Αποκτήσατε κουτάβι; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα εμβόλιά του
Χριστίνα Μορφογένη
26/04/2025

Υιοθετήσατε ένα υπέροχο κουτάβι και έχετε ξετρελαθεί με τη νέα αυτή άφιξη στο σπίτι σας. Ο νέος τετράποδος φίλος σας θα σας προσφέρει αμέτρητες στιγμές χαράς, παιχνιδιού και στοργής.
Αυτά φυσικά είναι όλα καλά αλλά για να διασφαλίσετε την υγεία του, θα πρέπει να προχωρήσετε στον εμβολιασμό του. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να προστατεύσει το σκυλάκι σας από σοβαρές και μεταδοτικές ασθένειες. Ένα υγιές κουτάβι σημαίνει πολλά χαρούμενα χρόνια, γεμάτα αγάπη και περιπέτειες. Μην ξεχνάτε φυσικά ότι είναι καλύτερο να προλαμβάνετε ένα θέμα υγείας από το να προσπαθείτε να το θεραπεύσετε.
Ποια είναι όμως τα βασικά εμβόλια που πρέπει να κάνει το κουτάβι σας, πότε πρέπει να τα κάνει και γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγεία του;
Γιατί είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός του κουταβιού;
Μέσα από το μητρικό γάλα τα κουτάβια λαμβάνουν τα απαραίτητα αντισώματα, ώστε να προστατεύονται από διάφορες μολυσματικές ασθένειες. Σταδιακά, όμως, τα αντισώματα εξασθενούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
Ο εμβολιασμός βοηθά το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναπτυχθεί σωστά και να δημιουργήσει αντισώματα ενάντια σε επικίνδυνες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.
Ένα ανεμβολίαστο κουτάβι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να μολυνθεί από σοβαρές ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας ή ακόμα και στον θάνατο.

Ποια είναι τα βασικά εμβόλια που χρειάζεται ένα κουτάβι
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες εμβολίων:
– Υποχρεωτικά (Core) εμβόλια, που είναι απαραίτητα για όλους τους σκύλους.
– Προαιρετικά (Non-Core) εμβόλια, που χορηγούνται ανάλογα με τον τρόπο ζωής του κουταβιού και το περιβάλλον του.

Τα εμβόλια που πρέπει να κάνει κάθε κουτάβι είναι για:
– Ηπατίτιδα (Canine Adenovirus – CAV1 & CAV2): Προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις στο ήπαρ και το αναπνευστικό σύστημα.
– Νόσο Carre – Μόρβα (Carre’s Disease): Μία από τις πιο θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες σκύλων. Εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και μολύνει το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το ουρογεννητικό, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα οπτικά νεύρα.
– Ασθένεια σκυλίσιου παρβοϊού (Canine Parvovirus – CPV-2): Ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός που προκαλεί εμετούς, διάρροια και αφυδάτωση.
– Παραϊνφλουένζα ή παραγρίπη (Canine Parainfluenza Virus – CPiV): Προκαλεί συμπτώματα γρίπης και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία.
– Λύσσα (Rabies): Θανατηφόρα ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται μέσω δαγκώματος και μπορεί να προσβάλλει τα ζώα και τους ανθρώπους. Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι υποχρεωτικός από τον νόμο.
– Λεπτοσπείρωση (Leptospira spp): Μία ζωονοσογόνος, εξαιρετικά σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη, που μεταδίδεται από τους αρουραίους, συχνά μέσω του μολυσμένου νερού και μπορεί να αποβεί μοιραία για τους σκύλους.

Τα προαιρετικά εμβόλια που μπορεί να κάνει το κουτάβι σας είναι τα εξής:
Ανάλογα με τον τρόπο ζωής του κουταβιού και το περιβάλλον του, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει επιπλέον εμβόλια, που προστατεύουν από:
– Λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα (Bordetella bronchiseptica): Πρόκειται για το βακτήριο που προκαλεί τον “βήχα του κυνοκομείου“, μια πολύ μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού.
– Κοροναϊό του σκύλου (Canine Coronavirus – CCoV): Αν και δεν είναι τόσο σοβαρό όσο ο παρβοϊός, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα στα σκυλιά.
– Λεϊσμανίαση: Μία παρασιτική ασθένεια που οφείλεται σε ενδοκυτταρικό παράσιτο του γένους Leishmania. Οι πιο κοινές μορφές είναι η σπλαγχνική λεϊσμανίαση (καλα-αζάρ), η δερματική λεϊσμανίαση και η βλεννογονοδερματική. Η σπλαγχνική λεϊσμανίαση είναι η πιο σοβαρή μορφή της νόσου, προσβάλει πολλά εσωτερικά όργανα και είναι πιθανά θανατηφόρος.
– Μύκητες (Dermatophytes, Microsporum και Trichophyton): Το εμβόλιο κατά των μυκήτων έχει προληπτικό χαρακτήρα, αλλά και θεραπευτικό.
Πρόγραμμα εμβολιασμού του κουταβιού
Το πρώτο εμβόλιο του κουταβιού θα πρέπει να γίνει περίπου στην ηλικία των δύο μηνών. Στη συνέχεια, ακολουθείται ένα πρόγραμμα επαναληπτικών δόσεων για να διασφαλιστεί η πλήρης ανοσία.
Ενδεικτικό πρόγραμμα εμβολιασμού:
7 – 9 εβδομάδων: Νόσος Carre, λοιμώδης ηπατίτιδα, παρβοϊός.
11 – 13 εβδομάδων: Ενισχυτικός εμβολιασμός για τους 3 προηγούμενους εμβολιασμούς, και επιπλέον, λύσσα και λεπτοσπείρωση.
15 – 17 εβδομάδων: Λύσσα και ενισχυτικοί εμβολιασμοί για λεπτοσπείρωση.
15 μηνών: Ενισχυτικοί εμβολιασμοί για όλα τα παραπάνω εμβόλια.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τα εμβόλια του κουταβιού
Τα εμβόλια είναι ασφαλή, μπορεί ωστόσο, να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες, όπως ελαφρύ πυρετό ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, συμπτώματα που περνούν γρήγορα.
Ακόμη κι αν το κουτάβι δεν βγαίνει έξω, πρέπει να εμβολιαστεί, καθώς οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω ρούχων, παπουτσιών ή άλλων ζώων στο σπίτι.
Αφήστε το κουτάβι να ξεκουραστεί μετά από κάθε εμβολιασμό, ειδικά τις πρώτες μία – δύο ημέρες, καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα ανταποκρίνεται στο εμβόλιο.
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε το πρόγραμμα εμβολιασμού. Αν ένα εμβόλιο καθυστερήσει, μπορεί το σκυλάκι σας να χρειαστεί επιπλέον δόσεις για να διατηρήσει την ανοσία του.