string(0) ""

Ο Quarantino και η Tsu_Li του Γιώργου Ζερβού

Δημήτρης Φαλλιέρος

20/07/2023

«Έχουμε έναν γάτο και μια γάτα. Το αγόρι λέγεται Quarantino και το κορίτσι Tsu_Li. Είναι τριών ετών και τα δύο, με διαφορά δύο μηνών. Ο Quarantino είναι Βριλησσιώτης βέρος από σπίτι, με παππού Βρετανικό κοντότριχο. Η μικρή είναι από τα Σπάτα, γέννημα θρέμμα σταβλίσια.

Η κοπέλα μου προσπαθούσε να με πείσει να υιοθετήσουμε γατάκι πέντε ολόκληρα χρόνια. Δεν ήθελα με τίποτα. Είχα στο μυαλό μου τη δέσμευση και την ευθύνη που αναλαμβάνεις όταν υιοθετείς κατοικίδια. Δεν είχα εμπειρία από γάτες, μόνο από σκυλιά, τα οποία θέλουν καθημερινές βόλτες, κάτι που με είχε κουράσει πολύ στο παρελθόν. Ήρθε λοιπόν ο χειμώνας του 2020 λίγο πριν την πρώτη καραντίνα -είχα πειστεί πια για να υιοθετήσουμε γατάκι και ψάχναμε ήδη κάποιους μήνες- οπότε εμφανίστηκε αγγελία “χαρίζονται γατάκια” με αρκετά γκρι τερατάκια στη φωτογραφία. Θέλαμε να υιοθετήσουμε, όχι να αγοράσουμε, και είχαμε σκεφτεί ότι θέλουμε αρσενικό οπότε πήραμε τον χοντρούλη. Δύο μήνες μετά αποφασίσαμε να πάρουμε ένα δεύτερο για να μεγαλώσουν μαζί με τον Quarantino και να έχουν παρέα το ένα το άλλο όταν εμείς λείπουμε από το σπίτι. Ξανά αγγελία “Χαρίζονται πέντε αδεσποτάκια” στο facebook, η κοπέλα μου και πάλι επικοινώνησε, και μπήκε η μικρή στη ζωή μας. Σε μαύρο χάλι το γατί, με τσίμπλες, ψύλλους, υποσιτισμένο, βρώμικο, κατευθείαν από τον στάβλο… Περάσαμε δύο εικοσιτετράωρα από πάνω της σε κόκκινο συναγερμό. Την κάναμε καινούργια.

Ο Quarantino την ώρα που η Tsu_Li προσπαθεί να του δώσει φιλάκι

Η υποδοχή στο σπίτι είτε λείπω μία ώρα είτε μία μέρα είναι ίδια. Και τα δύο πίσω από την πόρτα αναμένουν με προσμονή να μου νιαουρίσουν. Η Tsu_Li λατρεύει να τρώει μπανάνα, πετάγεται σαν να την διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα και έρχεται τρέχοντας για μια μπουκιά. O Quarantino αγαπάει να πίνει νερό κατευθείαν από τη βρύση. Συχνά-πυκνά μέσα στη μέρα με τραβάει στην κουζίνα για να του ανοίξω το νερό, από το φίλτρο παρακαλώ. Δεν καταδέχεται κάτι λιγότερο – μην ξεχνάμε ότι έχει και αριστοκρατική καταγωγή.

Καμία λογική με Quarantino και Tsu_Li

Είναι μουσικόφιλα τα γατάκια μου. Ο Quarantino αγαπάει τον David Bowie και το Τρίτο Πρόγραμμα το οποίο ακούγεται μονίμως από το ραδιόφωνο του σπιτιού όταν λείπουμε. Η Tsu_Li είναι γατί των 50s. Αγαπημένα της τραγούδια είναι το “All I Have To Do Is Dream” των Everly Brothers” και το “Everyday” του Buddy Holy. Όταν είμαι στο δωμάτιο και μελετάω ή ηχογραφώ κάτι, έχω μονίμως μια Tsu_Li, είτε στη βιβλιοθήκη ξαπλωμένη είτε σε κάποια θήκη κιθάρας. Σε τακτά διαστήματα έρχεται νιαουρίζοντας ζητώντας μου αγκαλιές και χάδια. Να σημειώσω ότι αυτό συμβαίνει μόνο στο δωμάτιο-στούντιο, πουθενά αλλού μέσα στο σπίτι.

Αραχτός Quarantino

Ως παιδί στην Κάλυμνο που μεγάλωσα δεν είχα κάποιο ζωάκι μέσα στο σπίτι. Μεγάλωσα όμως δίπλα στον παππού ο οποίος είχε πάντα σκυλάκια ενώ τα καλοκαίρια είχαμε πάντα γατάκια της γειτονιάς γύρω από το σπίτι και τα ταΐζαμε. Τους σκύλους τους λατρεύω αλλά οι γάτες είναι το υπέρτατο ον στο ζωικό βασίλειο, οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν είμαι πολύ αντικειμενικός.

Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας (The Swingin’ Cats) είναι όλοι τους φιλόζωοι ενώ όποτε βρισκόμαστε όλοι μαζί στο σπίτι, απολαμβάνουν την παρέα των γατιών μας. Ο Ορέστης Πετράκης, ο πληκτράς, είναι fellow – γατάνθρωπος . Έχει δύο γατάκια και αυτός. Συχνά πυκνά ανταλλάσσουμε βιντεάκια και φωτογραφίες των γατιών μας. Ο drummer μας Δημήτρης Καλονάρος, αγαπάει τα σκυλιά.

Τα ξωτικά με τους The Swingin’ Cats

Το πιο διαδεδομένο ψέμα για τις γάτες είναι ότι είναι μοναχικά όντα και παρτάκια. Καμία σχέση. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει από τα σκυλιά που είναι χαζούλικα και ό,τι και να τους κάνεις έρχονται κοντά σου. Η γάτα έχει προσωπικότητα, σου δίνει απλόχερα αγάπη και προσοχή αρκεί να της δώσεις και εσύ. Είναι πώς θα την μάθεις επίσης. Είναι και ο λόγος για τον οποίο η κοπέλα μου ήθελε να υιοθετήσουμε μωρά γατάκια ώστε να εκπαιδευτούν μαζί μας. Ο μόνος τσακωμός μας στο σπίτι είναι όταν θέλω να υιοθετήσουμε κι άλλο γατί… αν με είχε αφήσει θα είχαμε ήδη καμιά δεκαριά.

Ο Quarantino και η Tsu_Li

Με τον Quarantino και την Tsu_Li είναι σαν να έχουμε δύο ξωτικά, γεμάτα αγάπη και γέλιο. Δεν υπάρχει στιγμή της ημέρας που να μην τα χαζεύω να κάνουν βλακείες ή να αράζω απέναντι τους για να ανταλλάξουμε ματιές με μισόκλειστα μάτια (στη γλώσσα της γάτας αυτό το βλέμμα σημαίνει “σ’ αγαπώ”). Με τα πλάσματα αυτά στο σπίτι, σταμάτησα να θέλω να βγαίνω κάθε βράδυ όπως παλαιότερα. Αντί αυτού, θέλω να είμαι ξαπλωμένος στον καναπέ με τα γατιά πάνω μου και να μην πηγαίνω πουθενά.

Γιώργος και Quarantino

Όσον αφορά την κατάσταση των αδέσποτων στην Ελλάδα, παραμένω αισιόδοξος, βλέποντας τα πράγματα να εξελίσσονται προς το καλύτερο. Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι με αληθινή κατανόηση των αναγκών που έχουν τα ζώα συντροφιάς. Δεν είμαστε στα 90s, όμως υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει. Συνεχίζουν να υπάρχουν αλυσοδεμένα δεσποζόμενα σκυλάκια, αστείρωτα αδέσποτα γάτες και σκύλοι, ενώ δεν λείπουν οι ασυνείδητοι που θεωρούν τα ζώα παιχνίδι και τα εγκαταλείπουν στον δρόμο στην πρώτη δυσκολία. Εάν ο καθένας μας έσωζε από ένα, το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Ελπίζω με περισσότερη βοήθεια του κράτους και τις δυνάμεις των φιλοζωικών σωματείων το ζήτημα να λυθεί εντελώς τα επόμενα χρόνια».

*Ο Γιώργος Ζερβός είναι μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Είναι ο δημιουργός των The Swingin’ Cats, της πιο γνωστής Rock ‘n’ roll & Swing μπάντας στην Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Πώς να δημιουργήσετε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον για τον ηλικιωμένο σκύλο σας

Να βάλετε ή όχι περιλαίμιο στη γάτα σας; Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε

Red Flags: Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε κτηνίατρο