Οι πιο αναμενόμενες συμπεριφορές που έχει ένα κουτάβι – Τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε
Αγγελική Μακρή
16/04/2025

Πολλοί επιλέγουν να υιοθετήσουν ένα κουτάβι, αντί έναν ενήλικο σκύλο. Λίγοι όμως γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσο απαιτητικό -εκτός από χαριτωμένο- είναι το πρώτο χρονικό διάστημα με ένα τετράποδο μωρό. Ακόμη λιγότεροι είναι όσοι θα διαχειριστούν τις συμπεριφορές του με ψυχραιμία και υπομονή.
Οι πρώτοι μήνες στη ζωή με ένα κουτάβι έχουν κούραση, πολύ – μα πολύ- καθαριότητα- ακαταστασία, έξοδα και ανησυχία. Όμως, αυτή η περίοδος τελειώνει κάποια στιγμή και αυτό πρέπει να θυμάται κάθε κηδεμόνας που απελπίζεται την ώρα που σφουγγαρίζει τα ούρα του puppy του για δέκατη φορά μέσα στη μέρα. Γύρω στους 5 με 6 μήνες ζωής μπαίνει στην εφηβεία, η οποία διαρκεί μέχρι να γίνει 18 μηνών περίπου, ανάλογα πάντα με τη φυλή.

Εκτός από τις πρακτικές ανάγκες που έχει ένα κουτάβι, ξεκινάει να μαθαίνει τον κόσμο μαζί σας, άρα μεγαλώνει καθημερινά μέσα από νέα ερεθίσματα και προκλήσεις. Η ενέργεια του σκύλου είναι στα φόρτε της μέχρι την ενηλικίωσή του, άρα και η συμπεριφορά του εμφανίζει συνεχείς αλλαγές. Ολοκληρώνεται η πνευματική και σωματική ανάπτυξή του, οπότε αυτές θα έρχονται τόσο στην εμφάνιση όσο και στην διάθεσή του. Όσα περισσότερα γνωρίζετε από πριν, τόσο πιο καλά προετοιμασμένοι θα είστε γι’ αυτές. Δείτε τι να περιμένετε όταν αποφασίζετε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι, αλλά και πώς θα το αντιμετωπίσετε:
Τον φωνάζετε αλλά δεν έρχεται
Τι πιο σύνηθες να συμβεί σε ένα κουτάβι! Το μυαλό του είναι στο παιχνίδι, τις μυρωδιές, την τουαλέτα, που δεν είστε πολύ ψηλά στην προτεραιότητά του όταν είστε έξω βόλτα. Βέβαια, μιλάμε για τις φορές που είναι ελεύθερος σε μέρη όπου επιτρέπεται να είναι χωρίς λουρί. Πολλοί κηδεμόνες θεωρούν ότι αν κάνουν την κίνηση να φύγουν, τότε το κουτάβι θα πάει τρέχοντας από πίσω τους, με τον φόβο μην τα εγκαταλείψουν. Όμως, αυτός δεν είναι ασφαλής τρόπος για να σκέφτεστε.
Θα πρέπει να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον νεαρό σκύλο σας, έτσι ώστε να μην έρχεται τυχαία σε εσάς, αλλά συνειδητά. Αυτό θα συμβεί αν “δουλέψετε” την εκπαίδευση από το σπίτι, έναν χώρο χωρίς πολλά καινούρια ερεθίσματα. Αν τον βγάλετε ξαφνικά σε έναν νέο, ανεξερεύνητο χώρο, θα δυσκολευτείτε να του κρατήσετε την προσοχή. Κάντε το σιγά σιγά, από το σπίτι σε έναν άλλο κλειστό χώρο όπως τον διάδρομο της πολυκατοικίας ή την αυλή ή την πυλωτή. Θέλει αρκετή εξάσκηση μέχρι να το καταφέρετε, αλλά και υπομονή.
Είναι απρόβλεπτος με άλλα σκυλιά
Ακόμα δεν έχει μάθει να μετριάζει τις αντιδράσεις και τον ενθουσιασμό του γύρω από άλλους σκύλους. Άλλες φορές θα δείξει φόβο, άλλες μια μεγάλη αυτοπεποίθηση και, φυσικά, θα υπάρξουν και οι στιγμές όπου θα αγχωθείτε πως θα ξεκινήσει καβγάς. Η συμπεριφορά του σκύλου έξω, δεν διαφέρει από αυτή που έχει στο σπίτι. Δηλαδή αν βγάζει σε εσάς επιθετικότητα, είναι πιθανό να κάνει το ίδιο και στους σκύλους που θα συναντήσει έξω.
Αρχικά λοιπόν, εντοπίστε και διορθώστε ανεπιθύμητες συμπεριφορές μέσα στο σπίτι, όπως το να γρυλίζει όταν πλησιάζετε το φαγητό του. Αν πάλι έχει άσχημες εμπειρίες και φοβίες, ζητήστε βοήθεια από έναν εκπαιδευτή για να τις ξεπεράσει, πάντα με θετικό τρόπο. Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας έχει διάφορα θέματα συμπεριφοράς, μην τον πιέσετε να έχει επαφές με άλλους σκύλους. Ο καλύτερος τρόπος για να φερθείτε σε έναν φοβικό σκύλο, είναι να του δώσετε την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι είστε δίπλα του. Περάστε από ένα πάρκο σκύλων, καθίστε σε ένα παγκάκι για να εξοικειωθεί με τα μηχανάκια, τα ποδήλατα, τις φωνές των παιδιών, μέχρι το σημείο που νιώθει άνετα το κουτάβι και όχι φόβο. Τέλος, σκεφτείτε πως άλλη αντίληψη για τα πράγματα έχει το τετράποδό σας όταν είναι 2-3 μηνών και άλλη όταν είναι 6-7, άρα θα πρέπει να κάνετε τακτικά βόλτες για κοινωνικοποίηση.

Μασάει τα πάντα
Είναι μια απόλυτη φυσιολογική συμπεριφορά για ένα κουτάβι, καθώς το στόμα του είναι ένα μέσο για να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Το μάσημα δεν θα σταματήσει για κάποιους μήνες, έχετε όμως την επιλογή να του δώσετε εσείς αντικείμενα για μάσημα, έτσι ώστε να μην στραφεί σε πράγματα στο σπίτι από καλώδια και υφάσματα, μέχρι έπιπλα και παπούτσια. Βρείτε κατάλληλα παιχνίδια για μάσημα, ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθός του.
Άγχος αποχωρισμού
Κάθε φορά που θα φεύγετε από το δωμάτιο και δεν θα σας βλέπει, μπορεί να κλαίει, να τρέχει από πίσω σας, να ανακατεύει τα πράγματά του, να φάει την πάνα του. Αυτές είναι ενδείξεις ότι μπορεί να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού και να αντιδράσει άσχημα όταν χρειαστεί να λείψετε από το σπίτι. Κουτάβια που έχουν νιώσει ήδη την εγκατάλειψη μία ή παραπάνω φορές, ίσως έχουν αυτό το αίσθημα πιο έντονα.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βοηθήσετε τον σκύλο σας να διαχειριστεί την απουσία, κάτι που ρεαλιστικά, συμβαίνει καθημερινά σε όλους. Εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, άνθρωποι που δουλεύουν από το σπίτι, θα πρέπει να λείψουν κάποια στιγμή εκτός σπιτιού. Πριν φύγετε, θα πρέπει το κουτάβι να έχει περάσει λίγο χρόνο μαζί σας, κάνοντας δραστηριότητες όπως βόλτα – αν έχει τελειώσει με τα εμβόλια- ή παιχνίδι στο σπίτι για να εκτονωθεί. Παράλληλα, θα πρέπει να του αφήσετε παιχνίδια που θα τον βοηθήσουν να διοχετεύσει την ενέργειά του. Οργανώστε τον χρόνο σας και ξεκινήστε να λείπετε λίγα λεπτά στην αρχή από το δωμάτιο. Στη συνέχεια, για λίγα λεπτά εκτός σπιτιού και σταδιακά να μεγαλώνει αυτός ο χρόνος και η συχνότητα, για να είναι πιο κοντά στην καθημερινότητά σας.
Η λύση στις συμπεριφορές του κουταβιού είναι η εκπαίδευση είτε με τη βοήθεια ενός dog trainer είτε κάνοντας μια προσπάθεια μόνοι σας. Παράλληλα, οι βόλτες και τα ειδικά παιχνίδια για εκτόνωση θα τον βοηθήσουν σημαντικά ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται την ενέργειά του και να παίρνει αποφάσεις. Πάντα, η υπομονή και η αγάπη, θα σας δώσουν λίγη έξτρα βοήθεια μέχρι να περάσουν οι πρώτοι μήνες και να αρχίσει η ενηλικίωση του αγαπημένου σας σκύλου.