string(0) ""

Οι λόγοι που ο σκύλος σας τρώει ξύλινα αντικείμενα – Γιατί είναι επικίνδυνο

Κωνσταντίνα Μάλλιου

26/07/2023

Photo: Shutterstock

Η εικόνα ενός σκύλου να τρέχει με ένα μεγάλο κλαδί στο στόμα γεμάτος χαρά και ανεμελιά είναι κάτι παραπάνω από διασκεδαστική.

Όμως αυτό που βλέπουμε αμέσως μετά, δηλαδή τον σκύλο μας να τρώει το κλαδάκι, μπορεί να πραγματικά να είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του. Τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση ξύλινων αντικειμένων κυμαίνονται από μικρά έως και πολύ σοβαρά.

Γιατί όμως οι σκύλοι αγαπούν να μασουλάνε ξύλα; Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει στην υγεία και την ευημερία του ο αγαπημένος σας τετράποδος φίλος; Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε αυτή την κακή συνήθεια;

Η ανάγκη ενός σκύλου να μασάει ξύλο είναι κάτι το φυσιολογικό και ανάγεται σε αρχέγονα ένστικτα και στον δικό τους μοναδικό τρόπο να διατηρούν τα δόντια τους καθαρά και υγιή. Παρόλο που ο πιστός μας φίλος έχει εξημερωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αυτή η αγάπη και η επιθυμία του να μασάει κάτι θεωρητικά απαγορευμένο, έχει «χαραχτεί» στο DNA του. Παρόλο που δεν μπορούμε να εξαλείψουμε αυτή τη συνήθεια, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή την επιθυμία και να προτείνουμε λύσεις για ασφαλείς επιλογές αντικειμένων μάσησης.

Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της συμπεριφοράς;

Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί που ένας σκύλος καταφεύγει στο μάσημα ξύλων είτε όταν τα βρίσκει στην αυλή, είστε στη βόλτα είτε στην παραλία.

● Φροντίζουν τα δόντια τους

Οι σκύλοι όχι μόνο βρίσκουν το μάσημα διασκεδαστικό, αλλά με αυτόν τον τρόπο καθαρίζουν και τα δόντια τους. Επιπλέον εάν υποφέρουν από πονόδοντο, ιδίως τα νεαρά κουτάβια ή οι πιο μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι, βρίσκουν ένα σκληρό ξύλο να μασήσουν. Ο πονόδοντος μπορεί να τους προκαλέσει έντονη δυσφορία και έτσι με το μάσημα αντικειμένων προσπαθούν να ανακουφιστούν από την ενόχληση αυτή.

● Βαριούνται

Η πλήξη μπορεί να προκαλέσει στους σκύλους καταστροφική συμπεριφορά. Επομένως, αν το κουτάβι σας μένει πολλές ώρες μόνο του και δεν του παρέχεται η απαιτούμενη δραστηριότητα ώστε να εκτονώσει την περίσσια ενέργειά του, πολύ πιθανό να βρει ένα κομμάτι ξύλο και να αρχίσει να το μασάει, όσο επικίνδυνο κι αν είναι.

● Έχουν άγχος αποχωρισμού

Όπως και η πλήξη, έτσι και το άγχος αποχωρισμού μπορεί να οδηγήσει τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο σε μια καταστροφική συμπεριφορά. Αν ο σκύλος σας υποφέρει από άγχος αποχωρισμού, ίσως νιώσει την ανάγκη να μασήσει και να φάει ξύλο. Αυτή η συμπεριφορά λειτουργεί για εκείνον ως διέξοδος για τα άσχημα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει.

● Τους αρέσει

Παραδόξως, ένας σκύλος μπορεί να βρίσκει το ξύλο νόστιμο. Έτσι κάθε φορά που βρίσκει ένα κλαδάκι στην αυλή ή στο πάρκο που έχει βγει βόλτα, το αρπάζει και αρχίζει να το τρώει με ευχαρίστηση. Μάλιστα, μπορεί να έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις και ορισμένα είδη ξύλου τα θεωρούν πιο νόστιμα από κάποια άλλα τόσο στη γεύση όσο και στην υφή και τη μυρωδιά.

● Πάσχουν από μια διαταραχή που ονομάζεται PICA

Όπως και οι αγαπημένες μας γατούλες μπορεί να πάσχουν από PICA, έτσι μπορεί και οι σκύλοι. Αν και η γνώση των ειδικών είναι ελλιπής λόγω περιορισμένης έρευνας, η PICA χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, συχνή ακόμα και ψυχαναγκαστική κατάποση μη βρώσιμων αντικειμένων. Οι σκύλοι λοιπόν με τη συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να οδηγηθούν στην κατανάλωση ξύλου και άλλων αντικειμένων. Εάν διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας μασάει και τρώει συνεχώς τυχαία μη βρώσιμα αντικείμενα, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο που τον παρακολουθεί για περισσότερες συμβουλές.

Γιατί το μάσημα ξύλου μπορεί να αποτελέσει απειλή;

Όταν οι σκύλοι μασάνε ξύλο, το σπάνε σε πολλά μικρά και αιχμηρά κομμάτια, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία και την ευεξία τους με διάφορους τρόπους.

● Με το μάσημα ξύλων, ο σκύλος βάζει μεγάλη δύναμη, με πιθανό αποτέλεσμα το ράγισμα ή το σπάσιμο δοντιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ίσως κάποια μόλυνση και γενικά οδοντικά προβλήματα.

● Αν τα μικροσκοπικά κομμάτια ξύλου σφηνωθούν και παραμείνουν ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια του σκύλου σας, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση στο σημείο εκείνο. Πολύ πιθανό αυτή η μόλυνση να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί απόστημα, το οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνο και μπορεί να δημιουργηθεί πρήξιμο στην περιοχή που έχει προσβληθεί.

● Επιπλέον, τα κομμάτια ξύλων μπορεί να τραυματίσουν τον οισοφάγο του σκύλου σας κατά την κατάποση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο, έντονο πόνο και μια αναπόφευκτη επίσκεψη στον κτηνίατρο.

● Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν είναι η εντερική απόφραξη, καθώς ο σκύλος δεν θα μπορεί να χωνέψει και να αποβάλει τα κομμάτια ξύλου που έφαγε. Εάν δεν επιλυθεί άμεσα αυτό το πρόβλημα, μπορεί η κατανάλωση ξύλου να αποβεί μοιραία.

● Τέλος, μερικά είδη ξύλων μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους ή να έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν δείτε τον σκύλο σας με ένα μεγάλο κλαδί στο στόμα.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε τον σκύλο σας να τρώει ξύλα;

Καλό θα είναι, αν έχετε υιοθετήσει το κουτάβι σας σε μικρή ηλικία, να το εκπαιδεύσετε έτσι ώστε να μη μασάει διάφορα αντικείμενα, όπως έπιπλα, παπούτσια, πέτρες ή ξύλινα αντικείμενα. Αν δεν ξέρετε τον τρόπο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή σκύλων για να μπορέσετε παρέα να αποτρέψετε αυτή την κακή και άκρως επικίνδυνη συνήθεια.

Φυσικά και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι, επιδέχονται εκπαίδευση, οπότε πρέπει να είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεργαστείτε με τον χνουδωτό σας φίλο ώστε να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά.

Μπορείτε επίσης να δώσετε στον σκύλο σας εναλλακτικά παιχνίδια μασήματος τα οποία θα είναι πιο ασφαλή για αυτόν. Χρησιμοποιήστε πάντα θετική ενίσχυση όταν τον βλέπετε να μασάει και να παίζει με τα νέα του παιχνίδια για να καταλάβει ότι κάνει κάτι καλό και είστε κι εσείς χαρούμενοι για αυτό.

Εάν έχετε αυλή, προσπαθήστε να απαλλαχτείτε από τα ξύλα που μπορεί να βρίσκονται εκεί γιατί ο σκύλος σας σίγουρα τα θεωρεί πολύ δελεαστικά ακόμα και αν έχει 100 παιχνίδια να παίξει.

Επιπλέον, όσο διασκεδαστικό και αν είναι να πετάτε στο κουτάβι σας ένα κλαδί στο πάρκο για σας το φέρνει πίσω, προσπαθήστε να το αποφύγετε γιατί έτσι μπορεί να το μπερδέψετε και να μην καταλαβαίνει γιατί ένα κλαδί μπορεί να είναι αποδεκτό σαν παιχνίδι αλλά όχι σαν φαγητό.

Αποφύγετε τα παιχνίδια με τη μορφή ξύλου γιατί και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μπερδέψει τον σκύλο σας.

Η άσκηση και οι μεγάλες βόλτες είναι ένας τρόπος να σταματήσει ο τετράποδος φίλος σας να τρώει ξύλινα αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο πιθανό να νιώσει πλήξη και να καταφύγει στο μασούλημα ενός ξύλινου αντικειμένου.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να θυμώσετε και να προσπαθήσετε να τραβήξετε το ξύλο από το στόμα του γιατί μπορεί να τρομάξει ή να προκληθεί άθελά σας κάποιος τραυματισμός.

Να θυμάστε, ότι είναι στη φύση των σκύλων να μασάνε και να τρώνε ξύλα, όμως αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία του. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και πρέπει να προσεγγίζετε με μοναδικό τρόπο, οπότε η βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή μπορεί να σας βοηθήσει.

Σχετικά άρθρα

Πώς να πάρετε δείγμα ούρων από τη γάτα σας

Σκύλος ή γάτα; 7 tips που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε

Οι αλλαγές που θα παρατηρείτε στον σκύλο σας καθώς μεγαλώνει