string(0) ""

6 λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι τινάζονται, ακόμα κι όταν δεν είναι βρεγμένοι

Νάνσυ Κουλούρα

28/04/2025

Photo: Shutterstock

Το σκηνικό γνώριμο σε πολλούς σκυλογονείς: Έχετε μόλις τελειώσει το μπάνιο του κατοικιδίου σας, και πριν καν προλάβετε να απλώσετε το χέρι για να πιάσετε την πετσέτα… αρχίζει το τίναγμα.

Ένας «μίνι σίφουνας» που εκτοξεύει παντού σταγόνες νερού, με αποτέλεσμα να καταλήγετε περισσότερο βρεγμένοι από το αγαπημένο σας τετράποδο που μόλις βγήκε μοσχομυριστό από την μπανιέρα.

Το τίναγμα μετά το μπάνιο ή μετά από μια βουτιά στη θάλασσα ή την πισίνα είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές – και χαριτωμένες – κινήσεις των σκύλων, που τους βοηθά να στεγνώνουν γρήγορα και αποτελεσματικά το τρίχωμά τους. Πρόκειται για μια άκρως αποδοτική μέθοδο, που μπορεί να απομακρύνει έως και το 70% της υγρασίας σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Επιστήμονες έχουν ερευνήσει αυτόν τον μηχανισμό, εντοπίζοντας ακόμη και τους νευρικούς υποδοχείς στο δέρμα που φαίνεται να τον ενεργοποιούν.

Γιατί όμως ορισμένοι σκύλοι τινάζονται με δύναμη ακόμα κι όταν δεν έχουν έρθει σε επαφή με νερό; Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για μια συμπεριφορά που μπορεί να έχει πρακτικούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους.

1. Απομάκρυνση σκόνης και ακαθαρσιών

Μπορεί η έννοια του self-grooming να έχει συνδεθεί κυρίως με τις «κοκέτες» γάτες που αφιερώνουν πολλές ώρες καθημερινά στη φροντίδα του τριχώματός τους, όμως και οι σκύλοι θέλουν να αισθάνονται καθαροί και περιποιημένοι. Όταν λοιπόν λερώνονται από χώμα ή γρασίδι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή της βόλτας στην εξοχή, ένα γερό τίναγμα μπορεί να απομακρύνει στη στιγμή πολλά από τα σωματίδια που τους προκαλούν φαγούρα. Το ίδιο ισχύει και για τη σκόνη ή τα χνούδια που παγιδεύονται κατά καιρούς μέσα στο τρίχωμά τους και τα ενοχλούν.

2. Δυναμικό ξύπνημα

Ορισμένοι σκύλοι τινάζονται δυνατά αμέσως μόλις ξυπνήσουν. Τα οφέλη αυτής της συνήθειας μπορεί να είναι πολλαπλά, αφού η δυναμική κίνηση του σώματος διώχνει τη νύστα, αφυπνίζει τις αισθήσεις και τεντώνει τους μυς. Το τίναγμα βοηθά επίσης τους σκύλους να επαναφέρουν το τρίχωμά τους – που μπορεί να έχει πατικωθεί από τον ύπνο – στη φυσιολογική του κατάσταση, έτσι ώστε να ξεκινήσουν την ημέρα τους φρέσκοι και φουντωτοί.

3. Ενθουσιασμός

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους σκύλους τόσο αξιαγάπητους είναι ο ενθουσιασμός τους ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, όπως η προοπτική μιας βόλτας στο πάρκο, μια τυχαία συνάντηση με έναν τετράποδο φίλο τους ή η υποψία ότι μπορεί σύντομα να απολαύσουν την αγαπημένη τους λιχουδιά. Κάποιοι σκύλοι, όταν πλημμυρίζουν από αυτά τα συναισθήματα χαράς και αδημονίας, έχουν την ανάγκη να κάνουν ένα μικρό… reset. Τινάζοντας το σώμα τους, εκτονώνουν λίγη από την ενέργειά τους, με αποτέλεσμα να μετριάζεται και η υπερδιέγερσή τους.

4. Προετοιμασία για χαλάρωση

Αν έχετε προσέξει τον σκύλο σας να τινάζεται μετά το παιχνίδι ή κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είναι έτοιμος να χαλαρώσει, τεντώνοντας τους μυς του και αποβάλλοντας την ένταση. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να θέλει να σας πει ότι πέρασε πολύ ωραία παίζοντας μαζί σας, αλλά έχει φτάσει η στιγμή για χάδια και ξεκούραση.

5. Στρες

Δυστυχώς, το τίναγμα του σώματος στους σκύλους δεν σχετίζεται μόνο με τα θετικά συναισθήματα που περιγράψαμε παραπάνω. Το κατοικίδιό σας μπορεί να εκδηλώνει αυτήν τη συμπεριφορά και όταν αισθάνεται στρεσαρισμένο ή ανήσυχο. Παρατηρήστε προσεκτικά τη γλώσσα του σώματός του, αναζητώντας άλλα σημάδια που φανερώνουν άγχος, όπως το χασμουρητό, το γύρισμα του κεφαλιού, η κυρτή στάση του σώματος κ.λπ. Αφού επαληθεύσετε ότι έχετε να κάνετε με μια αντίδραση σε κάποιο αρνητικό ερέθισμα, το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσετε τον παράγοντα που του προκαλεί στρες ή φόβο και να τον απομακρύνετε από το περιβάλλον του.

6. Σωματική ενόχληση

Μήπως αγοράσατε πρόσφατα ένα καινούργιο περιλαίμιο ή σαμαράκι για τον σκύλο σας; Αν το βρίσκει άβολο, δεν αποκλείεται να αρχίσει να τινάζεται ως αντίδραση στη δυσφορία που αισθάνεται. Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσουν οι χνουδωτοί μας φίλοι τα νέα τους αξεσουάρ – κι αν αυτό τελικά δεν συμβεί, μπορούμε πάντα να τα αλλάξουμε.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη συμπεριφορά, ειδικά όταν είναι επίμονη και επαναλαμβανόμενη, μπορεί να συνδέεται και με άλλες, πιο περίπλοκες σωματικές ενοχλήσεις, όπως π.χ. η φαγούρα λόγω κάποιας αλλεργικής αντίδρασης ή το τσούξιμο εξαιτίας μιας δερματικής πάθησης.

left arrow
right arrow

Εάν υποψιάζεστε ότι η νέα «προσθήκη» στο ρεπερτόριο κινήσεων του σκύλου σας μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι η πιο ασφαλής επιλογή για να εντοπίσετε την πηγή της δυσφορίας του και να του χαρίσετε την ανακούφιση που αναζητά μάταια, τινάζοντας το τρίχωμά του.

Με πληροφορίες από Petcarerx, Dogster

Σχετικά άρθρα

Νέα έρευνα δίνει ελπίδες για τους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών παγκοσμίως

Δείτε πώς διασώθηκε η Valerie, το σκυλάκι που επιβίωσε για ενάμιση χρόνο στην άγρια φύση της Αυστραλίας

Αυτές είναι οι κατάλληλες δραστηριότητες για τους ηλικιωμένους σκύλους