Οι 5 ερωτήσεις για τον σκύλο που έκαναν περισσότερο οι χρήστες του διαδικτύου στην Google το 2024
Μυρτώ Τζώρτζου
30/12/2024

Όσοι ζούμε με κάποιο κατοικίδιο σίγουρα θα έχουμε αρκετές απορίες για αυτό. Το πιο σωστό είναι να ρωτήσουμε τον κτηνίατρό μας. Όμως η αλήθεια είναι ότι η πρώτη κίνησή μας είναι να αναζητήσουμε πληροφορίες στην Google.
Όλοι μας το έχουμε κάνει. Είναι το πιο εύκολο πράγμα. Βέβαια στην Google θα βρούμε πολλές αντικρουόμενες απόψεις που δεν είναι πάντα από ειδικούς. Και συχνά αντί να μας λύσουν την απορία, θα μας μπερδέψουν περισσότερο. Όμως υπάρχει και η περιέργεια, πώς να το κάνουμε;
Ας δούμε όμως τι αναζήτησαν οι περισσότεροι χρήστες σχετικά με τους σκύλους τους το 2024 που σε λίγο μας αποχαιρετά.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Lovepup εδώ είναι οι 5 πιο γκουγκλαρισμένες σκυλοερωτήσεις της χρονιάς παγκοσμίως. Με τις απαντήσεις τους φυσικά:
1. Γιατί ο σκύλος μου τρώει χόρτα; (Πάνω από 1,2 εκατομμύρια γκουγκλαρίσματα)

Αυτή είναι μια κλασική ερώτηση. Οι περισσότεροι νομίζουν λόγω στομαχικών διαταραχών. Αυτός είναι ένας λόγος. Υπάρχουν όμως και άλλοι, όπως: Το κάνουν είτε γιατί χρειάζονται περισσότερες φυτικές ίνες είτε γιατί έχουν στρες και ”ξεσπάνε” εκεί είτε επειδή βαριούνται είτε απλά επειδή τους αρέσει η γεύση.
Αν και ο δικός σας σκύλος τρώει γρασίδι χωρίς να κάνει εμετό και σας φαίνεται υγιής, τότε μάλλον δεν έχει σημασία. Αλλά αν συνδυάζεται με εμετό ή λήθαργο, τότε θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.
2. Γιατί η μύτη του είναι υγρή; (Πάνω από 950 χιλιάδες γκουγκλαρίσματα)

Η μύτη για τον σκύλο είναι ό,τι τα μάτια για εμάς τους ανθρώπους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι σκύλοι έχουν 100.000.000 αισθητηριακούς υποδοχείς στη ρινική τους κοιλότητα ενώ οι άνθρωποι μόλις 6.000.000.
Ο πρώτος λόγος για την υγρή μύτη είναι ότι η μύτη ενός σκύλου εκκρίνει κάποιες βλεννώδεις ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στο να πιάνει τις μυρωδιές που βρίσκονται στον αέρα. Αυτές οι ουσίες πηγαίνουν από το εσωτερικό μέρος προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να υγραίνουν τη μύτη του.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι σκύλοι δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα τους παρά μόνο στη μύτη και τις πατούσες τους. Η υγρασία στη μύτη εξατμίζει τη ζέστη βοηθώντας τους έτσι να διατηρούν την εσωτερική τους θερμοκρασία..
Και ο τρίτος λόγος είναι απλός. Γιατί γλείφουν συχνά το συγκεκριμένο σημείο και έτσι είναι υγρό.
3. Πώς μπορώ να σταματήσω τον σκύλο μου από το να σκάβει; (850 χιλιάδες γκουγκλαρίσματα)

Αρχικά να δούμε γιατί οι σκύλοι το κάνουν. Η συμπεριφορά αυτή είναι μια ενστικτώδης συνήθεια που έχουν “κληρονομήσει” από τους προγόνους τους, τους λύκους, οι οποίοι σκάβουν φωλιές για να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Οι σκύλοι αγαπούν να κοιμούνται μέσα σε τρύπες που θυμίζουν φωλιές και συχνά, όπως θα έχετε δει, το κάνουν και μετά ξαπλώνουν. Επίσης, από ένστικτο πάντα, θάβουν για να κρύψουν το φαγητό τους ή τα παιχνίδια τους. Η ενστικτώδης αυτή συμπεριφορά τού να κρύψουν το φαγητό τους γίνεται για να μην το βρουν και τους το πάρουν άλλα αρπακτικά.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι το κάνουν από ανία. Αν κανείς δεν ασχολείται μαζί τους ή δεν έχουν άλλα πράγματα να κάνουν, το σκάψιμο είναι μια εκτόνωση.
Ένας τρίτος λόγος είναι απλά για να παίξουν. Όταν επίσης κάνει ζέστη, σκάβουν για να κάτσουν και να νιώσουν δροσερά.
Τι μπορείτε να κάνετε; Καταρχήν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μαλώσετε τον σκύλο σας. Οι λύσεις είναι οι καθημερινές βόλτες, τα παιχνίδια για εκτόνωση, η ασχολία μαζί του για να μη νιώθει μόνος και παραμελημένος. Η εκπαίδευση επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Η καθοδήγηση προς άλλες εναλλακτικές είναι η καλύτερη μέθοδος παράλληλα με τη θετική ενίσχυση.
4. Τι μπορεί να συμβεί αν ο σκύλος μου φάει σοκολάτα; (Πάνω από 750 χιλιάδες γκουγκλαρίσματα)

Αυτή η ερώτηση είναι πολύ συνηθισμένη στις γιορτές. Ο σκύλος δεν πρέπει να φάει σοκολάτα καθώς περιέχει θεοβρωμίνη, ένα συστατικό που είναι τοξικό για αυτόν.
Τα συμπτώματα από την τοξική επίδραση της θεοβρωμίνης στον σκύλο μπορεί να είναι εμετοί, διάρροιες, σπασμοί και τρέμουλο, καρδιακή αρρυθμία ενώ μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία ή και καρδιακή ανεπάρκεια.
Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο επικίνδυνη λόγω των υψηλών επιπέδων θεοβρωμίνης.
Αν ο σκύλος σας φάει σοκολάτα, μην αφήσετε το χρόνο να περάσει. Καλέστε τον κτηνίατρό σας. Η συνήθης θεραπεία για δηλητηρίαση από θεοβρωμίνη είναι η πρόκληση εμετού μέσα σε δύο ώρες μετά την κατάποση. Πρέπει να γίνει ασφαλής αποβολή της τοξίνης ή και πλύση στομάχου. Σε πολύ σοβαρά περιστατικά απαιτούνται νοσηλεία και οροθεραπεία.
5. Πώς να ”συστήσω” τον σκύλο μου στο μωρό που έρχεται στο σπίτι ή σε ένα άλλο νέο κατοικίδιο; (720 χιλιάδες γκουγκλαρίσματα)

Το να γνωρίσετε τον σκύλο σας στα νέα μέλη του σπιτιού, ειδικά σε ένα μωρό ή ένα άλλο κατοικίδιο, είναι κάτι που πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Χρειάζονται υπομονή, ηρεμία και μεθοδικότητα.
Ξεκινήστε με σύντομες, εποπτευόμενες πάντα αλληλεπιδράσεις, επιβραβεύοντας τον σκύλο με λιχουδιές για να ανταμείψετε την ήρεμη και καλή συμπεριφορά του.
Τώρα, αν πρόκειται για μωρό, καλό θα ήταν να γίνουν κάποια πράγματα πριν έρθει αυτό στο σπίτι. Ένα από αυτά είναι να φέρετε και να δώσετε στον σκύλο μια κουβερτούλα του μωρού που να έχει πάνω το άρωμά του ώστε να αρχίσει να συνηθίζει τη μυρωδιά του νέου μέλους.
Για νέα κατοικίδια οι συναντήσεις στην αρχή πρέπει να είναι ολιγόλεπτες και πάντα, όπως αναφέραμε, υπό την επίβλεψή σας. Αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνο αλλά έχετε υπομονή.
Πάντα να δίνετε προτεραιότητα στην ασφάλεια όλων και να αποφεύγετε την αναγκαστική αλληλεπίδραση. Αργά και σταθερά θα πάνε όλα καλά.
Για το τέλος αυτό που έχουμε να σας πούμε είναι ότι καλό το ψάξιμο στην Google αλλά καλύτερη η συμβουλή του κτηνιάτρου μας, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από όλους τον σκύλο μας.