string(0) ""

Τα στάδια ανάπτυξης ενός κουταβιού

Στέλλα Πανοπούλου

24/07/2023

Photo: Unsplash

Εάν πρόσφατα αποκτήσατε ένα νέο, μικροσκοπικό, χνουδωτό μέλος στην οικογένειά σας, σίγουρα ονειρεύεστε ήδη το μέλλον σας μαζί του.

Ένα κουτάβι μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας ολοκληρωτικά, να σας διδάξει νέους τρόπους να αγαπάτε. Σίγουρα ανυπομονείτε να το δείτε να μεγαλώνει, να μαθαίνει πράγματα και να απολαμβάνει τον κόσμο που το περιβάλλει. Ποια είναι, όμως, τα στάδια ανάπτυξης από τα οποία θα περάσει το κουτάβι σας μέχρι να ενηλικιωθεί;

Από τη γέννηση μέχρι τις δύο πρώτες εβδομάδες, το μωρό σκυλάκι βασίζεται απόλυτα στη μαμά του για την κάλυψη όλων του των αναγκών. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνο του, ούτε καν να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του, και χρειάζεται τη βοήθεια της μαμάς του για να πάει τουαλέτα. Είναι πολύ σημαντικό ο εκτροφέας ή ο κηδεμόνας να χειρίζεται το κουταβάκι με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, καθώς αυτές οι πρώτες εβδομάδες είναι καθοριστικές για την αίσθηση που σχηματίζει για τους ανθρώπους και, συνεπώς, για τη μετέπειτα κοινωνικοποίησή του.

Από τις 2 μέχρι τις 4 εβδομάδες, τα μάτια του κουταβιού ανοίγουν και σιγά σιγά μπορεί να σταθεί όρθιο και να παίξει με τα αδερφάκια του. Γύρω στις 3 εβδομάδες ξεκινά να κουνά την ουρά του. Είναι δουλειά των εκτροφέων ή των κηδεμόνων να εκθέσουν τα κουτάβια με ασφάλεια σε διαφορετικά ερεθίσματα στο χώρο, έτσι ώστε στο μέλλον να αποκτήσει αυτοπεποίθηση σχετικά με το περιβάλλον του.

Από τις 4 μέχρι τις 8 εβδομάδες, τα κουτάβια ξεκινούν τη διαδικασία του απογαλακτισμού, τρώγοντας τις πρώτες τους στερεές τροφές. Έχουν πλέον έλεγχο όλων των αισθήσεών τους, και αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους, να παίζουν, να γαβγίζουν, να κυνηγούν και να δαγκώνουν. Η προσωπικότητα ενός κουταβιού αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα. Είναι η περίοδος κατά την οποία το κουτάβι αναπτύσσει σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω του, και μαθαίνει να ανέχεται παρεμβάσεις στο σώμα του π.χ. βούρτσισμα. Μετά τις 6 εβδομάδες τα κουτάβια συνήθως εμβολιάζονται, και μπορεί κανείς να τους βάλει μικροτσίπ.

Μετά τις 8 εβδομάδες, ένα κουτάβι μπορεί να πάει στο καινούριο του σπίτι, αν και πολλοί εκτροφείς πλέον προτιμούν να αφήνουν το κουτάβι με τη μαμά του μέχρι τις 10-12 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, σε εκείνο το στάδιο ο απογαλακτισμός έχει ολοκληρωθεί και τα κουτάβια καταναλώνουν στερεά τροφή ανεξάρτητα. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Πρόκειται για μια περίοδο μεγάλης σημασίας για την κοινωνικοποίηση, κατά την οποία το κουτάβι μαθαίνει όλο και περισσότερα για τον κόσμο που το περιβάλλει, εξοικειώνεται με καινούρια αντικείμενα, χώρους, ανθρώπους και μυρωδιές.

Μεταξύ των 12 και των 16 εβδομάδων το κουτάβι συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία σε ψυχο-συναισθηματικό επίπεδο μέσω της κοινωνικοποίησης και της εξερεύνησης του κόσμου που τα περιβάλλει. Ερεθίσματα που μπορεί να τρομάξουν το κουτάβι σε αυτή την περίοδο μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικά για τη μετέπειτα ψυχοσύνθεσή του. Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία τα κουτάβια πρέπει να αρχίσουν την εκπαίδευση, καθώς και να επισκέπτονται τον κτηνίατρο συχνά, έτσι ώστε να συνηθίσουν τον “έξω κόσμο” και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Από τους 3 μέχρι τους 6 μήνες το κουτάβι σας έχει θεωρητικά ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του και επομένως θεωρείται ασφαλές να γνωρίσει άλλους σκύλους, ανθρώπους, και καινούρια μέρη. Η έναρξη ή η συνέχιση ενός συστήματος εκπαίδευσης κατά αυτή την περίοδο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική για τη μετέπειτα γνωστική πορεία του σκύλου σας. Τα κουτάβια σε αυτή την ηλικία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στις αρθρώσεις τους κατά την άσκηση, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους. Πλέον τα περισσότερα κουτάβια θεωρούνται έτοιμα για το πρώτο τους ραντεβού για καλλωπισμό.

Μετά τους 6 μήνες πολλά κουτάβια θεωρούνται πλέον έφηβα. Τα μικρόσωμα σκυλάκια φτάνουν το τελικό τους μέγεθος, ενώ τα πιο μεγαλόσωμα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Γύρω στους 12 μήνες θεωρείται πως τα μικρόσωμα σκυλάκια ενηλικιώνονται, σωματικά, νοητικά, και σεξουαλικά, οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσετε τις επιλογές της στείρωσης με τον/την κτηνίατρό σας. Ανάμεσα στους 6 και 14 μήνες, τα κουτάβια περνούν μια δεύτερη περίοδο φόβου, κατά την οποία μπορεί να γίνουν πιο ντροπαλά, ή να νιώθουν άβολα με πράγματα με τα οποία ένιωθαν άνετα έως τότε.

Μεταξύ των 13-16 μηνών, ενηλικιώνονται και οι μεγαλύτερες σε μέγεθος φυλές, ενώ οι φυλές-γίγαντες θα φτάσουν 2 ή 3 ετών για να ωριμάσουν πλήρως.

Ευχόμαστε αυτή να είναι μια περίοδος κατά την οποία ο σκύλος σας θα αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για την ενηλικίωση. Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίοδο, κι ελπίζουμε να την ευχαριστηθείτε.

Σχετικά άρθρα

Τα do’s and dont’s που πρέπει να γνωρίζετε για τις λιχουδιές και τον τρόπο που τις δίνετε

Άρχισε η ηλικιωμένη γάτα σας να μην κοιμάται καλά; Τι πρέπει να κάνετε για να τη βοηθήσετε

Έχει το φαγητό την ίδια γεύση για εμάς και για τα ζώα; Δείτε από τι καθορίζεται