string(0) ""

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να περιορίσετε τη σωματική δραστηριότητα του σκύλου σας

Αγγελική Μακρή

12/01/2025

Photo: Pexels

Πάντα λέμε ότι ο σκύλος χρειάζεται σωματική δραστηριότητα τόσο για να διατηρεί το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα, όσο και για να παραμένει πνευματικά υγιής. Πότε όμως η αγαπημένη του συνήθεια μπορεί να τον βάλει σε κίνδυνο;

Αρκετοί σκύλοι απολαμβάνουν τη βόλτα, το τρέξιμο, το κολύμπι και τα παιχνίδια με το μπαλάκι. Ειδικά τα κουτάβια έχουν αυτή την μωρουδίστικη ενέργεια που θέλουν να αγγίξουν, να μυρίσουν και να δαγκώσουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Παράλληλα, υπάρχουν και ενήλικοι σκύλοι που θέλουν να ζουν τη ζωή τους σε γρήγορους ρυθμούς και είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και αθλητικοί.

Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα από έναν σκύλο, ο οποίος είναι υγιής. Υπάρχουν όμως και οι φορές όπου είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω κάποιας ασθένειας, θα πρέπει να περιορίσει την σωματική δραστηριότητα και μην κάνει προσωρινά όσα του αρέσουν.

Πότε επιβάλλεται ο περιορισμός της σωματικής δραστηριότητας

Οι πλέον αρμόδιοι για να μας πουν τι ισχύει και τι όχι σχετικά με την υγεία του σκύλου μας είναι οι κτηνίατροι. Εκείνοι λοιπόν θα προτείνουν αν χρειάζεται για κάποιο χρονικό διάστημα να ζει ο φουντωτός φίλος μας τη ζωή του σε χαμηλούς ρυθμούς. Αυτό μπορεί να προκύψει μετά από μια χειρουργική επέμβαση, έναν τραυματισμό ή μια άλλη πάθηση όπου η ακινησία είναι ένας τρόπος ίασης.

Το είδος της άσκησης, ο χρόνος αποθεραπείας και οι κινήσεις που επιτρέπονται είναι ξεχωριστές καταστάσεις στις οποίες πρέπει να δίνονται ακριβείς οδηγίες. Αυτό είναι κάτι που μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει.

Πώς θα βοηθήσει τον σκύλο μου

Είναι λογικό να σκέφτεστε, ακόμα και να ανησυχείτε για το πώς θα μπορέσει ο σκύλος σας να παραμένει ήρεμος μέσα στη μέρα, χωρίς να κάνει τις γνωστές αταξίες του και χωρίς να μπορεί να βγει έξω. Ας επικεντρωθούμε όμως στα οφέλη της απόφασης να περιορίσετε τη σωματική του δραστηριότητα.

Αρχικά, τις περισσότερες φορές ο περιορισμός διαρκεί μία με δύο εβδομάδες, πάντα βέβαια ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Όταν ο σκύλος υποβληθεί σε στείρωση ή την αφαίρεση κάποιου όγκου ή κύστης, θα πρέπει να μείνει ήρεμος, όσο γίνεται. Το ίδιο εξάλλου συμβαίνει και στους ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να περιορίζουν την έντονη δραστηριότητα μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση, με το διάστημα να ποικίλλει ανάλογα την περίπτωση.

Όταν λοιπόν ο κτηνίατρος αποφασίζει πως πρέπει να περιορίσει ο σκύλος την άσκηση και το παιχνίδι, το κάνει για να θρέψουν οι πληγές και να κλείσουν σωστά τα ράμματα. Για ορθοπεδικά περιστατικά, ο περιορισμός ίσως διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα, προκείμενου τα οστά και οι αρθρώσεις να πάρουν όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να επανέλθουν ξανά.

Κάποιοι κηδεμόνες ίσως να έχετε ζήσει την εμπειρία όπου ο σκύλος σας υποφέρει από μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να προκύπτουν από τραυματισμό, ή την εκ γενετής σωματοδομή ή λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Αν υπάρχει φλεγμονή, παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας είναι κάτι που προτείνουν οι περισσότεροι κτηνίατροι, προκειμένου να μη χειροτερέψει η κατάσταση.

Πώς να περιορίσετε την σωματική δραστηριότητα του σκύλου:

Δεν είναι μια απλή αποστολή, ειδικά σε κουτάβια και ενεργητικούς σκύλους που δεν σταματάνε λεπτό να στριφογυρίζουν. Και σε αυτό θα σας βοηθήσει ο κτηνίατρος, καθώς θα σας προτείνει εναλλακτικές, αλλά και ανάλογα με την περίπτωση θα σας πει τι επιτρέπεται, για παράδειγμα ίσως το απλό περπάτημα να είναι εντάξει.

Οι πιο συχνοί περιορισμοί που μπορεί να προτείνει ο κτηνίατρος

– Βόλτες μόνο με λουρί. Θα πρέπει να αποφύγετε να τον αφήνετε ελεύθερο να τρέχει στην αυλή ή το πάρκο. Με το λουρί είναι πιο ελεγχόμενος και πιο προστατευμένος την συγκεκριμένη περίοδο που βρίσκεται σε ανάρρωση.

– Οι βόλτες πρέπει να είναι σύντομες. Μην παρασυρθείτε και διανύσετε μεγάλες αποστάσεις, όσο απολαυστικός κι αν είναι ο περίπατος με τον σκύλο σας. Ρωτήστε τον κτηνίατρο μέχρι πόσες φορές μπορείτε να βγείτε ημερησίως.

– Αποφύγετε το άγριο παιχνίδι με τον σκύλο σας στο σπίτι με κόμπους και μπαλάκια ή ό,τι άλλο κάνετε συνήθως. Ο στόχος είναι να μην αναγκαστεί να πηδήξει ψηλά ή να τρέξει.

– Μην τον αφήσετε να ανεβοκατεβαίνει σκάλες. Περιορίστε τον στο ισόγειο, ενώ αν μένετε σε σπίτι με σκάλες που δεν έχει ασανσέρ, πάρτε τον αγκαλιά ή μεταφέρετέ τον σε crate.

– Αποτρέψτε τον από το να ανεβαίνει στον καναπέ ή το κρεβάτι. Τέτοιες κινήσεις θα καταπονήσουν το σώμα του που βρίσκεται σε αποθεραπεία. Πάρτε τον αγκαλιά, περιορίστε τον σε crate όταν λείπετε σε ένα δωμάτιο και αν πρόκειται να μείνει για πολύ καιρό σε ακινησία, αγοράστε ειδικές σκάλες για σκύλους.

– Ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να κάτσει περισσότερο στο κλουβί του. Αν είστε από τους τυχερούς όπου το κατοικίδιό του απολαμβάνει να περνάει χρόνο στο crate, τότε δεν θα δυσκολευτείτε με την παραμονή του εκεί. Θα πάει από μόνο του. Αν όμως μέχρι τώρα δεν έχει γνωρίσει την επιλογή αυτή, ίσως να μην προλάβει να το συνηθίσει. Δοκιμάστε το αν έχετε χρόνο και υπομονή.

left arrow
right arrow

Το πιο σημαντικό είναι η υγεία του σκύλου σας και το να περάσει ομαλά η περίοδος μετά την επέμβαση, τον τραυματισμό ή την ανάρρωση από μία ασθένεια. Με τη βοήθεια του κτηνιάτρου θα δώσετε στον τετράποδο φίλο σας την φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζεται. Εξάλλου, οι φίλοι δεν είναι μόνο για τα εύκολα, αλλά και για τα δύσκολα.

Σχετικά άρθρα

Είναι το κατοικίδιό σας πιο έξυπνο από ένα μωρό; Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για την αποτελεσματική εκπαίδευση του σκύλου σας

Δείτε γιατί “καβαλάει” ο σκύλος σας εσάς ή άλλα αντικείμενα