string(0) ""

Τι πρέπει να ξέρετε για την ακριβοθώρητη γάτα Αβάνας

Μυρτώ Τζώρτζου

23/07/2023

Photo: Shutterstock

Μικρόσωμη (3-5 κιλά) και πολύ χαριτωμένη, η σοκολατί γάτα της Αβάνας ή Καφέ Γάτα είναι μια σπάνια γάτα για την οποία δεν ξέρουμε και πολλά.

Η ιστορία της

Οι γάτες αυτές δεν κατάγονται από την Κούβα αλλά εμφανίστηκαν στην Ευρώπη το 1890 και τους δόθηκε το όνομα Ελβετική Βουνίσια Γάτα. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν μέχρι την επανεμφάνισή τους στα τέλη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Η συγκεκριμένη ράτσα ήταν αποτέλεσμα αναπαραγωγής μεταξύ γάτων Σιάμ και μαύρων γάτων από ομάδες θαυμαστών της γάτας στην Αγγλία. Σε κάποιες περιπτώσεις η μείξη έγινε με Ρωσικές Μπλε. Το όνομά τους προέρχεται είτε από τα γνωστά πουρά της Αβάνας, λόγω χρώματος, είτε από το κουνέλι της Αβάνας που είναι μια ράτσα κουνελιού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Κάτω Χώρες το 1898.

Οι γάτες της Αβάνας ήρθαν στην Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ράτσα το 1983.

Πόσο φιλική είναι;

Οι γάτες αυτές είναι λόγω των γονιδίων των Σιάμ πανέξυπνες, κοινωνικές, αφοσιωμένες, τρυφερές και τους αρέσει η παρέα τόσο με τον άνθρωπο όσο και με τα άλλα ζώα. Θα μπορούσαν μάλιστα άνετα να εκπαιδευτούν και να βγαίνουν βόλτα με λουράκι. Ένα επίσης χαρακτηριστικό της γάτας Αβάνας είναι ότι ακόμα και από μικρή ηλικία, σπάνια χρησιμοποιεί τα νύχια της.

Είναι όμως για εμάς;

Παρόλο που γίνονται μια υπέροχη και πιστή παρέα, οι γάτες αυτές λατρεύουν να είναι έξω, μακριά από τους περιορισμούς ενός σπιτιού.

Καλλωπισμός

Η περιποίησή της δεν είναι ιδιαίτερη. Το βούρτσισμα δεν απαιτεί χρόνο και δεν χρειάζεται να είναι καθημερινό. Ένα χτένισμα μία φορά την εβδομάδα αρκεί για να διατηρηθεί η καλή κατάσταση και λάμψη του τριχώματός τους.

Όταν την περιποιούμαστε συχνά, είτε με μια ειδική χτένα είτε με τα ειδικά γάντια, τότε το τρίχωμά της αποκτά μια ωραία λάμψη και αναδεικνύει το όμορφο καφέ του χρώμα.
Όπως γίνεται και με άλλες γάτες, η τριχόπτωση στην Αβάνας είναι ιδιαίτερα έντονη την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Προβλήματα υγείας

Πρόκειται για ιδιαίτερα υγιείς γάτες. Η πιο συνηθισμένη πάθηση που μπορεί να εμφανίσουν είναι οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη. Οι γάτες που ζουν μέσα σε σπίτι είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία. Για αυτό χρειάζεται πάντα ειδική τροφή στη σωστή δόση.

10 tips για το τέλος

-Μοναδικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης φυλής είναι τα καφέ μουστάκια. Καμία άλλη ράτσα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο χρώμα στα μουστάκια.

-Έχουν μια χαριτωμένη συνήθεια να απλώνουν το πόδι για να αγγίξουν οτιδήποτε καινούργιο. Επίσης τους αρέσει να ακουμπούν με το πόδι τους τον κηδεμόνα τους.

-Η φυλή δεν είναι υπερβολικά ομιλητική. Προτιμά να χρησιμοποιεί τις πατούσες της για να ζητήσει προσοχή ή να εξερευνήσει νέα πράγματα.

-Οι γάτες Αβάνας είναι περίεργες και τους αρέσει να συμμετέχουν σε όλες τις οικιακές δραστηριότητες.

-Αυτές οι γάτες δεν πρέπει να μένουν συχνά μόνες τους. Αν δεν περνάτε πολύ χρόνο στο σπίτι, τότε η καφέ Αβάνα δεν είναι σίγουρα η ράτσα γάτας για εσάς.

-Έχουν απαλή φωνή και μπορεί συχνά να γουργουρίζουν για να επικοινωνήσουν με τους κηδεμόνες τους.

-Τους αρέσει να κυνηγούν τα παιχνίδια τους και να τα κρύβουν σε διάφορα σημεία του σπιτιού.

-Αυτές οι γάτες δεν αντέχουν το κρύο. Για αυτό θα πρέπει να τις έχετε σε ζεστούς χώρους.

-Το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να φτάσει τα 15 χρόνια.

-Σήμερα σε όλον τον κόσμο υπάρχουν λιγότερες από 1000 τέτοιες γάτες.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα