string(0) ""

Πλακεντία Όμιλος Κτηνιατρικών Κλινικών – Η κτηνιατρική ογκολογία και οι ραγδαίες εξελίξεις της

Δημήτρης Τιμίου, DVM, MSc, GPcert

30/12/2024

Η κτηνιατρική ογκολογία έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τον καθορισμό νέων θεραπειών για τους καρκινοπαθείς ασθενείς.

[Γράφει ο Δημήτρης Τιμίου DVM, MSc (Companion animal medicine), GPcert
(Oncology) από την ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική]

Μια από τις βασικές θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς αποτελεί η χημειοθεραπεία. Τα χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα βασίζονται στη χορήγηση ενός ή περισσοτέρων κυτταροστατικών φαρμάκων είτε από το στόμα ή ενέσιμα σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα, ενώ πολλές φορές συνδυάζονται με άλλα φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή φάρμακα ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Τα κυτταροστατικα φάρμακα είναι ουσίες υψηλής τοξικότητας και έτσι η χορήγησή τους γίνεται πάντα από εξειδικευμένους κτηνιάτρους. Ο κτηνίατρος επιλέγει το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει συνυπολογίζοντας το είδος και το στάδιο του καρκίνου του ζώου, τυχόν συνοσηρότητες καθώς και τη διεθνή βιβλιογραφία.

Η χημειοθεραπεία φέρει διαχρονικά ένα κακό όνομα, καθώς θεωρείται ότι πλήττει σοβαρά την ευζωία των ζώων και έτσι πολλοί κηδεμόνες είναι επιφυλακτικοί στην εφαρμογή της στα κατοικίδιά τους.

Στην πραγματικότητα τα χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα και οι δοσολογίες των φαρμάκων καθορίζονται με γνώμονα τόσο την επέκταση της ζωής τους όσο και την βελτίωση – διατήρηση της ευζωίας τους.

Τα περισσότερα ζώα ανέχονται καλά τα πρωτόκολλα της χημειοθεραπείας με καθόλου ή ήπιες παρενέργειες. Οι πιο συχνές παρενέργειες των φαρμάκων αυτών είναι η ανορεξία, καθώς και τα γαστρεντερολογικά συμπτώματα και είναι συνήθως εύκολα αντιμετωπίσιμα.

Πιο σοβαρή παρενέργεια αποτελεί η μυελοκαταστολή (λευκοπενία, αναιμία, θρομβοκυτταροπενία) που μπορεί εν δυνάμει να συμβεί σε κάθε ζώο στο οποίο εφαρμόζονται αυτά τα πρωτόκολλα, η οποία όμως είναι και αυτή συνήθως παροδική. Εκτός από τις παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν και πιο ειδικές για την κάθε ουσία παρενέργειες (ηπατοτοξικότητα, καρδιοτοξικότητα).

Όταν ένα χημειοθεραπευτικό πρωτόκολλο προκαλεί σοβαρές παρενέργειες σε ένα ζώο τότε ο θεράπων κτηνίατρος μπορεί να το μετασχηματίσει (με αντικατάσταση του φαρμάκου που προκαλεί τις παρενέργειες ή μείωση της χορηγούμενης ποσότητας) ή να το διακόψει.

Ο Δημήτρης Τιμίου DVM, MSc (Companion animal medicine), GPcert (Oncology), είναι Κτηνίατρος Ειδικευμένος στην Παθολογία του Σκύλου και της Γάτας, εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Σχετικά άρθρα

Οι στόχοι για τη φροντίδα της γάτας σας που πρέπει να θέσετε τη νέα χρονιά

Οι εξελίξεις για τη γρίπη των πτηνών – Προσβάλλει τις γάτες

Αδέσποτος σκυλάκος περνά πρώτος τα σύνορα μετά την ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν