5 συμβουλές για να φροντίσετε όσο καλύτερα γίνεται τον ηλικιωμένο σκύλο σας
Αγγελική Μακρή
16/12/2024
Όσο μεγαλώνουμε εμείς οι άνθρωποι, αλλάζουμε τις συνήθειες και τις προτιμήσεις μας. Το ίδιο συμβαίνει και με κάθε ηλικιωμένο σκύλο, που -δυστυχώς- ζει πολύ λιγότερα χρόνια.
Μετά από κάποια ηλικία θέλουμε να κοιμόμαστε πιο νωρίς, απολαμβάνουμε περισσότερο έναν περίπατο στη θάλασσα από μια βραδινή έξοδο που θα τελειώσει τις πρώτες πρωινές ώρες. Κάνουμε ταξίδια για να δούμε ανεξερεύνητα μέρη και να ζήσουμε καινούριες εμπειρίες, αντί να πάμε σε ένα νησί για κλάμπινγκ και ηλιοθεραπεία.
Οι σκύλοι δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις για τη δική τους ζωή ως προς το πού και πώς θα βγουν βόλτα. Εμείς είμαστε αυτοί που θα τους βοηθήσουμε να ζήσουν πιο κοντά σε αυτό που μπορούν να υποστηρίξουν και θέλουν. Έτσι, στα κουτάβια θα δώσουμε πλήθος από ερεθίσματα για να ξεδιπλώσουν τον χαρακτήρα τους, να κάνουν τις ζαβολιές τους και να εκτονώσουν την ενέργειά τους. Οι ενήλικοι θέλουν ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής και εκπαίδευσης, έτσι ώστε να είναι κοινωνικοί, χαρούμενοι και υγιείς.
Όταν μπαίνει ο σκύλος μας στην τρίτη ηλικία, θα αρχίσουν τα πρώτα σημάδια να κάνουν την εμφάνισή τους. Η στιγμή αυτή διαφέρει για κάθε ζωάκι, μιας και άλλα θεωρούνται ηλικιωμένα στα 8 έτη, άλλα στα 13, κοκ. Ο κτηνίατρος είναι ο πιο κατάλληλος για να μας υποδείξει την ηλικία του σκύλου βάση συγκεκριμένων ενδείξεων.
Όσο μεγαλώνει ο σκύλος μας, αλλάζουν οι ανάγκες του, αλλά και οι δυνατότητές του. Όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα μπορούμε να διαμορφώσουμε την καθημερινότητά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα στερηθεί τα αγαπημένα του πράγματα όπως το παιχνίδι με το φρίσμπι, το μπάνιο στη θάλασσα, τους περίπατους στο βουνό. Απλά θα πρέπει να προσαρμοστούν στις δυνατότητές του και να του εξασφαλίσουν ποιότητα ζωής.
Μερικά πράγματα που καλό θα ήταν να αναπροσαρμόσετε σε σχέση με τον ηλικιωμένο σκύλο σας:
1. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα αλλάξει συμπεριφορά ο σκύλος σας. Μπορεί να δείχνει επιθετικότητα αν πάτε να παίξετε μαζί του ή τον ξυπνάτε. Δεν του αρέσει συνήθως το έντονο παιχνίδι, οι πολλές αγκαλιές και τα απρόσμενα χάδια, αντιθέτως προτιμάει τους πιο αργούς ρυθμούς. Επιπλέον, ίσως να μην ενθουσιάζεται από την αλληλεπίδραση με άλλους σκύλους, αλλά να θέλει να κάνει βόλτες μόνος του. Όσο προχωράει η ηλικία του, ίσως επιβαρυνθεί η όραση και η ακοή, κάτι που σημαίνει πως θα έχει επιρροή στην καθημερινότητά του. Αν δεν έχει καλή όραση, ίσως να διστάζει στις βόλτες να εξερευνεί νέα μέρη. Αν δεν ακούει καλά, ίσως να μην έρχεται όταν τον φωνάζετε, αλλά και να τρομάζει πιο εύκολα όταν τον πλησιάζετε.
2. Φροντίστε να είστε συνεπείς στις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλιά τους κανονικά και εκεί είναι μια καλή ευκαιρία να τον εξετάσει ο γιατρός και να δει την πορεία της υγείας του. Παράλληλα, θα πρέπει να τον παρατηρείτε κι εσείς ως προς την όρεξη για φαγητό και παιχνίδι και να είστε σε επικοινωνία με τον κτηνίατρο για να σας συμβουλεύσει. Επιπλέον θα πρέπει να τσεκάρετε συχνά την κινητικότητά του. Όχι μόνο αν κουτσαίνει σε κάποιο ποδαράκι του, αλλά αν σηκώνεται εύκολα, αν δείχνει να πονάει όταν ξαπλώνει, αν φτάνει το πόδι του στο λαιμό για να ξυστεί, κλπ. Ο κτηνίατρος θα σας δώσει και πάλι τη λύση, αν για παράδειγμα ενώ τον χαϊδεύετε και εκείνος δείξει πόνο, ενώ πριν δεν το έκανε, δείτε μήπως είναι κάποιο θέμα υγείας και όχι μια ιδιότροπη συμπεριφορά του. Τέλος, μπορεί να σας προτείνει συγκεκριμένη τροφή ή και συμπληρώματα διατροφής, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του.
3. Αλλαγές στην καθημερινότητα του τετράποδου φίλου σας. Μία πολύ συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί τον ηλικιωμένο σκύλο είναι η αρθρίτιδα. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε μην καταπονείται το σώμα του σκύλου σας, ξεκινώντας από τις σκάλες και το ανέβασμα σε κρεβάτια και καναπέδες. Αν ζει σε σπίτι με σκάλες, τότε δείτε μήπως μετακομίσετε το σπίτι του σκύλου στο ισόγειο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνει καθημερινά. Αν τώρα του αρέσει να ανεβαίνει στο κρεβάτι και τον καναπέ είτε για να ρίξει έναν υπνάκο είτε για να κάτσει δίπλα σας, θα βρείτε στο εμπόριο ειδικές σκάλες που θα τον βοηθήσουν να κάνει τις κινήσεις του πιο ήπιες.
4. Μην παραλείπετε την σωματική και πνευματική του άσκηση. Το ότι μεγαλώνει δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνει ανενεργός και μακριά από αυτά που του αρέσουν. Οι βόλτες πρέπει να συνεχιστούν, αλλά ίσως σε πιο αργούς ρυθμούς και σε μέρη που είναι προσβάσιμα για τον ηλικιωμένο σκύλο. Ο καιρός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς λαχανιάζουν πιο εύκολα και δεν είναι καλό να εκτίθενται σε μεγάλες θερμοκρασίες. Όσο για την πνευματική τους άσκηση, θα απολαύσουν να μασήσουν ένα μαλακό παιχνίδι που δεν θα καταπονήσει τα δόντια τους ή ένα που έχει κρυμμένη τροφή για να την ανακαλύψουν με την ησυχία τους.
5. Αν έχετε τη δυνατότητα, και με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου, πηγαίνετε με τον ηλικιωμένο σκύλο σας βόλτα στη θάλασσα. Η άμμος, όταν δεν είναι καυτή, είναι το ιδανικό μέρος για να κάνει έναν ήρεμο περίπατο. Αν του αρέσει το κολύμπι, αφήστε τον να απολαύσει την ευεργετική αυτή άσκηση. Τέλος, μην χάνετε την ευκαιρία να του κάνετε απαλό μασάζ, σε σημεία που θα σας υποδείξει ο γιατρός, για να ανακουφίσετε τις αρθρώσεις του.
Οι συμβουλές αυτές έχουν σκοπό να κάνουν τα τελευταία χρόνια του σκύλου σας πιο άνετα και ευχάριστα. Κάθε ένας είναι ξεχωριστός και οι γενικές αυτές προτάσεις πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά.