Οι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος τρίζει τα δόντια του – Πώς θα σταματήσει
Αγγελική Μακρή
21/01/2025
Όλα τα ζώα έχουν τις δικές τους αντιδράσεις, που μπορεί σε εμάς φαίνονται περίεργες, είναι όμως εντελώς φυσιολογικές. Υπάρχουν βέβαια και πράγματα που έχουμε κοινά με τα ζώα, όπως το τρίξιμο των δοντιών μας.
Ο βρουξισμός ή βρυγμός είναι η επιστημονική ονομασία για το ακούσιο τρίξιμο των δοντιών στους ανθρώπους. Μπορεί να συμβεί ενώ είναι ξύπνιοι ή κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.
Όμως και ο σκύλος τρίζει τα δόντια του κάποιες φορές και ενώ τις περισσότερες είναι κάτι αμελητέο, κάποιες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Δεν συμβαίνει σε όλους, δεν είναι κάτι δηλαδή που αν δεν εμφανιστεί στον δικό σας, θα πρέπει να ανησυχήσετε.
Οι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος τρίζει τα δόντια του
Κατά την περίοδο που ο σκύλος είναι ακόμα κουτάβι, σχηματίζονται τα δόντια του. Όλοι όσοι έχουμε σκύλο τη θυμόμαστε καλά αυτή την περίοδο, καθώς από τα ρούχα και τα χέρια μέχρι τα έπιπλα και τα παπούτσια, όλα περνούν για μία δοκιμή από τα δόντια του. Ενώ τους πρώτους μήνες της ζωής του, το τρίξιμο θεωρείται φυσιολογικό, αν συνεχίσει να το κάνει και μετά την ενηλικίωσή του, ίσως για αυτό να ευθύνονται κάποια προβλήματα υγείας. Εκτός όμως από προβλήματα υγείας, μπορεί να ευθύνονται και προβλήματα συμπεριφοράς που πηγάζουν από κάποια αιτία που θα πρέπει να εντοπίσετε.
Δείτε 4 από αυτά που είναι πιθανό να τον ταλαιπωρούν:
1. Οδοντιατρικά προβλήματα
Παθήσεις στα δόντια όπως ουλίτιδα ή εμφάνιση πλάκας, μπορεί να είναι ένας λόγος που ο σκύλος τρίζει τα δόντια του. Ίσως όμως να φταίει και το γεγονός ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κατασκευή της γνάθου ή κάποιο δόντι έχει φυτρώσει στραβά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση, προκείμενου να επιδιορθωθεί το πρόβλημα στη γνάθο, ακόμα και μέσω εξαγωγής. Αν φύγει το προβληματικό δόντι, ο σκύλος θα νιώσει καλύτερα και το τρίξιμο θα εξαφανιστεί.
2. Ο σκύλος πονάει
Όχι απαραίτητα μόνο στα δόντια, αλλά αν νιώθει σε κάποιο σημείο του σώματός του πόνο, ίσως να το εκφράζει με το να τρίζει τα δόντια του. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας πονάει και πού. Με τα χάδια και ένα απαλό μασάζ, θα δείτε αν αντιδράσει σε κάποιο σημείο, επειδή θα πονάει. Αυτό θα πρέπει τότε να το μεταφέρετε στον κτηνίατρο και εκείνος θα σας πει τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.
3. Γαστρεντερικά προβλήματα
Όταν υπάρχει κάποια λοίμωξη ή δυσφορία στον λαιμό, το στομάχι ή το έντερο, ένα από τα συμπτώματα ίσως είναι το τρίξιμο των δοντιών. Πάλι ο κτηνίατρος θα δώσει τη λύση, αφού θα τον εξετάσει και θα δώσει οδηγίες για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία.
4. Άγχος
Δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι άνθρωποι ψυχοσωματικά προβλήματα, αλλά και τα ζώα. Το άγχος αποχωρισμού, η αλλαγή περιβάλλοντος, ένας καβγάς με άλλο σκύλο, η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας, η εμφάνιση ενός νέου δίποδου ή τετράποδου στην οικογένεια, αν τον μαλώσετε, όλες αυτές οι καταστάσεις αναστατώνουν τον σκύλο και του προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Με το να τρίζει ο σκύλος τα δόντια του, εκφράζει και απαλύνει τον προβληματισμό του. Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε μόνοι σας τι είναι αυτό που τον ενοχλεί και τον στρεσάρει, ζητήστε τη βοήθεια ενός κτηνίατρου ή ενός εκπαιδευτή.
Τι μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε
Είναι μια ακούσια κίνηση, άρα εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να σταματήσει ο σκύλος το τρίξιμο. Μπορείτε όμως να φροντίσετε κάποια άλλα πράγματα που ίσως ευθύνονται γι’ αυτό, όπως:
– Φροντίστε να έχει επαρκή σωματική και πνευματική άσκηση καθημερινά. Αυτό περιλαμβάνει: Βόλτες, μασώμενα παιχνίδια, στρωματάκια για γλείψιμο (licking mat), απλά μαθήματα εκπαίδευσης και ό,τι άλλο τον κάνει χαρούμενο. Όταν συσσωρεύεται ενέργεια που δεν έχει διοχετευθεί με έναν από τους παραπάνω τρόπους, τότε ο σκύλος νευριάζει, όπως ακριβώς και ένας άνθρωπος που κάθεται άπραγος όλη μέρα μέσα στο σπίτι.
– Μην αμελείτε τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για εξετάσεις και εμβόλια. Μπορεί σε εσάς να δίνει την εικόνα ενός υγιούς σκύλου, όμως το έμπειρο μάτι του ειδικού ίσως εντοπίσει κάποιο πρόβλημα.
– Παρατηρήστε τον σκύλο στο σπίτι ή στη βόλτα, με σκοπό να εντοπίσετε αν υπάρχει κάτι που τον ενοχλεί. Για παράδειγμα, όταν σας πλησιάζει ένας γείτονας, όταν ακούει το κουδούνι της πόρτας, όταν ακούει έναν δυνατό ήχο που τον τρομάζει και οτιδήποτε άλλο μπορεί να του προκαλεί άγχος ή εκνευρισμό.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μαλώσετε τον σκύλο, να του φωνάξετε ή να τον τιμωρήσετε τη στιγμή που τρίζει τα δόντια του. Αυτή η απόφασή σας θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες, όπως το να αγχωθεί περισσότερο, να γίνει επιθετικός και σίγουρα να μπερδευτεί αφού δεν ξέρει τι μπορεί να έκανε λάθος.
Αν ο σκύλος σας τρίζει συνεχώς τα δόντια του, θα πρέπει να προγραμματίσετε άμεσα ραντεβού στον κτηνίατρο. Ακόμα και τίποτα να μην είναι και να πρόκειται για μια παροδική κατάσταση, θα πρέπει να σας το επιβεβαιώσει ο ειδικός. Μετά τον έλεγχο που θα κάνει, θα μπορέσει να σας πει περισσότερο για την αιτία του τριξίματος. Αν είναι θέμα υγείας, μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, κλπ. Οπότε θα έχετε τη διάγνωση και θα οριστεί ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Στην περίπτωση που η υγεία του σκύλου δεν σχετίζεται με το τρίξιμο, τότε ο σκύλος ίσως περνάει μια στρεσογόνο περίοδο, οπότε πρέπει να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει το άγχος του. Όταν υιοθετείτε ένα κατοικίδιο, προτεραιότητα έχει να είναι υγιές και να ζει όμορφα και ήρεμα δίπλα σας.