Πώς θα γίνει η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο σας
Αγγελική Μακρή
23/11/2024
Μία μετακόμιση πάντα φέρνει αναστάτωση σε όποιον την κάνει. Κούτες, κούραση, οργάνωση και διαδρομές από το ένα σπίτι στο άλλο.
Όταν έχετε σκύλο, την αναστάτωση αυτή την ζει και ο ίδιος και μάλιστα με μεγαλύτερο άγχος, μιας και πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, ότι δεν θα τον πάρετε μαζί. Άλλοι σκύλοι το σκέφτονται αυτό πιο έντονα λόγω προηγούμενων βιωμάτων, άλλοι λιγότερο.
Θεωρούμε δεδομένο πως, στο νέο σπίτι θα έχετε προβλέψει τον νέο χώρο του σκύλου σας και θα τον διαμορφώσετε ανάλογα. Παράλληλα, θα πρέπει να έχετε ελέγξει την περιοχή στην οποία θα μετακομίσετε για να δείτε πού θα πηγαίνετε βόλτες, τα πάρκα και τις διαδρομές. Δείτε πώς θα γίνει η διαδικασία της μετακόμισης λιγότερο αγχωτική για εκείνον και πώς θα προσαρμοστεί πιο εύκολα στη νέα γειτονιά:
1 Προσαρμόστε την εκπαίδευσή του ανάλογα με τον νέο χώρο. Αν ο σκύλος έχει μάθει να πηγαίνει τουαλέτα στον κήπο ενώ το νέο σπίτι έχει μόνο μπαλκόνι, θα πρέπει να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα έξω. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, θα πρέπει δηλαδή να δείτε πώς θέλετε να είναι στον εξωτερικό χώρο, τι κινδύνους έχει κλπ.
2 Κάποιοι σκύλοι αναστατώνονται όταν βλέπουν βαλίτσες ή όταν καθαρίζετε το σπίτι. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν αρχίσετε να φτιάχνετε κούτες. Με βόλτες ενδιάμεσα, χάδια και πολλές λιχουδιές, έχετε πολλές πιθανότητες να τους ηρεμήσετε.
3 Η ίδια αναστάτωση μπορεί να συμβεί και με τον ερχομό μεταφορέων ή φίλων για να σας βοηθήσουν στην μετακόμιση. Αν ο σκύλος επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά που δεν έχετε διορθώσει, καλό θα ήταν να μην έρθει σε επαφή μαζί τους. Μπορείτε να τον έχετε σε άλλο δωμάτιο ή να λείπει ο σκύλος σε βόλτα με κάποιον που εμπιστεύεστε.
4 Για την ασφάλειά του βάλτε του ταυτότητα, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, με τα στοιχεία σας. Όσο και να προσέχουμε τα ζωάκια μας, δεν πρέπει να αποκλείουμε ποτέ το γεγονός ότι μπορεί στη νέα γειτονιά να χαθεί και να μην ξέρει πώς να επιστρέψει. Στην περίπτωση που συμβεί, όποιος τον βρει θα επικοινωνήσει μαζί σας.
5 Αναζητήστε καινούριο κτηνίατρο. Είναι δύσκολο να αλλάξετε αυτόν που θεωρείτε ιδανικό, όμως ανάλογα με το πόσο κοντά μετακομίσατε και είναι εύκολη η πρόσβαση, θα πρέπει να αναζητήσετε έναν νέο κτηνίατρο, τουλάχιστον για τις έκτακτες περιπτώσεις.
6 Επισκεφθείτε το νέο σπίτι με τον σκύλο σας πριν τη μετακόμιση. Αν αυτό είναι εφικτό, συστήστε του το νέο χώρο, αφήστε τον να τον μυρίσει, πηγαίντε σύντομες βόλτες στη γειτονιά. Θα τον βοηθήσει να συνηθίσει τον χώρο πιο νωρίς, από ότι αν ξαφνικά μία μέρα βρεθεί σε νέο χώρο με άγνωστες μυρωδιές.
Τι να κάνετε τις ημέρες της μετακόμισης
-Διατηρήστε τη ρουτίνα του σκύλου στις βόλτες και το φαγητό. Είναι ζώα που αγαπούν τη ρουτίνα και τη συνήθεια. Θα έχουν που θα έχουν το άγχος της μετακόμισης, αν χάσουν και τη βόλτα ή το φαγητό, το άγχος και η αγωνία τους θα αυξηθεί κατακόρυφα.
-Μαζέψτε τα πράγματά του στο τέλος. Έτσι, θα μπορεί να παίζει και να ξαπλώνει ενώ εσείς φτιάχνετε και φορτώνετε τις κούτες.
-Πριν ξεκινήσετε για το νέο σπίτι με το αυτοκίνητο, φροντίστε να έχετε ταΐσει νωρίτερα τον σκύλο, ώστε να μην νιώσει ναυτία. Κάντε τον και μια μικρή βόλτα ή παίξτε μαζί του, έτσι ώστε να έχει εκτονωθεί.
–Δώστε του παιχνίδια που στοχεύουν στην εκτόνωση της πίεσης που ενδεχομένως να νιώθει όπως μασώμενα παιχνίδια και στρώματα για γλείψιμο.
-Αν στρεσάρεται πολύ ο σκύλος ή δεν μπορείτε να κάνετε τη μετακόμιση με την παρουσία του, ζητήστε από κάποιο οικείο -σε σας και στον σκύλο- πρόσωπο ή προσλάβετε έναν pet sitter για να φροντίσει τον σκύλο για λίγες ώρες.
Πώς θα τον βοηθήσετε να προσαρμοστεί στο νέο σπίτι
-Μην βιαστείτε να αφήσετε τον σκύλο χωρίς λουρί, γιατί είναι άγνωστη περιοχή.
-Αν είναι εύκολο, πάρτε 1-2 μέρες άδεια για να είστε μαζί του, αντί να τον αφήσετε για πολλές ώρες μόνο του. Αν υπάρχει η δυνατότητα, ζητήστε από κάποιον φίλο ή συγγενή που εμπιστεύεστε, να έρθει να του κάνει παρέα ενώ λείπετε.
-Συγχωρήστε του ατυχήματα τουαλέτας τις πρώτες μέρες. Ίσως να μην είναι αταξία, αλλά αποτέλεσμα του άγχους του.
-Βγάλτε πρώτα τα πράγματά του από τις κούτες έτσι ώστε να εξοικειωθεί πιο γρήγορα.
-Αν σας ζητήσει να κοιμηθεί στο κρεβάτι μαζί σας, ενώ συνήθως δεν το κάνει, μην του το αρνηθείτε.
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος έχει άγχος εξαιτίας της μετακόμισης
•Δεν τρώει καθόλου ή τρώει λιγότερο
•Τρέμει
•Δεν έχει κέφι για παιχνίδι ή βόλτα
•Έχει έντονη σιελόρρια
•Χασμουριέται ασυνήθιστα πολύ
•Δεν θέλει χάδια και τίποτα θετικό από εσάς
•Προστατεύει τα παιχνίδια και τα αντικείμενά του
•Κρύβεται
•Κλαίει ή γρυλίζει
Αν αυτές οι συμπεριφορές εμφανίστηκαν ξαφνικά με το που μετακομίσατε, τότε μάλλον αυτή η νέα συνθήκη ευθύνεται για αυτή την αλλαγή.