string(0) ""

Ο σκύλος μου κατάπιε μια κάλτσα: Τι πρέπει να κάνετε (πριν πανικοβληθείτε)

Αγγελική Μακρή

19/11/2024

Photo: Shutterstock

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά γούστα στο φαγητό: Άλλοι προτιμούν τις σαλάτες, άλλοι τη μεξικάνικη κουζίνα, άλλοι την ασιατική. Το ίδιο συμβαίνει και με τους σκύλους.

Βέβαια, όλοι όσοι έχουμε σκύλο, γνωρίζουμε για τα περίεργα γούστα τους. Σε άλλους αρέσουν τα φρούτα, τα κόκκαλα, αυτά που θα ανακαλύψουν από τους κάδους σκουπιδιών και φυσικά υπάρχουν αυτοί που τους αρέσουν τα δικά μας αντικείμενα όπως παπούτσια, ρούχα και κάλτσες.

Σε ό,τι βάζει ο σκύλος στο στόμα, υπάρχει πάντα το σενάριο να το καταπιεί. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα δευτερόλεπτα που χρειάζεται ο σκύλος σας, ως άλλη ηλεκτρική σκούπα, για να καταπιεί μια κάλτσα. Εσείς μπορείτε να το αντιληφθείτε λίγο πριν καταπιεί και το τελευταίο χρωματιστό κομμάτι υφάσματος ή μέρες αργότερα όταν θα έχετε φάει όλο τον κόσμο για να τη βρείτε.

Αν είστε αυτόπτης μάρτυρας σε αυτό το γεγονός και ταυτόχρονα αρχάριος κηδεμόνας, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το μείγμα πανικού και τρόμου που, ενδεχομένως, νιώσετε. Ο σκύλος ίσως σας κοιτάξει κάπως περίεργα και σε καμία περίπτωση δεν θα συμμεριστεί την αγωνία σας. Για εκείνον, είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό, κάτι που θα μπορούσε να κάνει κάθε μέρα αν του το επιτρέπατε. Αντί να φάει λίγο κοτόπουλο ή μια μπουκιά από τις κροκέτες του, τρώει την κάλτσα σας.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε ανάλογα με την περίπτωση:

1. Ο σκύλος σας έφαγε μία κάλτσα.

Στην περίπτωση αυτή καλέστε τον κτηνίατρο για να σας δώσει συμβουλές. Προετοιμαστείτε να τον ενημερώσετε για τα εξής:

-Αν έχει ήδη καταπιεί την κάλτσα

-Το μέγεθος και την ηλικία του σκύλου σας

-Το ύφασμα και το μέγεθος της κάλτσας

-Την τρέχουσα κατάσταση του σκύλου

Με αυτές τις πληροφορίες θα μπορεί ο κτηνίατρος να σας δώσει πιο ακριβείς οδηγίες.

2. O σκύλος σας πνίγεται με μία κάλτσα.

Δεν πρέπει να χάσετε άλλο χρόνο και να πάρετε αμέσως τον κτηνίατρο. Παράλληλα θα πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι και να βοηθήσετε τον σκύλο σας που πνίγεται. Προσπαθήστε να ανοίξετε το στόμα του και, αν γίνεται, να τραβήξετε την κάλτσα με τα δάχτυλά σας. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε ή είστε πολύ ταραγμένοι, μην κάνετε κάτι που ίσως χειροτερέψει την κατάσταση, όπως να μπει η κάλτσα πιο μέσα στη στοματική κοιλότητα.

3. Ο σκύλος σας μασάει μία κάλτσα.

Αν τον δείτε να τη μασάει, μην τον κυνηγήσετε, γιατί είτε θα το δει ως παιχνίδι, είτε θα την καταπιεί για να μην του την πάρετε. Αντίθετα, πλησιάστε τον με ηρεμία, χωρίς νεύρα και προσφέρετε κάτι πιο δελεαστικό. Όχι την τροφή του, γιατί την έχει δεδομένη, αλλά κάτι πιο νόστιμο, ένα κομμάτι τυρί, αλλαντικό, λίγο από το ψητό κρέας που έχετε για μεσημεριανό. Τις περισσότερες φορές θα ακολουθήσει χωρίς δεύτερη σκέψη, την λαχταριστή μπουκιά και θα αφήσει στην άκρη την κάλτσα. Αν ο σκύλος σας είναι εκπαιδευμένος, δοκιμάστε και την εντολή “Άστο”, που κανονικά πρέπει να λειτουργήσει.

4. Ο σκύλος σας κατάπιε την κάλτσα, αλλά φέρεται φυσιολογικά.

Έκανε ό,τι έκανε, αλλά συνεχίζει σαν να μην συνέβη τίποτε, χωρίς να έχει κάποια ανησυχητική ένδειξη. Αυτό δεν πρέπει να σας καθησυχάζει, αλλά να σας βάλει σε εγρήγορση. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο και παρατηρήστε τον σκύλο για συμπτώματα όπως: Εμετός, δυσφορία, να βήχει σαν να πνίγεται, να μην έχει όρεξη για φαγητό, να κάνει διάρροιες.

5. Το κουτάβι μου έφαγε μία κάλτσα.

Τους πρώτες μήνες της ζωής τους, οι σκύλοι μπορεί να είναι πολύ χαριτωμένοι, αλλά να προκαλούν και πολύ άγχος με τις καταστάσεις στις οποίες μπλέκουν. Αν είναι εύκολο να του αφαιρέσετε την κάλτσα από το στόμα, κάντε το, αλλιώς θα πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο.

Τι μπορεί να κάνει ο κτηνίατρος

Όταν πάτε τον σκύλο στο ιατρείο, θα εξετάσει τον σκύλο σας με ψηλάφιση και αν το θεωρήσει απαραίτητο, με ακτινογραφία και υπέρηχο. Ανάλογα με την κατάσταση, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και επέμβαση.

Γιατί τρώει ο σκύλος τις κάλτσες μας;

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο: Ίσως είναι ένα αντικείμενο που έχει τη μυρωδιά μας και βοηθάει τον σκύλο να μη νιώθει μοναξιά όταν λείπουμε. Μπορεί όμως και να τη μασάει επειδή είναι μαλακή και τον βοηθάει στα ούλα του. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η περιέργεια. Όσο ακατανόητο και αν ακούγεται, οι σκύλοι μπορεί να δοκιμάζουν πράγματα από βαρεμάρα, άγχος και περιέργεια. Έτσι είναι η φύση τους και εμείς πρέπει να τη συνηθίσουμε, αλλά και να έχουμε το νου μας για την ασφάλειά τους.

left arrow
right arrow

Πώς μπορώ να αποτρέψω τον σκύλο μου από το να τρώει κάλτσες

-Αν ο σκύλος σας είναι λαγωνικό, εξειδικευμένο στην ανακάλυψη καλτσών, τότε θα πρέπει να λάβετε κάποια μέτρα. Φροντίστε να μην τις αφήνετε παρατημένες, τόσο αυτές όσο και άλλα αντικείμενα που είναι επικίνδυνα για τον σκύλο.

Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας στην εντολή “Άστο”. Είναι πολύ χρήσιμη και για την αποφυγή φόλας.

-Δώστε του εναλλακτικά αντικείμενα για να μασάει, με μαλακή υφή, όπως αυτή της κάλτσας. Τα ειδικά παιχνίδια, είναι σχεδιασμένα για σκύλους και δεν μπορεί να τα καταπιεί.

-Αντιμετωπίστε την ενέργεια του σκύλου σας με βόλτες, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προπονήσεις εκπαίδευσης.

Σχετικά άρθρα

Πώς θα κάνετε άνετες τις βόλτες με τον σκύλο όταν έξω έχει κρύο

Αυτά τα χρώματα βλέπουν περισσότερο οι γάτες και οι σκύλοι

Πώς οι κάτοικοι του Παπάγου συσπειρώθηκαν για να βοηθήσουν ένα λυκόσκυλο – Η Μπέτυ επέστρεψε κουνώντας την ουρά της