Καλύτερα να «ζηλέψει» για λίγα λεπτά παρά να αντιμετωπίσει αργότερα προβλήματα υγείας. Προτιμήστε το γιαούρτι ή αν τελικά ενδώσετε, προσφέρετε της μόνο ένα δύο κουταλάκια παγωτό βανίλια. Και με προσοχή πάντα στα υλικά που περιέχει.
Σκεφτείτε το θετικό. Περισσότερο παγωτό για εσάς!

Σχετικά άρθρα

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Τι να κάνετε όταν η μία γάτα σας κάνει bullying στην άλλη