string(0) ""

Έχουν οι σκύλοι αναμνήσεις; Πώς λειτουργεί το μυαλό τους

Αγγελική Μακρή

30/12/2024

Photo: Unsplash

Η ζωή με ένα κατοικίδιο έχει πολλές όμορφες στιγμές για εμάς τους ανθρώπους. Οι αναμνήσεις των στιγμών μαζί του μας συντροφεύουν ακόμα και όταν αυτός φύγει από τη ζωή.

Συχνά λέμε πως οι σκύλοι θυμούνται κάτι δυσάρεστο που τους συνέβη γι’ αυτό και ίσως βγάζουν επιθετική συμπεριφορά. Άλλες λέμε ότι έχουν αναμνήσεις από την παραλία που πάμε κάθε χρόνο και χαίρονται μόλις δουν να ετοιμάζουμε την τσάντα θαλάσσης.

Άρα; Θυμούνται οι σκύλοι; Σκεφτείτε αυτό σε συνδυασμό με τις εντολές που μαθαίνουν, αλλά και μικρά τρικ στην καθημερινότητα που υιοθετούν, χωρίς να τους έχουμε εκπαιδεύσει, όπως για παράδειγμα ότι λουρί ή αθλητικά παπούτσια σημαίνουν βόλτα.

Οι σκύλοι είναι πανέξυπνοι και αυτό μας το αποδεικνύουν καθημερινά. Ακόμα και όσοι, δυστυχώς, ζουν στον δρόμο ή σε καταφύγια, μαθαίνουν να αποφεύγουν τα αυτοκίνητα, κάθονται για να τους δώσουμε λιχουδιά ή να τους χαϊδέψουμε. Πώς εξηγείται όμως το γεγονός ότι θυμούνται όλα αυτά τα ερεθίσματα και έχουν τις ανάλογες αντιδράσεις;

Η απάντηση είναι πως έχουν αναμνήσεις, ακριβώς όπως έχουν και οι άνθρωποι. Μαθαίνουν και θυμούνται συμπεριφορές, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε εύκολα από τα βίντεο στο διαδίκτυο όπου σκύλοι προσπαθούν να μιμηθούν τους κηδεμόνες που κάνουν γιόγκα ή όταν γρυλίζουν για να πλησιάσει η φωνή τους στον ήχο ενός διερχόμενου ασθενοφόρου.

Αντίστοιχα, αν πάτε να τους κόψετε τα νύχια και τα τραυματίσετε, θα το θυμούνται και θα κρύβονται κάθε φορά που θα βλέπουν νυχοκόπτη.

Πόσο πίσω πάει η μνήμη των σκύλων;

Σύμφωνα με το περιοδικό Psychology Today, οι σκύλοι μπορεί να έχουν αναμνήσεις ακόμα και από πριν δέκα χρόνια. Έχουν πολύ καλή μνήμη που κρατάει στον χρόνο, και αυτό μπορεί να αφορά σε ένα φαγητό, ένα μέρος, ένα παιχνίδι και, φυσικά, έναν άνθρωπο.

Τι είναι η επεισοδιακή μνήμη

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν την επεισοδιακή μνήμη, ένα είδος μνήμης που χρησιμοποιεί την ανάκληση ενός συμβάντος που συνέβη στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να έλαβε χώρα πριν μέρες, μήνες ή και χρόνια. Αυτός ο τρόπος βοηθάει τους τετράποδους φίλους μας για να θυμούνται και να πραγματοποιούν πράγματα που έμαθαν κατά την εκπαίδευσή τους, αλλά και από την κοινή ζωή με τους κηδεμόνες τους. Σε αυτή τη μέθοδο έρχεται η θετική εκπαίδευση να εξυπηρετήσει αυτόν ακριβώς τον τρόπο, καθώς γίνεται με επιμονή και επιβράβευση. Είναι πιο πιθανό να θυμάται ο σκύλος τα θετικά πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν, γι’ αυτό και μαθαίνει πιο εύκολα τις εντολές.

Πώς αποκτούν οι σκύλοι αναμνήσεις;

Τις περισσότερες φορές θυμούνται καταστάσεις και συναισθήματα με θετικό πρόσημο και ενίοτε τις συνδυάζουν με κάποια από τις πιο δυνατές τους αισθήσεις, όπως την όσφρηση ή την γεύση. Οι δυσάρεστες αναμνήσεις συνδυάζονται με φόβο και άλλα άσχημα συναισθήματα, όπως άγχος και αναστάτωση.

Τι ρόλο παίζει η ηλικία του σκύλου;

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μαθαίνουν πιο δύσκολα νέα πράγματα, όμως έχουν αρκετές και έντονες αναμνήσεις. Κάποιοι σκύλοι, κυρίως σε μεγάλη ηλικία, εμφανίζουν άνοια, η οποία τους κάνει να ξεχνάνε κάποιες συνήθειες όπως το πού πρέπει να κάνουν τουαλέτα ή το πρόγραμμα του ύπνου και τους δημιουργείται μια γενικότερη σύγχυση. Η απώλεια μνήμης στον ηλικιωμένο σκύλο είναι απόλυτα φυσιολογική, αν όμως σας ανησυχεί ή δείτε συμπτώματα που δεν ταιριάζουν στην γενική εικόνα του σκύλου σας, συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο.

Πώς να δυναμώσετε την μνήμη του σκύλου σας

Εκτός από την φυσική φθορά της μνήμης των σκύλων, μπορείτε να τους βοηθήσετε ενώ είναι σε νεαρή ηλικία να αποκτήσουν αναμνήσεις που θα τις έχουν για την υπόλοιπη ζωή τους. Δείτε μερικές δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί η γνωστική τους ανάπτυξη.

– Δώστε στον σκύλο παιχνίδια τα οποία περιέχουν λιχουδιές. Είναι ένας τρόπος να βάλετε το μυαλό του σε λειτουργία, αναζητώντας τρόπους για να αποκτήσει τη λιχουδιά. Παράλληλα, δεν θα βαριέται στο σπίτι, αναζητώντας άλλους τρόπους να εκτονώσει την ενέργειά του, όπως το να μασήσει ένα παπούτσι.

– Παίξτε μαζί το Κυνήγι του Θησαυρού. Κρύψτε παιχνίδια και λιχουδιές στο σπίτι και ζητήστε του να τα ανακαλύψει.

– Κοινωνικοποιήστε τον από μικρή ηλικία. Οι βόλτες στο πάρκο, τα μαγαζιά, σε μέρη με πολύ κόσμο και διαφορετικούς θορύβους, θα τον κάνουν να εξοικειωθεί με πολλά ερεθίσματα και να μην αναπτύξει φοβίες. Επιπλέον, θα δεθεί περισσότερο μαζί σας, αφού τον παίρνετε μαζί σε μια νέα περιπέτεια και αυτό θα δημιουργήσει ευχάριστες αναμνήσεις.

– Εκπαιδεύστε τον με εντολές και επιβράβευση. Κάντε πολλές επαναλήψεις έτσι ώστε να εξασκεί τη μνήμη του παίρνοντας παράλληλα και τη λιχουδιά του.

left arrow
right arrow

Οι αναμνήσεις του σκύλου είναι και δικές σας, άρα φροντίστε να φτιάξετε όσες περισσότερες μπορείτε. Η ζωή μαζί του είναι σύντομη και κάθε μέρα μετράει. Βοηθήστε τον να έχει όσο καλύτερη ζωή γίνεται, με όμορφες στιγμές, αγάπη και φροντίδα σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικά άρθρα

Οι στόχοι για τη φροντίδα της γάτας σας που πρέπει να θέσετε τη νέα χρονιά

Αδέσποτος σκυλάκος περνά πρώτος τα σύνορα μετά την ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν

Γυναίκα μπέρδεψε μια φούντα από σκούφο με σκαντζόχοιρο και την πήγε στον κτηνίατρο