string(0) ""

Δεν είναι ούτε λύκος ούτε αλεπού- Απίστευτα πράγματα για τον μοναδικό Χαιτοφόρο λύκο

Μυρτώ Τζώρτζου

24/02/2025

Photo: Shutterstock

Δεν είναι ούτε αλεπού, ούτε λύκος ούτε έχει στενή σχέση με τα άλλα κυνοειδή. Ο maned wolf ή Χαιτοφόρος λύκος αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του.

Η επιστημονική ονομασία του ζώου αυτού είναι Chrysocyon brachyurus (”Χρυσοκύων, ο βραχύουρος”). Πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό είδος στο γένος Χρυσοκύων (δηλ. ”χρυσό σκυλί”). Η ονομασία Chrysocyon σημαίνει χρυσός σκύλος και προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά.

Ο κομψός Χαιτοφόρος λύκος, ο οποίος πήρε το όνομά του επειδή η χαίτη του σηκώνεται όταν φοβάται, ζει στην Κεντρική και Ανατολική Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Βραζιλίας, της Παραγουάης, του Περού και της Ουρουγουάης. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο μόνος επιζών μιας ομάδας μεγάλων άγριων κυνοειδών που ζούσαν στη Νότια Αμερική κατά την εποχή του Πλειστόκαινου. Το Πλειστόκαινο είναι η γεωλογική περίοδος που περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο 2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν. Ονομάζεται Διλούβιο ή εποχή των Παγετώνων.

Τι είναι όμως ακριβώς αυτά τα υπέροχα και λιγότερο γνωστά ζώα; Ας δούμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνωρίζουμε:

Έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως τα πολύ μακριά και λεπτά πόδια

Ο Χαιτοφόρος λύκος έχει πολύ μακριά και λεπτά πόδια, τα οποία τον βοηθούν να περπατάει άνετα στο ψηλό γρασίδι των λιβαδιών, με διάσπαρτους θάμνους και δέντρα. Κινείται επίσης σε δάση, σε βάλτους και κατά μήκος των ποταμών.

Το κόκκινο-καφέ ή χρυσό-πορτοκαλί σε χρώμα τρίχωμά του και η χαρακτηριστική μαύρη χαίτη του συμβάλλουν στο να φαίνεται μεγαλύτερος όταν απειλείται από τα αρπακτικά.

Είναι μοναχικά ζώα που τρώνε τα πάντα- περισσότερο μάλιστα φυτά και φρούτα

Οι Χαιτοφόροι λύκοι δεν αγαπούν να ζουν σε αγέλες, όπως οι σκύλοι και οι λύκοι. Πρόκειται για μοναχικά ζώα. Και φυσικά ούτε κυνηγούν σε αγέλες.

Όσο για το φαγητό τους, τα ζώα αυτά είναι παμφάγα που σημαίνει ότι τρώνε τόσο φυτά και φρούτα όσο και ζώα. Τα φυτά μάλιστα μπορούν να αποτελέσουν το 50% ή περισσότερο της διατροφής τους. Ένα από τα αγαπημένα τους φρούτα είναι η lobeira. Loberia σημαίνει «φρούτα του κόσμου» και είναι ένα μικρό μούρο που μοιάζει με ντομάτα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα φρούτα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς διώχνουν τα απειλητικά για τη ζωή αυτών των ζώων παράσιτα από το πεπτικό τους σύστημα. Οι Χαιτοφόροι λύκοι κυνηγούν επίσης μικρά και μεσαία σε μέγεθος ζώα, όπως κουνέλια, ποντίκια και άλλα τρωκτικά, πάπιες ελάφια κτλ. Όταν κυνηγούν για τροφή, χρησιμοποιούν τα μεγάλα αυτιά τους που περιστρέφονται για να ακούσουν καλά τους ήχους των ζώων.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν για να πιάσουν το θήραμά τους μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με το είδος του ζώου που πιάνουν. Για παράδειγμα, όταν κυνηγούν μικρότερα ζώα που μπορεί να τρέχουν μακριά, σκάβουν για να τα ακολουθήσουν. Όταν κυνηγούν έντομα ή πουλιά, πηδούν για να τα πιάσουν. Τα μακριά πόδια τους τούς βοηθούν να κινηθούν γρήγορα για να πιάσουν με επιτυχία το θήραμά τους. Είναι επίσης νυκτόβια ζώα, που κυνηγούν κυρίως τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της αυγής και του σούρουπου.

Ο μεγάλος εχθρός τους είναι ο άνθρωπος

Η απώλεια των οικότοπών τους αλλά και η λαθροθηρία, όπως και για όλα τα ζώα της άγριας ζωής, είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι Χαιτοφόροι λύκοι, οι οποίοι ζουν κατά μέσο όρο 12 με 15 χρόνια. Οι βιότοποί τους καταστρέφονται, κυρίως από τις παγκόσμιες γεωργικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), υπάρχουν περίπου 26.000 τέτοια ζώα που ζουν στην άγρια φύση και μερικές εκατοντάδες σε προγράμματα αναπαραγωγής σε ζωολογικούς κήπους.

Όσο και να δεν το φανταζόμαστε, τα ζώα αυτά είναι επιφυλακτικά και ντροπαλά και προτιμούν να τρέχουν μακριά από τον κίνδυνο παρά να στέκονται και να πολεμούν.

Δεν ουρλιάζουν αλλά βγάζουν άλλους ήχους

Αντί να ουρλιάζουν, οι Χαιτοφόροι λύκοι συνήθως βγάζουν ένα εκτεταμένο, μεγάλης έκτασης βουητό, για να έρθουν σε επαφή με άλλα ζώα. Ένας άλλος ήχος που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν είναι ένας βρυχηθμός που τον βγάζουν για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους.

Η ιδιαίτερη μυρωδιά των ούρων τους

Τα ούρα αυτών των ζώων έχουν μια περίεργη μυρωδιά που μοιάζει κάπως με αυτή της κάνναβης. Η μυρωδιά αυτή αποτρέπει άλλα αρπακτικά, όπως τα κογιότ, από το να εισβάλλουν στην επικράτειά τους. Βοηθά επίσης να βρουν συντρόφους κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος, καθώς η παραμένει πολύ στον αέρα και ”ταξιδεύει” επίσης μακριά.

Και ένα αστείο περιστατικό: Το 2006 κλήθηκε η αστυνομία στο ζωολογικό κήπο του Ρότερνταμ να διερευνήσει καταγγελίες σχετικά με έναν επισκέπτη που κάπνιζε κάνναβη ενώ παρακολουθούσε τα ζώα στην οθόνη. Τελικά διαπιστώθηκε ότι η μυρωδιά αυτή προερχόταν στην πραγματικότητα από την ”τουαλέτα” ενός Χαιτοφόρου λύκου που ζούσε στο ζωολογικό κήπο.

Σύντροφοι για μια ζωή

Οι Χαιτοφότοι λύκοι είναι μονογαμικά όντα, που σημαίνει ότι ζουν με το σύντροφό τους για μια ζωή. Ο πατέρας παίζει καθοριστικό ρόλο τις πρώτες εβδομάδες γέννησης των μικρών του προστατεύοντας τη φωλιά του και φέρνοντας τροφή. Καθώς τα μικρά μεγαλώνουν και φεύγουν από τη φωλιά, οι δύο γονείς θα τα μάθουν να κυνηγούν. Τα μικρά θα μείνουν με τους γονείς τους μέχρι να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν το ταξίδι τους, όταν γίνουν περίπου ενός χρόνου. Ο πατέρας επίσης είναι πιο κοντά σε αυτό από ό,τι η μητέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργεί ισχυρότερους δεσμούς με τα μικρά του.

left arrow
right arrow

”Έχουν ρεπό” κατά τη διάρκεια της πανσέληνου

Δεν παίρνουμε μόνο εμείς ρεπό αλλά και οι Χαιτοφόροι λύκοι καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μειώνουν τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια του σεληνιακού κύκλου. Ο λόγος είναι επειδή υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων θηραμάτων τις μέρες αυτές. Το φως είναι πολύ έντονο, με αποτέλεσμα τα ζώα γενικά να μη μένουν έξω καθώς είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους κινδύνους.

Οι Χαιτοφόροι λύκοι έχουν την ανάγκη μας

Από το 2015, τα ζώα αυτά έχουν καταχωρηθεί στην Κόκκινη Λίστα της IUCN ( Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης) ως απειλούμενα ζώα. Γίνονται μάλιστα πολλές προσπάθειες ώστε να μη μειωθεί άλλο ο πληθυσμός τους.

Σχετικά άρθρα

Σκίουροι, οι μεγαλύτεροι αναδασωτές της φύσης – Fun facts για τα μικρόσωμα τρωκτικά

Μπορεί να καταλάβει η γάτα σας όταν έχετε τις μαύρες σας; Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει

Αυτοί είναι οι φιλόζωοι celebrities που υιοθετούν ζώα από καταφύγια