Τι να κάνετε αν η γάτα σας δεν θέλει με τίποτα να πάει στον κτηνίατρο
Μυρτώ Τζώρτζου
16/12/2024
Η αλήθεια είναι μία. Οι περισσότεροι κηδεμόνες γατών περνούν έναν γολγοθά όταν πρόκειται να πάνε το ζώο τους στον κτηνίατρο.
Από την ετοιμασία της γάτας, τη μεταφορά της μέσα στο αυτοκίνητο ή το ταξί, μέχρι τη στιγμή που θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι εξέτασης, τα πράγματα είναι δύσκολα. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις πολύ δύσκολα. Το στρες και ο φόβος της τη μετατρέπουν συχνά σε ένα άλλο πλάσμα από αυτό που ξέρουμε.
Η δυσκολία στο να χειριστούμε τη γάτα μας σε αυτή την περίπτωση μας κάνει συχνά να αναβάλλουμε την επίσκεψη στον κτηνίατρο, κάτι που, όπως καταλαβαίνουμε, δεν πρέπει να γίνεται.
Οπότε, για να κάνετε πιο εύκολα αυτά τα ταξίδια τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα σας, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τις πιο κάτω συμβουλές μας.
Επιλέξτε ένα ασφαλές κλουβί μεταφοράς
Δυστυχώς τα πολύ φθηνά κλουβιά μεταφοράς, που συνήθως έχουν διάφορα καταστήματα που δεν είναι αποκλειστικά pet shops, δεν είναι καλά. Είναι βέβαια δελεαστικό να πάρετε κάτι σε χαμηλή τιμή αλλά πρέπει πρώτα από όλα να σκεφτείτε την ασφάλεια του ζώου σας. Δεν είναι όλα τα κλουβιά ίδια. Όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί ατύχημα με κάποιο καλής κατασκευής κλουβί, όμως οι πιθανότητες είναι λίγες. Αντίθετα από αυτά τα πλαστικά κλουβιά μεταφοράς έχουν χαθεί πολλά ζώα. Έχουν καταφέρει- όσο καλά και αν τα κρατάτε- να σπάσουν το κλουβί ή να βγάλουν το πορτάκι και να το σκάσουν.
Οπότε θα συνιστούσαμε να επισκεφτείτε ένα pet shop ή ένα site ενός pet shop και να επιλέξετε κάποιο με όλες τις σωστές προδιαγραφές. Τα κλουβιά που έχουν σκληρά τοιχώματα είναι πιο στέρεα και πιο ανθεκτικά, και προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή προστασία. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μπορείτε να αφαιρείτε το μισό πάνω μέρος. Και θυμηθείτε: το πορτάκι του να μην είναι πλαστικό και να κλείνει και να ασφαλίζει καλά. Το ζώο σε αυτή την περίπτωση δύσκολα φεύγει. Και επίσης αν το κλουβάκι πέσει κάτω, να μη γίνει κάποιο ατύχημα.
Ό,τι και να επιλέξετε μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε ένα σεντονάκι, μια κουβέρτα, ένα ρούχο ή κάτι άλλο στο κάτω μέρος ώστε η γατούλα σας να είναι άνετη για να καθίσει ή να ξαπλώσει αλλά και για να απορροφηθούν τα υγρά αν έχει κάποιο ατύχημα στο δρόμο.
Καλύψτε το κλουβί μεταφοράς στη διαδρομή
Σε πολλές περιπτώσεις αυτό βοηθάει. Η κάλυψη του κλουβιού με ένα λεπτό σεντόνι ή μια κουβερτούλα που μυρίζει σπίτι ή τη μυρωδιά του ζώου σας θα κάνει τη γάτα σας να αισθάνεται πιο ασφαλής και λιγότερο εκτεθειμένη. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε την κουβέρτα με catnip ώστε το ταξίδι σας προς τον κτηνίατρο να είναι πιο ήρεμο και χωρίς απρόοπτα.
Δώστε στη γάτα σας λιχουδιές για να συνδέσει το κλουβί με κάτι θετικό
Μη σκεφτείτε τη δίαιτα της γάτας σας και τις θερμίδες εκείνη τη στιγμή. Είναι πιο σημαντικό να μη στρεσαριστεί και να μην πανικοβληθεί από το να πάρει μια θερμίδα παραπάνω. Βάλτε κάποιες λιχουδιές μέσα και ενθαρρύνετέ τη να τις φάει. Θα δει το κλουβί μεταφοράς ως κάτι όχι και το τόσο άσχημο. Βέβαια υπάρχουν και γάτες που από τον πανικό τους δεν δίνουν καμία σημασία στις λιχουδιές. Εσείς πάντως κάντε την προσπάθειά σας. Γιατί μπορεί να μην τις φάνε εκείνη τη στιγμή, όμως είναι πολύ πιθανό στη διάρκεια της διαδρομής να το κάνουν και να νιώσουν καλά. Και πιθανόν να ηρεμήσουν.
Ενημερώστε τον κτηνίατρό σας από πριν ότι η γάτα σας είναι νευρική
Αυτό είναι κάτι που σπάνια το κάνουμε. Ο γιατρός μας πρέπει να ξέρει ότι έχει να κάνει με ένα μικρό τερατάκι. Ακόμα και αν την έχουμε πάει πολλές φορές σε αυτόν, καλό είναι να του το θυμίσουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα το έχει στο μυαλό του, θα λάβει κάποιες προφυλάξεις αλλά και θα ξέρει από πριν πώς να χειριστεί τη γάτα. Έτσι η όλη εμπειρία θα γίνει λιγότερο αγχωτική για όλους.
Φυσικά οι περισσότεροι κτηνίατροι ρωτάνε, όταν πάτε εκεί για τη συμπεριφορά του ζώου σας, ώστε να είναι προετοιμασμένοι, όμως οργανωθείτε καλύτερα και ενημερώστε τους από πριν. Μπορεί να σας δώσουν άλλωστε και κάποια χρήσιμη συμβουλή.
Να είστε απολύτως ήρεμοι
Συχνά, όταν η γάτα μας κάνει σαν μικρό θηρίο, νευριάζουμε και τη μαλώνουμε. Κάποιες δε φορές φωνάζουμε κιόλας. Ε, κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Χειρότερα τα κάνουμε επίσης και όταν είμαστε και εμείς σε πανικό. Η γάτα μυρίζει τον πανικό μας και πανικοβάλλεται ακόμα πιο πολύ.
Για αυτό παραμείνετε ήρεμοι- όσο και αν αυτό είναι συχνά αδύνατο- και μιλήστε στη γάτα σας με γλυκιά, απαλή φωνή. Δώστε της και ένα χαδάκι. Δίνοντάς της ένα απλό χάδι πριν από το ταξίδι για τον κτηνίατρο είναι πιθανό όχι μόνο να ηρεμήσει αλλά και να ηρεμήσετε και εσείς.
Τέλος όταν φτάσετε στο κτηνιατρείο και πρέπει να κάτσετε στην αίθουσα αναμονής, καθίστε όσο το δυνατόν πιο μακριά από σκύλους και αν μπορείτε και από άλλες γάτες. Βέβαια συνήθως τα κτηνιατρεία είναι γεμάτα, οπότε αυτό είναι δύσκολο να γίνει. Για αυτό το σκεπασμένο με κάτι κλουβάκι θα βοηθήσει πολύ.
Το να αγαπήσει μια νευρική και φοβιτσιάρα γάτα τον κτηνίατρο είναι μάλλον αδύνατον. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει από μέρους σας είναι να προσπαθήσετε με τους πιο πάνω ή και άλλους τρόπους να τη βοηθήσετε ώστε να μην είναι η μέρα αυτή ένας εφιάλτης και για τους δυο σας.