string(0) ""

Πώς να ταΐσετε περισσότερα από ένα κατοικίδια χωρίς μπλεξίματα

Στέλλα Πανοπούλου

22/07/2023

Photo: Shutterstock

Με όσα περισσότερα κατοικίδια ζείτε, τόσο πιο τυχερός/ή είστε.

Περισσότερη φασαρία, περισσότερο παιχνίδι, περισσότερα παρακάλια για φαγητό. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να ταΐσετε παραπάνω από ένα κατοικίδια που τρώνε διαφορετικές τροφές μεταξύ τους; Φανταστείτε την εξής σκηνή: γυρνάτε κουρασμένος/η απ’ τη δουλειά, και βρίσκετε δυο μαλλιαρά πλασματάκια να σας περιμένουν στην πόρτα νιαουρίζοντας ή γαβγίζοντας και χοροπηδώντας πάνω σας ενώ ζητούν φαγητό. Εσείς πρέπει να αφήσετε τα πράγματά σας, να πλύνετε τα χέρια σας, και να καταφέρετε να μοιράσετε το φαγητό τους ενώ αυτά τρίβονται στις γάμπες σας και ξύνουν το κουτί με την τροφή. Πώς θα καταφέρετε να κρατήσετε το ένα μακριά από το φαγητό του άλλου;

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μια γάτα κι ένα σκύλο. Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, και η τροφή του ενός όχι μόνο δεν καλύπτει το άλλο, αλλά μπορεί και να το βλάψει αν καταναλώνεται συχνά. Ή μπορεί να έχετε δύο γάτες, η μία εκ των οποίων πρέπει να τρέφεται με ειδική κλινική δίαιτα για κάποιο πρόβλημα υγείας. Η άλλη γάτα δεν πρέπει να τρώει από αυτή την τροφή. Σε κάθε περίπτωση, εάν το ένα ζώο “τσιμπάει” λίγη απ’ την τροφή του άλλου, είναι πιθανό κάποιο ζωάκι να λαμβάνει παραπάνω θερμίδες απ’ ότι χρειάζεται, ενώ το άλλο λαμβάνει λιγότερες θρεπτικές ουσίες από τις απαραίτητες.

Ακόμα, εάν το ένα κατοικίδιό σας κλέβει λίγο από το φαγητό του άλλου, αυτό μπορεί να τους προκαλέσει νευρικότητα και να οδηγήσει σε ένταση και τσακωμούς μεταξύ τους. Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας τους οποίους μπορεί να μην καταλαβαίνει ένα άλλο ζώο. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να βρείτε μια στρατηγική για την ώρα του φαγητού, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Ορίστε κάποια απλά tips που θα διευκολύνουν το σωστό τάισμα όλων των κατοικιδίων σας:

– Σταματήστε την ελεύθερη σίτιση. Μην αφήνετε, δηλαδή, μεγάλη ποσότητα τροφής προσβάσιμη στα ζώα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, προτιμήστε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα σίτισης με περισσότερα μικρά γεύματα.

– Να ταΐζετε τα κατοικίδιά σας την ίδια ώρα. Έτσι, κάθε ζώο θα παραμένει αφοσιωμένο στο δικό του φαγητό για λίγα λεπτά. Αν βρίσκονται στον ίδιο χώρο, και κάποιο έχει την τάση να αφήνει το φαγητό του και να πηγαίνει στο φαγητό του άλλου, τότε καλό είναι να παραμείνετε στο χώρο και να επιβλέπετε, αποτρέποντάς τα από το να αναζητήσουν την τροφή τους μακριά από το μπολάκι τους.

– Βεβαιωθείτε ότι σε καθένα από τα κατοικίδιά σας αρέσει αρκετά το φαγητό του. Αν παρατηρήσετε ένα ζωάκι να τρώει χωρίς όρεξη το δικό του φαγητό, αλλά να αναζητά μανιωδώς το φαγητό του άλλου, ίσως ήρθε η ώρα να ψάξετε για μια τροφή που θα του αρέσει περισσότερο.

– Αν υπάρχει στο σπίτι σας ένα λαίμαργο ζωάκι που τρώει γρήγορα και με μανία και, αφού τελειώσει το φαγητό του αναζητά κι άλλο, χρησιμοποιείστε κάποιο παιχνίδι-ταΐστρα που καθυστερεί τη σίτιση καθώς αναγκάζει το ζωάκι σας να “κυνηγήσει” το φαγητό του.

– Κρύψτε τα μπολάκια μετά την ώρα του φαγητού ώστε να αποφύγετε να φάει το κατοικίδιό σας υπολείμματα φαγητού άλλου κατοικιδίου.

– Ταΐστε τα ζωάκια σας σε χωριστά μέρη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα τοποθετήσετε τα μπολ τους σε διαφορετικά σημεία του δωματίου, ή ακόμα και σε ξεχωριστά δωμάτια, σε περίπτωση που τσακώνονται ή που κάποιο παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά σχετικά με το φαγητό. Αν χρειαστεί, χωρίστε τα ζωάκια σας με μια κλειστή πόρτα ή με μια πόρτα για μωρά που θα εφαρμόσετε στο χώρο σας και από την οποία π.χ. θα μπορεί να περνά μόνο μια γάτα αλλά όχι ένας σκύλος.

– Μπορείτε, ακόμα, να ταΐζετε τη γάτα σας σε μεγαλύτερο ύψος το οποίο δεν μπορεί να φτάσει ένας σκύλος π.χ. πάνω στο τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας.

– Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές αυτόματες ταΐστρες που λειτουργούν αναγνωρίζοντας και ανοίγοντας μόνο με το microchip ενός συγκεκριμένου ζώου.

– Συμβουλευτείτε έναν/μια ειδικό στη συμπεριφορά των κατοικιδίων, ειδικά στην περίπτωση που κάποιο από τα κατοικίδιά σας παρουσιάζει επιθετικότητα που σχετίζεται με το φαγητό. Η εκπαίδευση των κατοικιδίων σας ώστε να μην πηγαίνουν το ένα στο φαγητό του άλλου είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε κι εσείς, χρησιμοποιώντας απαγορευτικές εντολές όπως “Μη!” ή “Όχι!” και επιβράβευση όταν πηγαίνουν στο δικό τους μπολάκι.

Μπορεί οι παραπάνω συμβουλές να ακούγονται δύσκολες στην εφαρμογή τους, αλλά σίγουρα είναι προτιμότερο να βρείτε μια ρουτίνα που λειτουργεί και να βεβαιώνεστε, έτσι, ότι κάθε χνουδωτό μέλος της οικογένειας τρώει τη σωστή τροφή με σκοπό την αποφυγή προβλημάτων υγείας.

Σχετικά άρθρα

Ζώα και πυροτεχνήματα: Οι λόγοι που λέμε όχι σε αυτή τη διασκέδαση

Οι 4 σοβαροί κίνδυνοι που έχει ο σκύλος σας όταν πηγαίνετε ταξίδι με το αυτοκίνητο

Σας δείχνει η γάτα σας περισσότερη αγάπη όταν είναι πολύ πρωί; Τι μπορεί να συμβαίνει