string(0) ""

Πώς να αποκαταστήσετε τη σχέση με τη γάτα σας

Δημήτρης Φαλλιέρος

10/01/2025

Photo: Shutterstock

Αυτά τα μουσουδάκια που λέμε γάτες και που όλοι νομίζουν ότι είναι απόμακρα εκ φύσεως, μπορεί να έχουν τους λόγους τους που κρατάνε αποστάσεις.

Μπορεί κάτι στο περιβάλλον τους να τα στρέσαρε ή να τα τρόμαξε, και για αυτό να βλέπετε τη σχέση σας μαζί τους να μην ευδοκιμεί.

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες: ακόμα και αν έχετε σχέση λατρείας με τη γάτα σας, κάποια στιγμή μπορεί αυτή η σχέση να περάσει κρίση. Μπορεί να σας βλέπει και να μην πλησιάζει, να μην ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας, να κρύβεται, να μην κάθεται αγκαλιά (ενώ παλιότερα καθόταν), να αιφνιδιάζεται περισσότερο όταν ακούει τη φωνή σας. Δεν το θέλετε αυτό, το θέλετε;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο

– Έχετε κάνει κάποιον άγαρμπο χειρισμό απέναντί της: τη μαλώσατε με φωνές, την κυνηγήσατε, την πονέσατε άθελά σας (π.χ. μπορεί να της πατήσατε την ουρά κατά λάθος), κ.λπ.

– Έχει «στραβώσει» (η γάτα) από άλλο παράγοντα: από επίσκεψη στον κτηνίατρο, από ένα μπάνιο που την κάνατε και δεν το πήρε καλά, από κόψιμο νυχιών, από τη χορήγηση αγωγής με χάπι, κ.λπ. Ή μπορεί να έχει ταραχτεί από μια μετακόμιση, από μια ανακαίνιση, από το ότι αλλάξατε θέση στα έπιπλα, από ένα κάλεσμα-πάρτι όπου αρκετοί επισκέπτες ήρθαν στο σπίτι «της» και την αναστάτωσαν.

Βλέπετε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι ικανοί να αποδιοργανώσουν το μέχρι πρότινος χαδιάρικο μουσούδι σας.

Τι να κάνετε για να επαναφέρετε τη νηνεμία στην ταραγμένη θάλασσα της σχέσης (ποιητική διάθεση alert)

– Τσεκάρετε πρωτίστως μήπως η κακή της διάθεση δεν έχει να κάνει με εσάς αλλά με κάποιο θέμα υγείας που υποβόσκει. Πώς είναι η όρεξή της; Πώς είναι η ρουτίνα της στην τουαλέτα; Μήπως πονάει κάπου; Τα ζώα όταν είναι αδιάθετα γίνονται κάποιες φορές πιο απόμακρα ή και επιθετικά.

– Τσεκάρετε μήπως περνάει εφηβεία (ναι, περνάνε και οι γάτες), ή μήπως είναι σε οίστρο. Φροντίστε για την έγκαιρη στείρωσή της για να προλάβετε αρκετά θέματα συμπεριφοράς.

– Αν όντως έχετε κάνει κάποιο λάθος απέναντί της, αφήστε τη στην ησυχία της. Ξέρουμε ότι θέλετε να την πάρετε αγκαλιά, να τη φιλήσετε και να της ζητήσετε τα-πει-νά συγγνώμη. Στις γάτες αυτό δεν πιάνει πολύ. Πιο πολύ θα εκτιμήσει να της δώσετε λίγο χρόνο να ηρεμήσει.

– Πόσο χρόνο να της δώσω; Συνήθως μια γάτα ξεπερνάει ένα «τραυματικό» ερέθισμα μέσα σε λίγες ώρες. Αν όμως συστηματικά κάποιος τη στρεσάρει, τη φοβίζει ή την «κακοποιεί», η γάτα θα παγιώσει την αποστροφή της σε αυτόν τον άνθρωπο ή αυτό το ερέθισμα.

– Μιλήστε της χαμηλόφωνα και γλυκά. Πλησιάστε την όταν εκείνη δείξει ότι δεν φοβάται πια και ότι ξανα-εξοικειώνεται μαζί σας. Μην «ζορίσετε» τη συμφιλίωση.

– Δώστε της μια λιχουδιά ή λίγη τροφή που της αρέσει. Είναι απλό και αποτελεσματικό. Η αγάπη της γάτας περνάει και από το στομάχι της. Αν δεν σας πλησιάζει για την τροφή, αφήστε την στο πάτωμα ή στο μπολ της και απομακρυνθείτε.

– Δώστε της ένα παιχνίδι. Προτείνετέ της να παίξετε, πετώντας απαλά ένα μπαλάκι ή κουνώντας μια κορδέλα. Μπορεί αυτό να αποσπάσει την προσοχή της θετικά. Αν δεν θέλει, μην επιμείνετε.

– Κοιτάξτε τη για λίγο στα μάτια, χαμογελάστε της και μισοκλείστε τα μάτια σας απαλά. Μπορεί να σας φαίνεται ανόητο αλλά το να ανοιγοκλείσετε για λίγο τα μάτια σας με αργό ρυθμό, είναι σημάδι αγάπης και ασφάλειας για εκείνη.

– Κάντε ήρεμες κινήσεις. Οι γάτες ανιχνεύουν την ένταση, όπως τα τρουφόσκυλα ανιχνεύουν τις τρούφες στα βουνά. Αν νιώσουν ότι είστε ήρεμοι εσείς, θα ηρεμήσουν κι αυτές. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι να μειώσετε το στρες της, όπως μουσική, συσκευές με φερομόνες κ.ά.

– Τέλος, αν η στάση σας απέναντί της ήταν υπαίτια για τη διατάραξη της σχέσης, φροντίστε να αποφύγετε το ίδιο λάθος στο μέλλον. Όλοι έχουμε κάνει λίγα ή πολλά λάθη με τα γατοπαρέακια μας, και όλοι μαθαίνουμε…

left arrow
right arrow

Η δύναμη της συγγνώμης

Πάντα να θυμόμαστε: οι φωνές, οι απότομες κινήσεις ή η χειροδικία καταστρέφουν τον δεσμό μας με τα ζώα μας. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να έχετε ένα ζώο που θα σας φοβάται και δεν θα νιώθει ασφαλές κοντά σας. Μια συγγνώμη μπορεί πραγματικά να αποκαταστήσει μια σχέση. Φτάνει η «συγγνώμη» να είναι στη «γλώσσα» που μιλάει και καταλαβαίνει η γάτα σας. Για εκείνη, το να της δώσετε χώρο και χρόνο, να της φερθείτε με τρυφερότητα, και να μην την αναγκάσετε να κάνει πράγματα που δεν θέλει (π.χ. αγκαλιές σε μια στιγμή που ήδη νιώθει απειλούμενη ή πιεσμένη), είναι η πιο ειλικρινής κίνηση μεταμέλειας. 

Σχετικά άρθρα

Δείτε γιατί “καβαλάει” ο σκύλος σας εσάς ή άλλα αντικείμενα

5 αφορμές να βελτιώσετε την υγεία σας παρέα με το κατοικίδιό σας

Η ημίαιμη γκριφονίτσα Θέλμα βρέθηκε στο δρόμο- Ψάχνει ένα μόνιμο σπίτι