Οι 4 σοβαροί κίνδυνοι που έχει ο σκύλος σας όταν πηγαίνετε ταξίδι με το αυτοκίνητο
Μυρτώ Τζώρτζου
19/04/2025

Βρισκόμαστε μία ανάσα από τη μέρα του Πάσχα και κάποιοι από εμάς θα φύγουμε τώρα για ταξίδι. Μαζί φυσικά και ο σκύλος μας. Σε μια όμως εξόρμηση με το αυτοκίνητο υπάρχουν κρυμμένοι κίνδυνοι για αυτόν που πρέπει να προσέξουμε.
Τα ταξίδια με τον αγαπημένο μας σκύλο είναι πιο ευχάριστα και πιο διασκεδαστικά. Αν μάλιστα και εκείνος τα απολαμβάνει, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Πέρα όμως από τη χαρά και τον ενθουσιασμό μας, υπάρχουν και κάποιοι σοβαροί κίνδυνοι για το κατοικίδιό μας, τους οποίους δεν παίρνουμε πάντα σοβαρά υπόψη.
Αναγνωρίζοντας αυτούς τους κινδύνους και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, το ταξίδι μας θα είναι άνετο και χωρίς προβλήματα.
Ας δούμε κάποιους κινδύνους που κρύβει για τον σκύλο μας ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο.

1. Ανοιχτά παράθυρα και μπροστινή θέση
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους λίγο ή πολύ ανοιχτά, κάτι που πραγματικά είναι διασκεδαστικό για τον σκύλο καθώς μυρίζει τα πάντα και βλέπει τα πράγματα καλύτερα.
Αυτό όμως είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Το ζώο μπορεί να πεταχτεί έξω είτε από φόβο είτε επειδή θέλει κάτι να κυνηγήσει είτε απλά επειδή θα το δει σαν παιχνίδι. Και μπορεί να χτυπηθεί από άλλο αυτοκίνητο ή να χαθεί. Εδώ πολλοί λένε ότι έχουν εμπιστοσύνη στον σκύλο τους, είναι εκπαιδευμένος, δεν θα κάνει κάτι τέτοιο ή ότι έχει συνηθίσει τα ταξίδια κτλ. Λάθος. Ποτέ δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι για το πώς θα αντιδράσει ένα ζώο.
Επίσης από τα ανοιχτά παράθυρα ο σκύλος μας είναι εκτεθειμένος καθώς μπορεί να μπει κάτι μέσα, μια πετρούλα, ένα έντομο που θα τον τσιμπήσει ή οτιδήποτε άλλο, και να τραυματιστεί. Για αυτό αφήστε ελάχιστα το παράθυρο ανοιχτό για να μπαίνει από εκεί λίγος αέρας.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό είναι η θέση που βάζουμε το ζώο μας. Πόσες φορές δεν έχουμε δει αυτοκίνητα με τον σκύλο να κάθεται στην μπροστινή θέση; Αυτό όμως είναι επικίνδυνο. Γιατί μπορεί το μπροστινό κάθισμα να φαίνεται βολικό, όμως κρύβει κινδύνους. Αν ανοίξουν, για παράδειγμα, οι αερόσακοι σε ένα ατύχημα, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για ενήλικες επιβάτες, μπορεί να τραυματίσουν θανάσιμα το ζώο. Αλλά και αν δεν τεθεί θέμα αερόσακου, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τα σκυλιά στα αυτοκίνητα είναι ο τραυματισμός κατά τη διάρκεια ξαφνικών στάσεων ή ατυχημάτων.
Κρατήστε για αυτό το ζώο σας στο πίσω κάθισμα και βάλτε του μια ειδική για σκύλους ζώνη ασφαλείας. Υπάρχουν και τα ειδικά καθισματάκια για μικρότερα σκυλιά όπου τα κρατάνε ασφαλή. Έτσι μπορούν να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο χωρίς κίνδυνο.
2. Θερμοκρασία
Όσο περνάνε οι μέρες ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός. Είναι μεγάλο λάθος σε μία στάση που θα κάνετε, να αφήσετε τον σκύλο σας μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν η στάση αυτή είναι σύντομη. Ούτε πρέπει να τον αφήσετε με λίγο ανοιχτά παράθυρα.
Το βασικότερο από όλα είναι να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα ενός σκύλου όταν αυτός εκτίθεται σε πολλή ζέστη.
Μια μέρα που η θερμοκρασία έξω, για παράδειγμα, είναι 22 βαθμοί Κελσίου, μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 47 βαθμούς. Από τους 41 βαθμούς και πάνω η πιθανότητα θερμοπληξίας στο ζώο είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το δε 50% των σκύλων που παθαίνει θερμοπληξία δεν καταφέρνει να επιβιώσει. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες που έχουμε συχνά στη χώρα μας. Επίσης οι βραχυκέφαλες φυλές σκύλων που έχουν δυσκολία στην αναπνοή και υποφέρουν πολύ τις ζεστές μέρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Για αυτό πάρτε μαζί σας το ζώο σας ακόμα και για λίγα λεπτά.

3. Περισπασμοί για τον οδηγό
Ένας ανεξέλεγκτος σκύλος χωρίς ζώνη ασφαλείας μπορεί να δυσκολέψει την οδήγηση και να προκληθεί ατύχημα. Τα ελεύθερα σκυλιά μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του οδηγού. Να κυνηγήσουν, για παράδειγμα, αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα ατυχημάτων. Ένας επίσης σκύλος που είτε κινείται ελεύθερα πέρα δώθε μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί είτε από φόβο είτε από χαρά και ενθουσιασμό να θελήσει να ανέβει στην αγκαλιά σας, κάτι πολύ επικίνδυνο.
Οπότε η ζώνη, όπως είπαμε και πιο πάνω, ασφαλείας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
4. Πιθανό στρες
Για μερικούς σκύλους, οι βόλτες με το αυτοκίνητο είναι αγχωτικές. Η κίνηση, οι ήχοι, οι άλλοι άνθρωποι ή τα αυτοκίνητα που περνούν μπορεί να τους προκαλέσουν άγχος, οδηγώντας τους σε υπερβολικό γάβγισμα, κλάματα, ταχυπαλμία, εμετό ή ακόμη και καταστροφική συμπεριφορά. Οι αγχωτικές βόλτες με το αμάξι είναι εξαντλητικές τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας. Και μπορεί να σας κάνουν και να κινδυνέψετε.
Για να ελαχιστοποιήσετε αυτή την ταλαιπωρία εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε συχνά στάσεις για να επιτρέψετε στον σκύλο σας να πάρει καθαρό αέρα και να τεντωθεί. Αν η κατάσταση συνεχίζεται, θα πρέπει να έχετε ήδη μιλήσει με τον κτηνίατρό σας ώστε να σας έχει δώσει κάτι χαλαρωτικό για το ζώο σας.
Δοκιμάστε επίσης να του έχετε στο ταξίδι την κουβερτούλα του ή το αγαπημένο του παιχνίδι για να τον βοηθήσετε να αισθανθεί άνετα. Μείνετε και εσείς ήσυχοι, χωρίς φωνές και φασαρία στο ταξίδι ώστε να είναι και εκείνος έτσι. Αν σας βλέπει με στρες, θα αντιδράσει ανάλογα.
Τα ταξίδια με τον σκύλο μας είναι όμορφα. Αν μάλιστα ταξιδεύουμε και μόνοι, τι άλλο καλύτερο από τον τετράποδο συνεπιβάτη μας; Η ασφάλεια και των δυο σας όμως θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας. Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους που έχει ένα τέτοιο ταξίδι, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι εκείνος θα παραμένει ασφαλής, άνετος και ευτυχισμένος σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής σας. Το ίδιο φυσικά και εσείς.