string(0) ""

13 εκπληκτικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τα κουνέλια

Κωνσταντίνα Μάλλιου

19/06/2023

Μπορεί στην pop κουλτούρα να παρουσιάζονται ως χαριτωμένα καροτοφάγα πλάσματα, όμως τα υπέροχα κουνελάκια δεν είναι μόνο αυτό.

Ξέρουν και σκάβουν εξελιγμένα τούνελ, μεγαλώνουν και μπορεί να φτάσουν να ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά, γαργαλιούνται στην κοιλιά τους και πολλά άλλα.

Μπορεί να είναι μεγάλα όσο ένα μικρό παιδί

Δεν είναι όλα τα κουνέλια μικρά σε μέγεθος. Κάποια μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός μικρού παιδιού έως 2 ετών. Κάποια άλλα, όπως είναι το γιγάντιο φλαμανδικό κουνέλι, μεγαλώνουν και γίνονται πραγματικά τεράστια φτάνοντας τα 20 κιλά σε βάρος και τα 80 εκατοστά σε μήκος. Παραμένουν όμως ευγενικοί γίγαντες, πράγμα που τα καθιστά δημοφιλή κατοικίδια.

Δεν ζουν μόνο με καρότα

Το πιθανότερο είναι να έχουμε στο μυαλό μας από τα κινούμενα σχέδια ότι τα κουνέλια μπορούν να επιβιώσουν έχοντας στη διατροφή τους μόνο καρότα. Λάθος! Στη φύση τα κουνέλια δεν τρώνε λαχανικά με ρίζες, αλλά προτιμούν να τρώνε αγριόχορτα, γρασίδι και τριφύλλι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να του δίνετε καρότα, αλλά χρειάζεται μέτρο. Τα καρότα έχουν αρκετή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αυτό συμβάλλει στη δημιουργία τερηδόνας.

Είναι από τη φύση τους ανακυκλωτές

Μια αρκετά περίεργη συνήθεια των κουνελιών είναι ότι τρώνε, όχι όλα, τα περιττώματά τους. Τα κουνέλια παράγουν ένα ειδικό τύπο κοπράνων, τα λεγόμενα κεκοτρόπια τα οποία περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά της τροφής που δεν έχει απορροφήσει ο οργανισμός τους την πρώτη φορά που την καταναλώνουν. Τα κεκοτρόπια είναι πιο μαλακά και κολλώδη και παράγονται στο τυφλό έντερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό και πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τους κηδεμόνες, καθώς τα κουνέλια τρώνε τα κεκοτρόπια σχεδόν τη στιγμή που εξέρχονται από το σώμα τους. Επομένως αυτή η συνήθεια είναι φυσιολογική και άκρως απαραίτητη για να παραμένουν υγιή οπότε αν τα δείτε να το κάνουν, μην τα διακόψετε.

«Αναπαράγονται σαν τα κουνέλια»

Αυτή η φράση χρησιμοποιείται ευρέως σχετικά με την απόκτηση μεγάλου αριθμού παιδιών.
Τα κουνέλια είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την αναπαραγωγική διαδικασία από την ηλικία των 3 με 8 μηνών. Όταν ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία, μπορούν να ζευγαρώνουν 8 μήνες το χρόνο, κάθε χρόνο για το υπόλοιπο της ζωής τους, το οποίο είναι 9 με 12 χρόνια. Η διάρκεια της κύησης είναι 30 ημέρες και το ζώο μπορεί να γεννήσει από 4 μέχρι 12 μικρά κουνελάκια.

Κάνουν grooming στον εαυτό τους

Τα κουνέλια είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με την υγιεινή τους. Όπως και οι γάτες διατηρούνται καθαρά γλείφοντας το τρίχωμα και τις πατούσες τους. Αυτό σημαίνει ότι γενικά τα κουνέλια δεν χρειάζονται μπάνιο από τους κηδεμόνες τους όπως άλλα κατοικίδια.

Δεν μπορούν να κάνουν εμετό

Τα κουνέλια σε αυτή τη διαδικασία δεν μοιάζουν στις γάτες, οι οποίες μπορούν να κάνουν εμετό μια μεγάλη τριχόμπαλα έπειτα από το «μπάνιο» τους. Το πεπτικό σύστημα των κουνελιών είναι εκ φύσεως ανίκανο να κινηθεί αντίστροφα. Αντί λοιπόν να κάνουν εμετό, αντιμετωπίζουν τις τρίχες που έχουν καταπιεί τρώγοντας σχετικά σκληρές τροφές ώστε να τις ωθήσουν μέσα στο πεπτικό τους σύστημα.

Κάνουν binky

Όταν τα κουνέλια είναι χαρούμενα κάνουν κάτι πραγματικά χαριτωμένο. Πηδάνε στον αέρα και κάνουν μια στροφή γύρω από τον εαυτό τους. Αυτή η πράξη ονομάζεται binky και είναι στα αλήθεια αξιολάτρευτη.

Είναι πολύ καλά στο άλμα

Τα κουνέλια μπορούν να κάνουν άλμα πάνω από ένα μέτρο σε ύψος και 3 μέτρα σε μήκος. Η φύση έχει φροντίσει για αυτό ώστε να αποφεύγουν τους θηρευτές τους.

Τρέχουν πολύ γρήγορα

Η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξουν είναι μέχρι 28 χιλιόμετρα την ώρα. Οπότε φανταστείτε ότι σε συνδυασμό με το άλμα τους δεν είναι εύκολα να τα πιάσεις!

Η όραση τους καλύπτει σχεδόν 360 μοίρες

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο αλλά ναι, τα κουνέλια έχουν περιμετρική όραση που καλύπτει σχεδόν 360 μοίρες, εκτός από ένα μικρό τυφλό σημείο μπροστά από το πρόσωπό τους. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να τα πλησιάσετε κρυφά χωρίς να σας καταλάβουν.

Τα δόντια τους δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ

Ειδικά τα κουνέλια που ζουν στην φύση με τη σκληρή διατροφή που κάνουν θα έφθειραν τελείως τα δόντια τους. Ωστόσο η φύση φρόντισε για αυτό και τα δόντια τους μπορεί να μεγαλώνουν έως και 12 εκατοστά τον χρόνο. Τα οικόσιτα κουνέλια που δεν τρέφονται με τόσο σκληρές τροφές υποφέρουν από υπερτροφικά δόντια, οπότε βεβαιωθείτε ότι τους παρέχετε τις κατάλληλες τροφές ώστε να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα.

Τα αφτιά τους έχουν πολλές ιδιότητες

Τα αφτιά των κουνελιών εξυπηρετούν δύο κύριους σκοπούς. Ο προφανής είναι για να ακούνε. Μπορούν να τα περιστρέψουν 180 μοίρες και αυτό τους επιτρέπει να ανιχνεύουν απειλές που μπορεί να πλησιάσουν από απόσταση 4 χιλιομέτρων. Ο άλλος σκοπός είναι ότι τα αφτιά τους κρατάνε τα κουνέλια δροσερά καθώς η μεγάλη επιφάνειά τους τους επιτρέπει να διαφεύγει από περισσότερα σημεία η θερμότητα του σώματος.

Σκάβουν περίτεχνα λαγούμια

Τα λαγούμια που σκάβουν μπορεί να φτάνουν 3 μέτρα κάτω από τη γη. Δημιουργούν πολύπλοκα λαγούμια, τα οποία έχουν διαφορετικούς χώρους για ξεκούραση και ύπνο και αρκετές εισόδους και εξόδους διαφυγής σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιον κίνδυνο.

Σχετικά άρθρα

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα