Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας να γαβγίζει ασταμάτητα στο αυτοκίνητο όταν πάτε ταξίδι
Μυρτώ Τζώρτζου
18/04/2025

Ετοιμάζεστε αυτές τις μέρες του Πάσχα για ένα ταξίδι με το αυτοκίνητό σας. Μαζί σας φυσικά και ο σκύλος σας, ο οποίος δυστυχώς δεν κάθεται ήσυχος και συνέχεια γαβγίζει. Για να μην έχετε μια μαρτυρική διαδρομή, σκεφτείτε κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο σιωπηλός.
Οι σκύλοι αντιδρούν με πολλούς τρόπους όταν βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο. Ο πιο συνηθισμένος είναι το γάβγισμα. Κάποιοι μάλιστα περνούν το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού γαβγίζοντας ακατάπαυστα, πράγμα εξαιρετικά ενοχλητικό για αυτόν που οδηγεί καθώς μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή και να συμβεί κάτι άσχημο αλλά και τους άλλους όλους που μπορεί να βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Οι πιο βασικοί λόγοι τώρα που ένας σκύλος συμπεριφέρεται έτσι είναι: Φόβος, στρες, ενθουσιασμός.
Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να εντοπίσετε το λόγο που γαβγίζει, έτσι ώστε να να προσπαθήσετε να το σταματήσετε. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα πρέπει να έχει διορθωθεί από την αρχή με θετική εκπαίδευση, τις κατάλληλες εντολές κτλ. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Υπάρχουν δε και ζώα που πάνε σπάνια μεγάλα ταξίδια οπότε πιθανόν να μη σας έχει δοθεί η ευκαιρία να κάνετε κάτι.

Οι 4 λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι γαβγίζουν στο αυτοκίνητο
1. Υπερένταση
Ορισμένα σκυλιά μπορεί να είναι σε υπερδιέγερση όταν μπαίνουν στο αυτοκίνητο. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της γρήγορης εναλλαγής του τοπίου, λόγω ασυνήθιστων οσμών και ήχων κτλ.
2. Ενθουσιασμός
Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που πραγματικά λατρεύουν τις βόλτες με το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να το δείξουν όταν καταλάβουν ότι πρόκειται να πάνε κάπου οδικώς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
3. Προστασία
Όταν οδηγείτε με τον σκύλο σας, μπορεί να δει διάφορα πράγματα που να θεωρήσει απειλή για εσάς ή για εκείνον, όπως πεζούς, ποδηλάτες, άλλα ζώα και άλλα αυτοκίνητα. Τότε μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να σας προστατεύσει και να αρχίζει να γαβγίζει ατελείωτα.
4. Στρες ή φόβος
Διάφορα πράγματα μπορούν να οδηγήσουν έναν σκύλο στο να νιώσει στρες ή φόβο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Μια αιτία είναι ο φόβος να μην πάει στον κτηνίατρο. Άλλη μπορεί να είναι επειδή έχει συνδέσει το αυτοκίνητο με κάτι δυσάρεστο για εκείνον, όπως ένα τρακάρισμα. Ο τρόπος που οδηγείτε κάποιες φορές ταράζει τον σκύλο. Αν τρέχετε, κορνάρετε, φωνάζετε, νευριάζετε, όλα αυτά θα κάνουν το κατοικίδιό σας να νιώσει άσχημα, κάτι απολύτως λογικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα φοβισμένο σκυλί μπορεί να γαβγίζει ακατάπαυστα μέχρι να ”βγει” από την κατάσταση που του προκαλεί φόβο.

Τι δεν πρέπει να κάνετε
Πολλοί κηδεμόνες σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το γάβγισμα του σκύλου τους αντιδρούν με λάθος τρόπο, κάτι που δεν βελτιώνει τη συμπεριφορά του. Αντίθετα μπορεί να τον αγχώσει περισσότερο, μπορεί να τον κάνει να νιώθει αγωνία και τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε δυστυχώς οι περισσότεροι είναι να τον μαλώσουμε. Του φωνάζουμε, τον τρομάζουμε και μεγαλώνουμε το φόβο του. Αυτό είναι τελείως λάθος γιατί εκτός από το ότι δεν καταφέρνουμε τίποτα, χαλάμε και τη σχέση που έχουμε μαζί του. Αυτό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στο μέλλον γιατί φεύγει η εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσά σας.
Επίσης ορισμένοι έχουν το κλασικό ψεκαστήρι και του ρίχνουν νερό- κάτι που γίνεται και στις γάτες. Καθόλου αποτελεσματικό μέτρο, να ξέρετε.
Συμβουλές για να διατηρήσετε τον σκύλο σας ήρεμο στο αυτοκίνητο
Τι κάνουμε λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση; Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να ηρεμήσετε το σκυλάκι σας μέσα στο αυτοκίνητο, να σταματήσει το γάβγισμα και να κάνετε τα ταξίδια σας ευχάριστα.
1. Χρησιμοποιήστε μια ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου
Ένας ανεξέλεγκτος σκύλος μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα μέσα σε ένα αυτοκίνητο, κυρίως σε αυτόν που οδηγεί. Μια ειδική ζώνη ασφαλείας για σκύλους βοηθάει κάποια ζώα στο να ηρεμήσουν και να νιώθουν ασφαλή.
2. Χρησιμοποιήστε κλουβί
Η χρήση κλουβιού στο αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητη εάν ο σκύλος σας είναι ασφαλής με κάποιον άλλο τρόπο, όμως συχνά βοηθάει. Ο λόγος είναι ότι κάποιοι σκύλοι αν τους περιορίσεις την ορατότητα, χαλαρώνουν και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να τους αποσπάσουν την προσοχή. Έχουν λιγότερα ερεθίσματα που τους οδηγούν στο να γαβγίζουν. Επίσης μέσα σε ένα κλουβί μπορεί να νιώθουν πιο ασφαλείς.
Το θέμα του καλύμματος τώρα. Δοκιμάστε να καλύψετε κάποια μέρη του κλουβιού- όχι όλα- με μια κουβέρτα ή κάτι άλλο. Αν δεν μπορεί να δει τι συμβαίνει, δεν θα αγχώνεται τόσο πολύ και δεν θα γαβγίζει. Δεν θέλουν όμως όλοι οι σκύλοι κάτι τέτοιο γιατί στρεσάρονται περισσότερο νιώθοντας απομονωμένοι και γαβγίζουν περισσότερο. Εσείς ξέρετε τον σκύλο σας. Εσείς θα αποφασίσετε τι θα κάνετε.

3. Να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ένας νευρικός και αγχωμένος κηδεμόνας κάνει νευρικό και αγχωμένο το κατοικίδιό του. Και ενώ εσείς γνωρίζετε τι σας νευρίασε ή σας άγχωσε, εκείνο δεν γνωρίζει. Για αυτό παραμείνετε ψύχραιμοι, ακόμα και αν ο σκύλος σας γαβγίζει. Οι φωνές και οι τιμωρίες δεν οδηγούν πουθενά.
4. Θετική ενίσχυση και απόσπαση προσοχής
Εκτός από το να παραμένετε ήρεμοι και θετικοί, έχετε μαζί σας κάποιες ωραίες λιχουδιές ώστε να του τις δώσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Ορισμένα μάλιστα σκυλιά προτιμούν λιχουδιές με έντονη μυρωδιά. Οι λιχουδιές λειτουργούν και σαν απόσπαση προσοχής. Όμως δεν πρέπει να τις δίνετε όταν εκείνος γαβγίζει γιατί είναι σαν να επαινείτε αυτή τη συμπεριφορά. Τις δίνετε όταν είναι ήσυχος μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό ενισχύει την ιδέα ότι η ησυχία στο αυτοκίνητο έχει θετικά αποτελέσματα.
5. Δώστε του τα αγαπημένα του παιχνίδια
Πολλά σκυλάκια που έχουν στο ταξίδι κάποια αγαπημένα τους παιχνίδια – μασώμενα πράγματα ή κλασικά παιχνίδια- κρατιούνται απασχολημένα. Αυτά θα αποσπάσουν την προσοχή του σκύλου σας και θα προτιμήσει να ασχοληθεί μαζί τους παρά να γαβγίζει.
6. Σιγουρευτείτε ότι όλες οι ανάγκες του έχουν καλυφτεί
Ένας σκύλος που γαβγίζει όλη την ώρα μπορεί να θέλει κάτι. Μπορεί να πεινάει, να θέλει νερό ή να θέλει να πάει να κάνει την ανάγκη του. Μπορεί και να θέλει ένα διάλειμμα από το ταξίδι γιατί κουράστηκε. Να βγει λίγο έξω και να περπατήσει. Και εμείς τις ίδιες ανάγκες δεν έχουμε; Για αυτό βεβαιωθείτε ότι έχει φάει, έχει νεράκι και τα σχετικά.
7. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας
Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να έχετε κάνει πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Όπως όμως και να έχει, ποτέ δεν είναι αργά να το κάνετε. Εκείνος μπορεί να σας προτείνει να του δώσετε κάτι για να χαλαρώσει και να παραμείνει ήσυχος.
Το συνεχές γάβγισμα ενός σκύλου στο ταξίδι είναι κάτι πολύ βασανιστικό. Όχι μόνο για τον οδηγό αλλά και για τους άλλους συνταξιδιώτες σας. Μπορεί επίσης να γίνει και επικίνδυνο αν αποσπαστεί η προσοχή του οδηγού.
Για αυτό προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους που το ζώο σας γαβγίζει και δεν ηρεμεί με τίποτα και εφαρμόστε τα πιο πάνω βήματα. Σε όλες τις περιπτώσεις παραμείνετε ήσυχοι.