string(0) ""

Οι πιο περίεργες συνήθειες των ζώων σχετικά με τον ύπνο

Στέλλα Πανοπούλου

02/12/2024

Photo: Shutterstock

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπάμε τον ύπνο.

Ενώ ως παιδιά αρνούμαστε να κοιμηθούμε το μεσημέρι, μεγαλώνοντας ξεκινάμε να ανυπομονούμε όλο και περισσότερο για τη στιγμή που θα κουλουριαστούμε στο κρεβάτι μας, ιδανικά αγκαλιά με ένα ζεστό χουρχουριστό ζωάκι, για να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε από το τρέξιμο της ημέρας.

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την καλή υγεία και ευζωία όλων των μελών του ζωικού βασιλείου. Κάθε πλάσμα, μάλιστα, έχει τις δικές του ιδιαίτερες συνήθειες σχετικά με τον ύπνο, πολλές από τις οποίες δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν αφού τις γνωρίσουμε. Ας δούμε μερικές από τις πιο ασυνήθιστες και παράδοξες συνήθειες που έχουν πολλά ζώα σχετικά με τον ύπνο.

Ελέφαντες

Μια έρευνα του 2017 βρήκε ότι οι ελέφαντες που ζουν ελεύθεροι στη φύση κοιμούνται για μόνο δύο ώρες κάθε ημέρα. Οι δύο αυτές ώρες δεν είναι συνεχόμενες αλλά διακεκομμένες. Όσο για τους ελέφαντες που ζουν στην αιχμαλωσία και δεν έχουν να φοβηθούν κανένα θηρευτή, αυτοί μπορεί να κοιμηθούν ακόμα και για 7 ώρες κάθε νύχτα. Κάποιες φορές τα ζώα ξαπλώνουν, ενώ άλλες κοιμούνται όρθια. Οι ελέφαντες θα ήταν το θηλαστικό που κοιμάται λιγότερο σε όλο το ζωικό βασίλειο, αν δεν υπήρχαν οι καμηλοπαρδάλεις.

Καμηλοπαρδάλεις

Στη φύση, αυτά τα πανύψηλα ζώα μπορούν να περάσουν εβδομάδες χωρίς να κοιμηθούν – αν και η δεξιότητα αυτή προκύπτει από λόγους ανάγκης. Οι καμηλοπαρδάλεις είναι τεράστιες και αργοκίνητες, με αποτέλεσμα να αγρυπνούν συνεχώς για τους θηρευτές. Όταν κοιμούνται, συχνά το κάνουν όρθιες, ώστε να μη χάσουν χρόνο αν χρειαστεί να σηκωθούν. Βέβαια, αυτό ισχύει κυρίως για τις ενήλικες καμηλοπαρδάλεις. Τα μωρά κοιμούνται ξαπλωμένα, με το λαιμό τους γυρισμένο ώστε να ακουμπούν το κεφάλι τους πάνω στον κορμό τους. Οι καμηλοπαρδάλεις δεν κοιμούνται παρά 5 λεπτά τη φορά – συνολικά περίπου 30 λεπτά κάθε μέρα.

Φάλαινες φυσητήρες

Το 2008, μια ομάδα ερευνητών μελετούσε τα καλέσματα και τη συμπεριφορά των φαλαινών φυσητήρων κοντά στη Χιλή, όταν παρατήρησε μια ομάδα φαλαινών που κοιμούνταν τόσο βαθιά μέσα στο νερό που καμία τους δεν άκουσε το πλοίο να πλησιάζει. Αυτό έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους επιστήμονες, καθώς είναι γνωστό ότι οι φάλαινες κοιμούνται μόνο με το ένα μισό του εγκεφάλου τους, ενώ το άλλο παραμένει ξύπνιο. Οι φάλαινες κοιμούνταν όρθιες (στην κυριολεξία, καθώς έπλεαν κάθετα μέσα στο νερό), κάποιες με τη μύτη τους κάτω έξω από το νερό, κάποιες εντελώς μέσα στο νερό. Μετακινήθηκαν μόνο όταν το πλοίο ακούμπησε κατά λάθος μία από αυτές, με αποτέλεσμα να κολυμπήσουν όλες μακριά. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε αυτό για να καταλήξουν στο ότι οι φάλαινες κοιμούνται όρθιες για 10-15 λεπτά κάθε φορά χωρίς να αναπνέουν.

Δελφίνια

Τα δελφίνια είναι άλλο ένα ζώο που κοιμάται με τον μισό εγκέφαλό του, ενώ το άλλο μισό παραμένει ξύπνιο. Ο λόγος δεν είναι για να προσέχουν για θηρευτές, αλλά για να είναι αρκετά ξύπνια ώστε να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού κάθε τόσο και να αναπνέουν, ως θηλαστικά – η αναπνοή τους δεν είναι κάτι που συμβαίνει ακούσια, όπως συμβαίνει στους ανθρώπους ή σε άλλα θηλαστικά. Όταν τα δελφίνια πέφτουν σε βαθύ ύπνο, επιπλέουν οριζόντια κοντά στην επιφάνεια του νερού με τις οπές από τις οποίες αναπνέουν να βρίσκονται έξω απ’ αυτό. Τα μωρά δελφίνια δεν κοιμούνται καθόλου για τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Κολυμπούν διαρκώς για να ξεφεύγουν από τους θηρευτές, και οι μαμάδες τους τα ακολουθούν, με αποτέλεσμα να μην κοιμούνται σχεδόν καθόλου ώστε να τα προστατεύουν.

Νυχτερίδες

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι νυχτερίδες κοιμούνται ανάποδα, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί; Το κάνουν γιατί τα φτερά τους δεν είναι αρκετά δυνατά ώστε να τις απογειώνουν από το έδαφος. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτιμούν να μένουν ανάποδα στον αέρα ώστε να χρησιμοποιούν τη βαρύτητα για να πετούν κατευθείαν μόλις ξυπνούν. Οι νυχτερίδες μένουν για πολλές ώρες ανάποδα – για την ακρίβεια η μικρή καφέ νυχτερίδα κοιμάται κατά μέσο όρο 19 ώρες κάθε μέρα.

Ζέβρες

Οι ζέβρες συχνά κοιμούνται όρθιες ώστε να μπορούν να αγρυπνούν για τους θηρευτές. Για να το κάνουν αυτό χρησιμοποιούν ένα σύστημα μυών, τενόντων, και συνδέσμων που τους επιτρέπει να “κλειδώνουν” τις αρθρώσεις τους, και συγκεκριμένα αυτές που έχουν στα γόνατα. Από τη στιγμή που κλειδώνουν οι αρθρώσεις, μπορούν να κοιμηθούν χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν καμία ομάδα μυών, χαλαρώνοντας χωρίς να φοβούνται ότι θα πέσουν. Όταν κοιμούνται σε αυτή τη στάση δεν πέφτουν σε βαθύ ύπνο, για τον οποίο χρειάζεται να ξαπλώσουν κανονικά.

Ενυδρίδες

Όταν κοιμούνται οι ενυδρίδες, επιπλέουν με την πλάτη τους στην επιφάνεια του νερού. Για να μη χωρίζονται μεταξύ τους, κρατιούνται χέρι χέρι σε ζευγάρια ή σε μικρές ομάδες. Όταν ένα μωρό ενυδρίδα είναι πολύ μικρό για να επιπλέει μόνο του, κοιμάται πάνω στην κοιλιά της μαμάς του ενώ αυτή επιπλέει με την πλάτη της στην επιφάνεια.

Αποδημητικά πουλιά

Τα αποδημητικά πουλιά όπως είναι το άλμπατρος, περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους ταξιδεύοντας. Ως εκ τούτου, μπορεί να περάσουν εκατοντάδες μέρες χωρίς να προσγειωθούν σε ξηρά. Έτσι, συχνά κοιμούνται και τρώνε όσο πετούν. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποδημητικά πουλιά κοιμούνται μόνο με το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, όταν αιωρούνται (όχι, δηλαδή, όταν κουνούν τα φτερά τους).

left arrow
right arrow

Αρκούδες

Οι αρκούδες είναι το ζώο που είναι πιο διάσημο σχετικά με τη χειμερία νάρκη στην οποία πέφτει. Μια ικανότητα που σχετίζεται, όμως, με τη χειμερία νάρκη της αρκούδας, είναι η γέννηση των μωρών της. Μια έγκυος αρκούδα που φωλιάζει για να πέσει σε χειμερία νάρκη, ξυπνάει για λίγο για να γεννήσει, και στη συνέχεια ξαναπέφτει για ύπνο ενώ τα μικρά της θηλάζουν και κουλουριάζονται κοντά της για να ζεσταθούν. Έτσι, μπορεί να τα φροντίζει ακόμα και όσο κοιμάται.

Χιμπατζήδες

Οι χιμπατζήδες κουλουριάζονται για να κοιμηθούν ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Χρησιμοποιούν κλαδιά και φύλλα για να χτίσουν τις φωλιές τους ψηλά πάνω στα δέντρα, και κοιμούνται σε αυτές όπως εμείς κοιμόμαστε στα κρεβάτια μας. Είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα επιλεκτικοί σχετικά με τα κρεβάτια τους, όταν διαλέγουν τα δέντρα που θα χρησιμοποιήσουν. Στη συνέχεια, αφού ξοδεύουν τόσο χρόνο και ενέργεια για να φτιάξουν τη φωλιά τους στο κατάλληλο δέντρο, τη χρησιμοποιούν μόνο μια φορά. Αφού περάσουν τη νύχτα, την αφήνουν πίσω τους και χτίζουν μια καινούρια για την επόμενη.

Σχετικά άρθρα

Έχουν οι γάτες διαφορετικές προσωπικότητες; Δείτε πού ανήκει η δική σας

Να πώς επιστρέφουν σπίτι κάποιοι σκύλοι όταν χάνονται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μουστάκια του σκύλου