string(0) ""

Για ποιους λόγους να επιλέξετε την επίσκεψη του κτηνίατρου στο σπίτι

Αγγελική Μακρή

12/12/2024

Photo: Shutterstock

Μία από τις υποχρεώσεις που έχουν οι κηδεμόνες είναι η φροντίδα της υγείας του σκύλου ή της γάτας τους και οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Τόσο στην πραγματική ζωή όσο και σε πολλά βιντεάκια, θα δείτε αστείες αντιδράσεις ζώων, τη στιγμή που αντιλαμβάνονται πως η βόλτα τους θα καταλήξει στον κτηνίατρο. Η αλήθεια είναι ότι για εκείνα δεν είναι καθόλου αστεία στιγμή. Σπάνια θα βρεθείτε έξω από ένα κτηνιατρείο χωρίς να ακούσετε γαβγίσματα ή νιαουρίσματα. Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες δεν συμπαθούν τον κτηνίατρο και θέλουν πολύ χρόνο, πολλά treats και πολλή υπομονή για να αντέξουν την εξέταση.

Για ποιους λόγους θα επιλέξει κάποιος την επίσκεψη του κτηνίατρου στο σπίτι

-Δεν οδηγείτε. Είτε δεν έχετε δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου ή οδηγείτε μόνο μηχανή, είναι μια περίπτωση στην οποία η μεταφορά των ζώων σας θα είναι δύσκολη.

-Η πρόσβαση στο κτηνιατρείο δεν είναι εύκολη. Δεν ζούμε όλοι σε αστικά κέντρα και αρκετές περιοχές είναι απομακρυσμένες, χωρίς πολλές επιλογές για συγκοινωνία. Υπάρχουν όμως και ιατρεία τα οποία βρίσκονται σε πολύ κεντρικά σημεία, όπου είναι δύσκολο να παρκάρει κάποιος το αυτοκίνητό του. Έτσι κατά τη διαδικασία εύρεσης θέσης πάρκινγκ, το κατοικίδιο ίσως στρεσαριστεί παραπάνω.

-Ο σκύλος ή η γάτα δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους όταν φτάνουν στον κτηνίατρο. Πολλά ζωάκια φοβούνται ή αγχώνονται μόλις συνειδητοποιήσουν ότι επίκειται κάποια εξέταση. Κλαίνε, προσπαθούν να φύγουν και δεν μπορούν με τίποτα να ηρεμήσουν.

-O κηδεμόνας είναι ηλικιωμένος. Αν δεν υπάρχει κάποιο νεότερο μέλος της οικογένειας να βοηθήσει, τότε θα πρέπει να επιλέξει τις επισκέψεις από τον κτηνίατρο κατ’ οίκον.

-Τα ζωάκια υποφέρουν από ναυτία στο αυτοκίνητο. Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι υποφέρουν από ναυτία, ακόμα και στις πιο μικρές διαδρομές. Επιπλέον, ελάχιστες γάτες συμπαθούν το αυτοκίνητο και ακόμα κι αν δεν νιώθουν ναυτία, μπορεί να φωνάζουν, να κλαίνε και να διαμαρτύρονται γι’ αυτό που περνάνε.

-Αν έχετε πολλά κατοικίδια, θα πρέπει να πάτε αρκετές φορές στον κτηνίατρο. Αυτό κάποιες φορές ίσως να μην είναι εφικτό πρακτικά είτε επειδή δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους, είτε επειδή είναι μεγαλόσωμα και δεν χωράνε όλα. Εκτός αυτού, θα είναι δύσκολο να περιμένουν στον κτηνίατρο μέχρι να εξεταστούν και οι υπόλοιποι τετράποδοι συγκάτοικοί τους.

– Το ζωάκι υποφέρει από αρθρίτιδα, έχει κινητικά προβλήματα ή κάποιον τραυματισμό που δεν του επιτρέπει να κινηθεί.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί ο κτηνίατρος να πραγματοποιήσει την εξέταση στο σπίτι;

Υπάρχουν φορές που η επίσκεψη στο ιατρείο είναι απαραίτητη, καθώς εκεί υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη διάγνωση, περίθαλψη και θεραπεία του κατοικίδιου. Δείτε σε περιπτώσεις μπορεί ο κτηνίατρος να πραγματοποιήσει επισκέψεις κατ’ οίκον:

-Για τακτικούς εμβολιασμούς.

-Για ετήσιο check up όπου ο γιατρός θα εξετάσει την καρδιά, το βάρος και τα δόντια του σκύλου ή της γάτας.

-Ήπιες ασθένειες όπως μολύνσεις στα μάτια ή τα αυτιά.

-Δερματικές αλλεργίες.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ρωτήσετε τον κτηνίατρο για το πότε μπορεί να γίνει μια εξέταση κατ’ οίκον. Περιγράψτε τα συμπτώματα ή τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας τη συγκεκριμένη στιγμή για να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν θα σας επισκεφθεί σπίτι ή θα πρέπει να βρείτε μια άλλη λύση.

Τα οφέλη από τις επισκέψεις του κτηνίατρου κατ’ οίκον

1. Έχετε περισσότερο χρόνο να ρωτήσετε όσα σας απασχολούν σχετικά με την υγεία του σκυλάκου ή της γατούλας σας. Πολύ συχνά στο ιατρείο, η πίεση από τα ραντεβού μπορεί να περιορίσει τον χρόνο που θα αφιερώσει σε εσάς ο κτηνίατρος. Στο σπίτι όμως, μπορείτε να συζητήσετε με άνεση. Ακόμα και λίστα με ερωτήματα μπορείτε να ετοιμάσετε για να πάρετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

2. Το ζωάκι σας θα νιώθει πιο άνετα στο σπίτι και το άγχος του θα είναι πιο ελεγχόμενο. Όταν είναι στον χώρο του, έχει γνώριμες μυρωδιές, τα παιχνίδια και τους ανθρώπους του, θα είναι πιο ήρεμο. Επίσης, δεν θα έρθει σε επαφή με άλλες γάτες ή σκύλους, γεγονός που ίσως του προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση, ούτε θα πρέπει να περιμένει την σειρά του περιμένοντας σε ένα δωμάτιο με πολύ κόσμο.

3. Γλιτώνετε κι εσείς το άγχος. Η καθημερινότητα, η κίνηση, η συνέπεια, είναι παράγοντες που δημιουργούν πίεση σε όλους τους κηδεμόνες. Η μετάβαση στο κτηνιατρείο δεν αγχώνει μόνο τα κατοικίδια, αλλά και τους ανθρώπους, κάτι που με τις επισκέψεις στο σπίτι, το αποφεύγετε.

left arrow
right arrow

Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας αν παρέχει τη δυνατότητα για επισκέψεις στο σπίτι, αλλιώς θα πρέπει να βρείτε κάποιον άλλο που να το κάνει. Είναι δύσκολη η αλλαγή κτηνιάτρου και θέλει πολλή έρευνα μέχρι να βρείτε κάποιον σωστό επαγγελματία. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως συνήθως, οι επισκέψεις στο σπίτι κοστίζουν περισσότερο από το να πάτε στο κτηνιατρείο.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο ηλικιωμένος σκύλος σας σταμάτησε ξαφνικά να γαβγίζει

Το παράδοξο με τους αδέσποτους σκύλους του Τσέρνομπιλ – Γιατί διαφέρουν από όλα τα άλλα σκυλιά

Χρήσιμα tips για να επιλέξετε το κατάλληλο κρεβάτι για το κατοικίδιό σας