string(0) ""

Οι λόγοι που εξαφανίστηκαν οι λύκοι από την Πελοπόννησο – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επανεμφάνισή τους

Στέλλα Πανοπούλου

24/12/2024

Photo: Unsplash

Η παρουσία αγέλης εννέα λύκων καταγράφηκε στην περιοχή του Ταϋγέτου, στην Πελοπόννησο, από την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Δεκαετίες μετά την τελευταία καταγεγραμμένη εμφάνιση λύκων στην περιοχή του Ταϋγέτου, πραγματοποιήθηκε φωτογραφική καταγραφή αγέλης λύκων αποτελούμενης από 9 άτομα (4 ενήλικα και 5 νεαρά άτομα).

Το topetmou μίλησε με τον Δρ. Βιολογίας Γιώργο Ηλιόπουλο, επιστημονικά υπεύθυνο για τον λύκο στην Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ, για την παρουσία των λύκων στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε εξαφανίστηκαν οι λύκοι από την περιοχή, καθώς δεν υπήρχαν συστηματικές καταγραφές της παρουσίας τους στο παρελθόν. Σίγουρα πρόκειται για ένα διάστημα αρκετών δεκαετιών. Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους ήταν η καταστροφή των βιοτόπων τους που έλαβε χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες, το κυνήγι του λύκου τις προηγούμενες δεκαετίες καθώς και η γεωγραφική απομόνωση της Πελοποννήσου η οποία, όπως ένα νησί, δεν επιτρέπει την διασπορά των ζώων από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Οι λύκοι επανέκαμψαν πρώτα στη Στερεά Ελλάδα και εποίκισαν τα Γεράνεια το 2015 ώστε κάποια λίγα ζώα να καταφέρουν να περάσουν στην Πελοπόννησο.

Η πΜΚΟ ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει αναλάβει επίσημα την αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης του πληθυσμού του λύκου (Canis lupus) στο μεγαλύτερο τμήμα της κατανομής του είδους στην Ελλάδα και η πΜΚΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συμπληρωματικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, με την ομάδα μελέτης της “Υπηρεσίας 7” του ΥΠΕΝ με τίτλο «Εποπτεία και Αξιολόγηση του Καθεστώτος Διατήρησης ειδών θηλαστικών (πλην των θαλασσίων) κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα» (2022-2025), στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 17 της οδηγίας 92/43 της Ε.Ε.

Μετά από αναφορές άλλων ερευνητών για την παρουσία λύκων που έγιναν στην περιοχή της βόρειας και κεντρικής Πελοποννήσου το 2022, οργανώθηκαν με έναυσμα αυτές προκαταρκτικές δειγματοληψίες την άνοιξη και καλοκαίρι του 2024 κατά τις οποίες όμως δεν παρατηρήθηκαν βιοδηλωτικές ενδείξεις παρουσίας λύκου και δεν καταγράφηκαν λύκοι στις φωτογραφικές διατάξεις.

Η δεύτερη δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2024, μετά από αναφορά για απώλεια 40 αιγών από επίθεση σαρκοφάγου ζώου, όπου και διαπιστώθηκε αυτή τη φορά η παρουσία βιοδηλωτικών ενδείξεων παρουσίας του είδους, ενώ αγέλη λύκων καταγράφηκε φωτογραφικά από τις κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν κι αλλού λύκοι στην ευρύτερη περιοχή, αλλά πρέπει να ακολουθήσει συστηματική καταγραφή με την χρήση κατάλληλης μεθοδολογίας. Τα τοπικά δασαρχεία έχουν ενημερωθεί ώστε να παρέχουν τυχόν πληροφορίες στο αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΝ. Πολύ χρήσιμη είναι και η συμμετοχή των πολιτών που ενδέχεται να παρατηρήσουν κάποιο ζώο ή ενδείξεις της παρουσίας του και να ενημερώσουν τα αρμόδια δασαρχεία ή/και την Καλλιστώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος, οι βασικές δράσεις που ακολουθούν την επανεμφάνιση των λύκων στην Πελοπόννησο συνοψίζονται στα εξής:

1. Συστηματική καταγραφή του λύκου στην Πελοπόννησο για να διαπιστωθεί η έκταση της κατανομής του.

2. Ενημέρωση του κόσμου για την καταπολέμηση της τρομολαγνείας με διασπορά φόβου για τους λύκους, καθώς τα καταγεγραμμένα περιστατικά τραυματισμού ή θανάτου ανθρώπου από λύκους παγκοσμίως είναι ελάχιστα.

left arrow
right arrow

3. Υποστήριξη των παραγωγών-κτηνοτρόφων για τη λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας όπως είναι η χρήση τσοπανόσκυλων, επιτήρησης και ειδικές περιφράξεις. Ήδη, λόγω της ανάκαμψης του πληθυσμού του τσακαλιού στην Πελοπόννησο, οι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ζώων τους.

4. Παρακολούθηση της γενετικής ταυτότητας των λύκων που έχουν εποικίσει την περιοχή της Πελοποννήσου.

Η καταπολέμηση του φόβου σχετικά με τον λύκο κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι προκαταλήψεις απέναντι στο συγκεκριμένο ζώο καλά κρατούν και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την επανεμφάνισή τους. Η συστηματική καταγραφή, η ενημέρωση κατοίκων και παραγωγών, και η λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας, είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την ανάκαμψη του πληθυσμού των λύκων στην Πελοπόννησο καθώς και για την προστασία οικόσιτων και παραγωγικών ζώων.

Σχετικά άρθρα

Βραβείο καλής συμπεριφοράς αξίζουν δύο απίστευτες γάτες που πέταξαν με αεροπλάνο

Οι 3 λόγοι που οι γάτες ξεκινούν να περιποιούνται η μία την άλλη και στη συνέχεια τσακώνονται

Τα πιο παράξενα πράγματα που δεν έχετε ακούσει για τους ταράνδους