string(0) ""

Η συγκινητική στιγμή που φάλαινα περιφέρει το νεκρό μωρό της πενθώντας- για δεύτερη φορά

Στέλλα Πανοπούλου

03/01/2025

Photo: Instagram

Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι έχουμε αναρωτηθεί αν τα ζώα πενθούν.

Η άκρως λυπητερή ιστορία μιας όρκας που είχε κολυμπήσει πάνω από 1.600 χιλιόμετρα σπρώχνοντας το σώμα του νεκρού μωρού της, ενώ πρόσφατα έκανε το ίδιο και με το νεότερο μωρό της που επίσης απεβίωσε, έρχεται να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξέλιξη αυτή στην ιστορία προμηνύει μια “απελπιστική” απώλεια για τον πληθυσμό του συγκεκριμένου είδους που κινδυνεύει από εξαφάνιση.

Σύμφωνα με το Κέντρο για την Έρευνα της Φάλαινας που εδρεύει στη Γουάσινγκτον, η όρκα που είναι γνωστή ως Tahlequah ή J35, εθεάθη στον πορθμό Puget Sound μαζί με το δεύτερο νεκρό μωρό της.

Η Tahlequah ανήκει στον ευάλωτο πληθυσμό των νότιων φαλαινών δολοφόνων, οι οποίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τις ακτές του Ειρηνικού, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Η ίδια φάλαινα κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το 2018 όταν εντοπίστηκε να σπρώχνει το νεκρό μωρό της στη θάλασσα Salish για 17 ημέρες, μια πράξη που θεωρήθηκε ένδειξη πένθους. Δυστυχώς, εφτά χρόνια μετά έχασε άλλο ένα μωρό. Και τα δύο μικρά ήταν θηλυκά. Το πρώτο παιδί της γεννήθηκε πριν από 14 χρόνια και ζει ακόμα, όπως και το τρίτο, που γεννήθηκε το 2020.

Η φάλαινα βουτάει να πιάσει το μωρό της όταν της πέφτει μέσα στο νερό

Στην αρχή, οι ερευνητές ήταν αισιόδοξοι για το νέο μικρό της Tahlequah, γνωστό ως J61, αλλά σύντομα ξεκίνησαν να υποψιάζονται ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. “Η αρχή της ζωής είναι πάντα επικίνδυνη για τα μικρά, με πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας τον πρώτο χρόνο. Η J35 είναι μητέρα με μεγάλη εμπειρία, και ελπίζουμε ότι θα καταφέρει να κρατήσει την J61 ζωντανή αυτές τις δύσκολες πρώτες ημέρες,” έγραψε το κέντρο στις 23 Δεκεμβρίου. Η ερευνητική ομάδα “λυπήθηκε βαθιά” για τον αιφνίδιο θάνατο του μωρού.

“Ο θάνατος κάθε μωρού στον [ευάλωτο νότιο πληθυσμό] είναι μια απίστευτη απώλεια, αλλά ο θάνατος της J61 ήταν ιδιαίτερα θλιβερός, όχι μόνο επειδή ήταν θηλυκή, που θα μπορούσε μια μέρα να γίνει μητριάρχισσα, αλλά και λόγω της ιστορίας της μητέρας της, J35, η οποία έχει τώρα χάσει δύο από τα τέσσερα καταγεγραμμένα μικρά – και τα δύο εκ των οποίων ήταν θηλυκά”.

left arrow
right arrow

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση των νότιων φαλαινών δολοφόνων που κινδυνεύουν από εξαφάνιση αντικατοπτρίζει ένα οικοσύστημα σε κρίση. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την ιδανική στρατηγική αναχαίτισης της εξαφάνισης του είδους.

Τους τελευταίους μήνες, ομάδες διατήρησης της φύσης έχουν απευθυνθεί στον υπουργό περιβάλλοντος του Καναδά για να εκδώσει έκτακτο διάταγμα. Πρόκειται για ένα σπάνιο αλλά ισχυρό νομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την προστασία ενός είδους που κινδυνεύει από εξαφάνιση. Κάτι τέτοιο έχει γίνει μόνο δύο φορές στο παρελθόν: για να σωθεί ένα είδος πέρδικας (Centrocercus urophasianus) στην Αλμπέρτα, και για την προστασία ενός είδους βατράχου (Pseudacris triseriata) στο Κεμπέκ.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο πληθυσμός των φαλαινών δολοφόνων στην περιοχή έχει πέσει στα 73 άτομα, με μόνο 23 θηλυκά σε αναπαραγωγική ηλικία.

Με πληροφορίες από The Guardian

Σχετικά άρθρα

Δείτε τις φυλές γάτας που μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν παχύσαρκες

Αυτοί είναι κάποιοι απ’ τους λόγους που μερικά ζώα χωρίζουν από τον σύντροφό τους

Ιαπωνική Bobtail: Άγνωστα πράγματα για τη μοναδική αυτή γάτα που λένε ότι φέρνει τύχη