string(0) ""

Δείτε γιατί μερικές γάτες βγάζουν απειλητικούς ήχους την ώρα που παίζουν

Μυρτώ Τζώρτζου

20/11/2024

Τον χαρακτηριστικό ήχο της γάτας όταν απειλεί ή φοβάται, το γνωστό ”κχου”, τον γνωρίζουν όλοι, ειδικά όσοι έχουν γάτες.

Πρόκειται για έναν ήχο τον οποίο αποκαλούμε εκφοβιστικό και επιθετικό. Λέμε ότι η γάτα ετοιμάζει επίθεση. Στην πραγματικότητα τον ήχο αυτόν τον κάνει μια γάτα όταν θέλει να επικοινωνήσει κάτι, όπως ότι φοβάται, ότι είναι άρρωστη, ότι για κάποιον λόγο νιώθει στρεσαρισμένη, ότι κάτι την ενοχλεί κτλ. Και ναι, αν τη ζορίσουμε ή δεν τη σεβαστούμε, είναι πολύ πιθανό και να επιτεθεί.

Ο ήχος λοιπόν αυτός είναι βασικά ένας ήχος επικοινωνίας τόσο με τις άλλες γάτες όσο και με εμάς με σκοπό η γάτα που τον κάνει να εκφράσει τα συναισθήματά της. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι πάντα είναι επιθετική – είναι απλώς μια μορφή επικοινωνίας ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τι γίνεται όμως όταν βγάζει αυτόν τον ήχο όταν παίζει; Γιατί τον κάνει στις άλλες γάτες ενώ βρίσκονται στο παιχνίδι; Παράξενο; Μπορεί. Όμως, όπως έχουμε πει, όλες οι συμπεριφορές, ακόμα και οι πιο παράξενες, εξηγούνται.

Πώς παίζουν οι γάτες

Οι γάτες είναι γνωστές για την αγάπη τους για παιχνίδι και εξερεύνηση. Το παιχνίδι είναι σαν μια κυνηγετική εξάσκηση γι ‘αυτές. Θα τις βοηθήσει να εξασκήσουν τα φυσικά τους ένστικτα που είναι το κυνήγι ενός θηράματος και επίσης να παραμείνουν σε καλή φυσική κατάσταση. Το παιχνίδι γίνεται συνήθως μεταξύ γατών της ίδιας ομάδας και όχι μεταξύ αγνώστων.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι γάτες πηδούν ψηλά, τρέχουν, χρησιμοποιούν τα νύχια τους και άλλα που έκαναν όταν ήταν στην άγρια φύση κυνηγώντας ένα θήραμα. Αυτά τα ένστικτά τους τα έχουν ακόμα μέσα τους χιλιάδες χρόνια μετά. Κυνηγώ κάτι, το αρπάζω, το καρφώνω και το σκοτώνω. Και όσο και αν δεν είναι τόσο έντονα αυτά τα ένστικτα μετά την εξημέρωσή τους, εντούτοις το παιχνίδι διατηρεί πολλά από τα αρχικά χαρακτηριστικά του – υποδεικνύοντας πόσο μεγάλη επιρροή έχει η φύση στη συμπεριφορά των αιλουροειδών.

Το παιχνίδι μεταξύ γατών που έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους είναι συνήθως σιωπηλό και περιλαμβάνει πάλη, πηδήματα και κυνηγητό. Είναι ένα παιχνίδι χαρούμενο, διασκεδαστικό, με χαλαρή γλώσσα σώματος, όρθια αυτιά και πολλά σύντομα διαλείμματα.

Γιατί μερικές γάτες κάνουν απειλητικούς ήχους όταν παίζουν;

Όπως αναφέραμε ένας απειλητικός ήχος από μια γάτα είναι ένας προειδοποιητικός ήχος, ένα σημάδι ότι δεν είναι όλα καλά. Αν η γάτα σας συνήθως παίζει καλά με μια άλλη γάτα ή άλλα κατοικίδια ζώα ή με εσάς και βγάζει αυτόν τον ήχο περιστασιακά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια επιθετική γάτα, ότι μισεί το παιχνίδι ή ότι κάτι δεν πάει καλά. Πιθανότατα σημαίνει απλώς ότι το παιχνίδι έγινε λίγο υπερβολικό ή κάποια όρια ξεπεράστηκαν. Και με αυτόν τον τρόπο ”ενημερώνει” τον άλλο συμμετέχοντα.

Ωστόσο, συνεχείς τέτοιοι ήχοι και γρυλίσματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη αν δείτε ότι ο ήχος αυτός γίνεται όλο και πιο έντονος. Και να καταλάβετε τους λόγους που τον κάνει.

Το παιχνίδι είναι επιθετικό

Ένας συνηθισμένος λόγος για τον ήχο αυτόν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι ότι η γάτα δεν περνάει καλά επειδή το παιχνίδι έχει γίνει πολύ έντονο, σκληρό και της φέρνει υπερδιέγερση. Τα γατάκια, ειδικά, μπορούν να υπερδιεγερθούν γρήγορα καθώς δεν έχουν μάθει ακόμη καλά τα κοινωνικά όρια ανάμεσα στις γάτες.

Ορισμένα κατοικίδια παίζουν πιο επιθετικά από άλλα, οπότε η γάτα που κάνει αυτούς τους ήχους μπορεί να προσπαθεί να τους δείξει ότι έχει βαρεθεί το παιχνίδι. Ο ήχος αυτός μπορεί να συνδυαστεί με αμυντική στάση του σώματος, όπως πεπλατυσμένα αυτιά, άκαμπτη ή συσπασμένη ουρά, κυρτωμένη ράχη, ορθωμένο τρίχωμα.

Οπότε καλό θα είναι εκείνη τη στιγμή όταν δείτε ότι το παιχνίδι εξελίσσεται σε αντιπαράθεση, να το διακόψετε και να αφήσετε τις γάτες να ηρεμήσουν. Μην παρεμβαίνετε γιατί μπορεί να τραυματιστείτε. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή των γατών με λιχουδιές ή παιχνίδια.

Υπάρχει ενόχληση

Ένας άλλος λόγος για το συγκεκριμένο ήχο είναι ότι οι γάτες αισθάνονται ενοχλημένες. Για παράδειγμα, όταν ένα νέο γατάκι προσπαθεί να παίξει με την ηλικιωμένη γάτα σας και εκείνη δεν θέλει.

Για αυτό αν έχετε μια γάτα στο σπίτι σας που δεν συμμετέχει πολύ στο παιχνίδι, φτιάξτε της πολλές κρυψώνες για να μπορεί να παίζει και έχετέ της πράγματα για να ασχολείται μόνη της, όπως γατόδεντρα ή παιχνίδια.

Παιχνίδι ή τσακωμός;

Το παιχνίδι με τις γάτες συχνά περιλαμβάνει μάχες, κυνηγητό και πηδήματα η μία πάνω στην άλλη. Όμως κάποιες φορές δεν είναι πολύ φανερό αν είναι παιχνίδι ή πραγματική αντιπαράθεση. Η γλώσσα του σώματος είναι το κλειδί. Πεπλατυσμένα αυτά, ψηλή ράχη, φουσκωμένες ουρές και τα γνωστά ”κχου” δείχνουν ότι δεν είναι παιχνίδι. Και σε αυτή περίπτωση εσείς πρέπει να παρέμβετε ώστε να μη γίνουν τα πράγματα χειρότερα.

Υπάρχει πόνος ή δυσφορία

Αν η γάτα σας αρχίζει να κάνει τον χαρακτηριστικό αυτόν ήχο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μπορεί να πονάει ή να αισθάνεται δυσφορία. Οποιαδήποτε αλλαγή της συμπεριφοράς μιας γάτας στο παιχνίδι ή στις αλληλεπιδράσεις της με άλλες γάτες είναι σημαντική καθώς ενδέχεται να είναι σημάδι παθολογικού προβλήματος.

Ένας πόνος δημιουργεί δυσφορία σε αυτόν που τον έχει είτε είναι άνθρωπος είτε ζώο. Και έχει επίδραση στη συναισθηματική κατάσταση. Οπότε είναι απολύτως λογικό να υπάρχει αλλαγή συμπεριφοράς των γατών ακόμα και στο παιχνίδι. Ο γνωστός απειλητικός ήχος είναι ο τρόπος έκφρασης αυτής της δυσφορίας.

left arrow
right arrow

Συμπέρασμα

Όταν μια γάτα κάνει τον χαρακτηριστικό γνωστό ήχο απειλής/φόβου/δυσφορίας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δίνει μια σαφή προειδοποίηση ότι δεν είναι όλα καλά.

Εσείς τώρα από την πλευρά σας προσπαθήστε να καταλάβετε τι μπορεί να συμβαίνει. Δεν είναι πάντα εύκολο. Κατανοώντας όμως τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας, θα μπορέσετε να καταλάβετε αν το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται άγριο, αν πονάει ή αν νιώθει γενικά κάποια ενόχληση ώστε να μπορέσετε να τη βοηθήσετε. Αλλά και να κρατήσετε το σπίτι σας ήρεμο.

Σχετικά άρθρα

Δείτε τι προσφέρει ένα αδιάβροχο στον σκύλο σας

Πιγκουίνος κολύμπησε για πρώτη φορά στα χρονικά μέχρι την Αυστραλία – Δείτε γιατί

9 ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε στον σκύλο σας