Όλα τα στάδια για να βοηθήσετε το γατάκι σας να ενηλικιωθεί με αυτοπεποίθηση
Αγγελική Μακρή
22/12/2024
Παρά την εντύπωση ότι η γάτα είναι ανεξάρτητο ον, έχει στην πραγματικότητα ανάγκη τη φροντίδα μας προκειμένου να περάσει από την αβεβαιότητα στην αυτοπεποίθηση.
H υιοθεσία μιας γάτας έχει αγάπη, νάζια, αλλά και ευθύνες. Το μικρό γατάκι με τα κλειστά μάτια, θα γίνει σύντομα μία ενήλικη γάτα και σαν κηδεμόνες πρέπει και μπορείτε να αναλάβετε την διαπαιδαγώγησή της. Ξεκινώντας από τα βασικά μέχρι την αντίληψή της για το περιβάλλον στο οποίο ζει, έχετε αρκετές ευκαιρίες να της δώσετε όσα χρειάζεται για να νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
Από τις πρώτες ημέρες της ζωής του, ένα μικρό γατάκι θα μάθει να πηγαίνει στην άμμο, θα χρειαστεί τα πρώτα του εμβόλια από τον κτηνίατρο και μία ισορροπημένη διατροφή για να μπορέσει να πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Οι πρώτες μέρες με τη γάτα σας
Κάποιοι κηδεμόνες γάτας επιλέγουν το δικό τους ζώο ανάμεσα από άλλα. Πολλές φορές μπορεί να σκεφτούν ότι αν διαλέξουν το πιο ζωηρό, θα έχουν προβλήματα στο σπίτι με αταξίες, ενώ αν διαλέξουν το πιο ήσυχο θα έχουν λιγότερες ζημιές. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει γενικά, αφού η διάθεσή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως και από το περιβάλλον το οποίο ζουν και κοινωνικοποιούνται.
Πριν έρθει η γάτα στο σπίτι, θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον γι’ αυτήν έτσι ώστε να αρχίζει να χτίζει με μικρά βήματα την αυτοπεποίθηση. Ειδικά οι νέοι κηδεμόνες δεν μπορούν να φανταστούν πόσο εύκολα μπορεί να γίνει μια ζημιά ή ένα ατύχημα. Φροντίστε λοιπόν να μην έχει πρόσβαση η γάτα σε καλώδια, τοξικά φυτά όπως ο κρίνος και το αλεξανδρινό. Να θυμάστε να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας, όλα τα ντουλάπια σε κουζίνα και μπάνιο, αλλά και κάθε σημείο όπου μπορεί το γατάκι να πάει να κρυφτεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που χάνονται τα γατάκια μέσα στο σπίτι, μπαίνουν σε τρύπες, χωρίσματα, καλάθια και κάνουν όλοι μέσα στο σπίτι ησυχία, προκειμένου να εντοπίσουν το νεαρό κατοικίδιο.
Η αλλαγή περιβάλλοντος θα την μπερδέψει, ίσως και να τη φοβίσει. Γι’ αυτό ίσως θα είναι καλύτερο να την αφήνετε να συνηθίσει και να εξερευνήσει ένα νέα δωμάτιο για μερικές μέρες, πριν την αφήσετε να πάει σε ένα άλλο. Έτσι θα νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά για τον χώρο ο οποίος αποτελεί πλέον το σπίτι της. Αν τη δείτε ότι ξεκινάει την εξερεύνηση σκαρφαλώνοντας σε έπιπλα και πάγκους, μην την μαλώσετε. Πάρτε την αγκαλιά, αφήστε την στο πάτωμα και μόλις δείτε ότι θα επιλέξει να μην σκαρφαλώσει, επιβραβεύστε την, για να νιώσει όμορφα και σίγουρη για την επιλογή της.
Η εκμάθηση της άμμου
Κόντρα σε όσους λένε πως οι γάτες δεν εκπαιδεύονται, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει και μάλιστα σε νεαρή ηλικία, είναι η άμμος της. Ένας εύκολος τρόπος είναι να δείχνετε την άμμο στη γάτα σας αμέσως μόλις τελειώσει το γεύμα της και όταν ξυπνάει από τον ύπνο. Ίσως χρειαστεί να πάτε την άμμο δίπλα της ή να δώσετε ένα μπισκοτάκι ώστε να καταλάβει η γάτα πού πρέπει να πάει. Συνήθως μαθαίνουν γρήγορα και αρκετοί κηδεμόνες έχουν την άμμο σε κοντινό-όχι βέβαια πολύ κοντινό- σημείο με τα μπολ του φαγητού και νερού.
Όταν το γατάκι δεν πάει στην άμμο δεν θα πρέπει να το τιμωρήσετε, γιατί σίγουρα θα χάσει την αυτοπεποίθησή του, θα φοβηθεί και δεν θα πλησιάσει ξανά την άμμο. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει είναι να το επιβραβεύετε κάθε φορά που πηγαίνει, γι’ αυτό τις πρώτες μέρες θα πρέπει να το παρακολουθείτε.
Η σχέση της με τα έπιπλα
Τα νύχια της γάτας πολύ σύντομα θα θέλουν να γνωρίσουν τα έπιπλά σας, μιας και είναι φυσική της ανάγκη να ξύνει. Αν δεν θέλετε να δείτε τα έπιπλα και τις κουρτίνες σας με νέα τεχνοτροπία, μετά την επέμβαση της γάτας σας, θα πρέπει να εξοπλιστείτε με ονυχοδρόμιο και άλλες επιφάνειες όπου θα της επιτρέπεται να ξύνει. Τώρα είναι και η κατάλληλη περίοδος να αποφασίσετε σε ποια δωμάτια θα έχει πρόσβαση και σε ποια όχι, ειδικά αν έχετε πράγματα και έπιπλα τα οποία, τουλάχιστον μέχρι να μάθει τα βασικά.
Κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και άλλα κατοικίδια
Σίγουρα στην γάτα σας δεν θα αρέσει να οργανώσετε βραδιά “meet and greet” όπου θα καλέσετε τους φίλους σας για να την γνωρίσουν. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κρυφτεί μέχρι να φύγουν. Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι ή στο στενό σας περιβάλλον, προσπαθήστε να τους εξηγήσετε να είναι ευγενικά με την γάτα, ότι χρειάζεται χρόνο να συνηθίσει το νέο της σπίτι και πολύ απαλούς χειρισμούς όταν πρόκειται για χάδια και αγκαλιές. Θυμίστε τους ότι θα πρέπει πάντα να πλένουν τα χέρια τους, αφού χαϊδέψουν την γάτα.
Αν έχετε κι άλλα κατοικίδια στο σπίτι, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στις πρώτες τους συναντήσεις. Τις πρώτες μέρες ίσως θα πρέπει να κοιμούνται και σε άλλα δωμάτια ή να μένουν χώρια όταν δεν είστε σπίτι για να επιβλέπετε. Ειδική προσοχή θέλει η στιγμή του ταΐσματος, αφού μπορεί να δείτε επικές μάχες για μια κροκέτα ή μια κονσέρβα. Επιλέξτε να τα ταΐζετε σε άλλους χώρους και άλλες ώρες.
Συνήθως οι μεγαλύτερες γάτες αγχώνονται πολύ με την άφιξη ενός νέου τετράποδου συγκάτοικου, σε σημείο που κάποιες φορές να πρέπει να συμβουλευθείτε κτηνίατρο. Οι δε σκύλοι πρέπει να δουν υπό παρακολούθηση το γατάκι και να τους έχετε στο λουρί. Μπορεί μέχρι τώρα να μην είχατε κάποιο δείγμα ότι ο σκύλος σας δεν συμπαθεί τις γάτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι άνετος με την “εισβολή” στον χώρο του.
Μάχες μπορεί επίσης να γίνουν και για παιχνίδια, οπότε φροντίστε να έχετε ξεχωριστά για κάθε κατοικίδιο και αν μεταξύ τους τα βρουν και δεν δείτε καβγάδες, τότε μπορείτε να αρχίσετε να μειώνετε σταδιακά την απόστασή τους. Βέβαια, πάντα θα πρέπει να ρίχνετε μια ματιά σε όσα συμβαίνουν, γιατί μεγαλώνοντας η γάτα, ίσως αλλάξει και η δυναμική της.
Σε κάθε θετικό βήμα που κάνει το γατάκι σας ως προς τη συμπεριφορά του προς τα άλλα ζώα και τους καλεσμένους σας, μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε έτσι ώστε νιώθει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με τις κοινωνικές επαφές.
Ενώ εσείς λείπετε
Το άγχος αποχωρισμού ”βρίσκει” πολύ συχνά τις γάτες, ειδικά τα μωρά που μόλις φέρατε σπίτι. Επειδή κάποια στιγμή θα πρέπει να λείψετε, ίσως και για αρκετές ώρες, θα πρέπει να τις αφήσετε σε ασφαλές σημείο. Επιλέξτε έναν χώρο στο σπίτι, ο οποίος δεν θα επιτρέπει πρόσβαση σε όλο το σπίτι, θα έχει μαξιλάρι, ονυχοδρόμιο, φαγητό, νερό, παιχνίδια και άμμο. Κάποιες φορές ίσως νιώσουν λιγότερο άγχος αν υπάρχει ένα φωτάκι ανοιχτό ή έχετε αφήσει ραδιόφωνο ή τηλεόραση ανοιχτά.
Όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει εβδομάδες, ίσως και μήνες. Όταν η γάτα νιώσει ασφάλεια και στοργή στο νέο της σπίτι, όταν νιώθει ήσυχη επειδή έχει ανθρώπους να την φροντίζουν, όταν δεν αντιμετωπίζει κινδύνους, μεγαλώνοντας, θα έχει αυτοπεποίθηση στις κινήσεις και τις αποφάσεις της.