string(0) ""

4 σοβαρά λάθη που κάνετε σχετικά με την υγεία του σκύλου σας

Μυρτώ Τζώρτζου

02/12/2024

Photo: Shutterstock

Μπορεί να αγαπάμε τα κατοικίδιά μας και να προσπαθούμε το καλύτερο για αυτά, όμως συχνά κάνουμε κάποια σοβαρά λάθη που μπορούν να βλάψουν την υγεία τους.

Αυτό είναι λογικό καθώς δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα. Για αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν υιοθετούμε ένα ζώο είναι να ενημερωνόμαστε από τον κτηνίατρό μας – όχι από το διαδίκτυο, όχι από φίλους- σε ό,τι αφορά την υγεία του. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για αυτό.

Σας αναφέρουμε λοιπόν, σύμφωνα με τους κτηνίατρους, 4 βασικά λάθη που κάνουμε και που μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του σκύλου μας. Παρόλα αυτά το κάθε ζώο είναι μοναδικό και έχει τις δικές του ανάγκες, τις οποίες γνωρίζει ο κτηνίατρός σας, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να σας συμβουλέψει.

Λάθος 1: Παραβλέπουμε την προληπτική φροντίδα

Η κτηνίατρος στο Canine Rehab Center, στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών, και πτυχιούχος στη θαλάσσια βιολογία, Adrianne Brode, αναφέρει ότι η παραμέληση της προληπτικής φροντίδας του ζώου μας είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι κηδεμόνες.

”Πηγαίνοντας τον σκύλο σας στον κτηνίατρο για τακτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις αλλά και για γενικό έλεγχο της υγείας του είναι κάτι που μπορεί να αποτρέψει πολλές ασθένειες. Για παράδειγμα, η διροφιλαρίωση μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και τελικά να αποβεί μοιραία για τα σκυλιά, αλλά μπορεί εύκολα να προληφθεί.”, λέει η Brode.

Ένας έλεγχος υγείας βοηθάει τον κτηνίατρό σας να εντοπίσει πιθανά προβλήματα νωρίς, στα αρχικά στάδια. Και με την κατάλληλη αγωγή και φροντίδα, το ζώο να μην ασθενήσει πιο σοβαρά. Φροντίδα σημαίνει και θεραπεία.

Μεταξύ λοιπόν άλλων, ένας ολοκληρωμένος έλεγχος στον σκύλο περιλαμβάνει:

-Λήψη αίματος
-Εξέταση κοπράνων για εντερικά παράσιτα
-Εξέταση των ούλων, της καρδιάς, των πνευμόνων, των δοντιών, των ματιών και των αυτιών

Λάθος 2: Παραμέληση της οδοντιατρικής περίθαλψης

Ένα άλλο λάθος που κάνουν πολλοί κηδεμόνες σκύλων -αλλά και γατών- είναι η παραμέληση της τακτικής οδοντιατρικής φροντίδας τους. Τα ζώα χρειάζονται οδοντιατρική φροντίδα για τον ίδιο λόγο που χρειαζόμαστε και εμείς: για την πρόληψη των ασθενειών των ούλων.

Όπως και με τα ανθρώπινα δόντια, έτσι γίνεται και με του σκύλου. Ο σχηματισμός πλάκας είναι κάτι φυσικό και σύνηθες. Εάν δεν θεραπευτεί, θα έχουμε την εμφάνιση φλεγμονών, με αποτέλεσμα τη φθορά και τελικά την απώλεια δοντιών. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το ζώο σας, αν δεν πάει έγκαιρα στον κτηνίατρο, θα υποφέρει σιωπηλά, κάτι που δύσκολα θα καταλάβετε. Τα σκυλιά, όπως και οι γάτες, κρύβουν καλά τον πόνο τους, κάτι που είναι στη φύση τους.

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι οι ασθένειες των ούλων είναι πέντε φορές πιο συχνές στους σκύλους από ό, τι στους ανθρώπους. Αλλά είναι εύκολο να αποφευχθούν αλλά και να αντιμετωπιστούν με κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα που περιλαμβάνει:

-Καθημερινά βουρτσίσματα
-Καλής ποιότητας φαγητό
-Τακτικές στοματικές ακτινογραφίες, εξετάσεις και καθαρισμούς
-Ασφαλή καθαρισμό δοντιών και παιχνίδια μάσησης

left arrow
right arrow

Λάθος 3: Δίνουμε υπερβολικό φαγητό

Η υπερβολική αγάπη των ζώων μας και η θέληση να μην τους χαλάσουμε το χατίρι μάς κάνουν να είμαστε υπερβολικοί όσον αφορά το φαγητό τους αλλά και τις λιχουδιές που τους δίνουμε.

”Η επιβράβευση με φαγητό και λιχουδιές από την αγάπη για το ζώο μας οδηγεί στην παχυσαρκία. Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα σκυλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αρθρίτιδα και άλλα ορθοπεδικά προβλήματα, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας”, αναφέρει η Brode.

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να ισορροπήσουμε τη δική μας διατροφή, πόσο μάλλον του σκύλου μας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια καλή, υψηλής ποιότητας τροφή και να σας δώσει συμβουλές για το πόσο πρέπει να ασκείται ή τι λιχουδιές να τρώει. Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να του δίνετε περιστασιακά κάποιες λιχουδιές για να χαρεί ή όταν κάνει κάτι που θέλετε, αρκεί το 90% έως 95% της διατροφής του να είναι αυτό που πρέπει να είναι. Να έχει όλα τα κατάλληλα συστατικά και να είναι ισορροπημένο.

Λάθος 4: Καθυστέρηση της περίθαλψης

Κάποιες φορές βλέπουμε πράγματα στον σκύλο μας που δεν είναι φυσιολογικά. Αυτά μπορεί να είναι αλλαγή στη συμπεριφορά του, στις συνήθειές του ή και κάποιες ενδείξεις, όπως αίμα στα κόπρανα, μαλακά κόπρανα, δυσκοιλιότητα, συχνούς εμετούς. Ή βλέπουμε να πίνει περισσότερο νερό από ό,τι πριν, να τρώει λιγότερο, να τρέχουν σάλια, να είναι ληθαργικός, κουρασμένος και άλλα.

Δυστυχώς όμως λόγω φόρτου εργασίας και άλλων υποχρεώσεων, δεν αντιδράμε άμεσα. Και λέμε ότι ίσως περάσουν ή ότι θα πάμε στον κτηνίατρο μόλις βρούμε λίγο χρόνο. Και ο χρόνος περνάει και η κατάσταση του ζώου χειροτερεύει. Και όταν το πάμε στον κτηνίατρο, κάποιες φορές είναι αργά.

Για αυτό προσπαθήστε, όταν δείτε κάτι για πρώτη φορά, να μιλήσετε αρχικά με τον κτηνίατρό σας. Μην ψάξετε, όπως έχουμε πει και πιο πάνω, στο διαδίκτυο για να δείτε τι μπορεί να είναι και τι μπορείτε να κάνετε. Μη βγάλετε διάγνωση. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Και αν πρέπει να πάτε το ζώο στο κτηνιατρείο, να το πάτε χωρίς να χάσετε πολύτιμο χρόνο.

Σαν συμπέρασμα αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι όσο και αν αγαπάμε το ζωάκι μας, όσο και αν δεν θέλουμε να πάθει κάτι, εντούτοις συχνά παραβλέπουμε κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με την υγεία του. Γνωρίζοντάς αυτά τα λάθη και προσπαθώντας να μην τα κάνουμε, συμβάλλουμε στην υγεία και την ευημερία του. Πάντα φυσικά με τη συμβουλή και τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας.

Σχετικά άρθρα

Να πώς επιστρέφουν σπίτι κάποιοι σκύλοι όταν χάνονται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μουστάκια του σκύλου

3 πράγματα που κάθε κηδεμόνας γάτας πρέπει να ξέρει πώς να τα κάνει