string(0) ""

Συμπεριφορά αποθησαύρισης: Γιατί πολλοί σκύλοι παίρνουν πράγματα και τα κρύβουν

Μυρτώ Τζώρτζου

17/11/2024

Photo: Shutterstock

Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους μας. Ψάχνουμε να βρούμε διάφορα πράγματα του σκύλου μας, όπως παιχνίδια, κουβερτούλες, μπάλες κτλ αλλά και δικά μας, κάλτσες, μπλουζάκια και άλλα και δεν τα βρίσκουμε.

Και τότε θυμόμαστε τον καναπέ. Τον σηκώνουμε και ανακαλύπτουμε το χαμένο θησαυρό. Όλα αυτά και άλλα τόσα, που πιθανόν να είχαμε ξεχάσει την ύπαρξή τους, βρίσκονται εκεί- ακόμα και λιχουδιές του ζώου μας.

Συχνά τέτοιοι θησαυροί βρίσκονται και σε άλλα μέρη. Μέσα σε σε ντουλάπες, κάτω από κρεβάτια και πολυθρόνες, στο κρεβατάκι ή το crate του σκύλου μας.

Το σκυλί μας είναι συλλέκτης των πάντων. Μαζεύει μανιωδώς πράγματα. Αποθησαύριση το λέμε αυτό. Ίσως κάποιοι να το γνωρίζετε. Φυσικά τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Και όπως για όλες τις συμπεριφορές υπάρχουν εξηγήσεις, το ίδιο συμβαίνει και με τη συγκεκριμένη.

Γιατί ο σκύλος μου είναι συλλέκτης των πάντων;

Είναι ένστικτο

Εν αρχή ην το ένστικτο. Τα σκυλιά έχουν διάφορες συμπεριφορές που τις έχουν κληρονομήσει από τους άγριους προγόνους τους. Συμπεριφορές που τις είχαν όταν ζούσαν πριν από χιλιάδες χρόνια στην άγρια φύση.

Πριν δηλαδή εξημερωθούν και γίνουν οι καλύτεροί φίλοι μας, δεν ήξεραν πού και αν θα βρουν το γεύμα τους. Πολλοί λιμοκτονούσαν, είτε έτρωγαν ό,τι έβρισκαν- όταν έβρισκαν- για να επιβιώσουν.

Ως αποτέλεσμα αυτού του πράγματος όταν το κυνήγι τους απέφερε αρκετό φαγητό, είτε το έθαβαν είτε το έκρυβαν για να το έχουν τις επόμενες μέρες.

“Η συμπεριφορά αποθησαύρισης στα σκυλιά είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που προέρχεται από την εποχή που οι πρόγονοί τους δεν είχαν τακτικά γεύματα. Ήταν πολύ τυχερά αν έτρωγαν κάθε λίγες μέρες. Οπότε αν έβρισκαν αρκετή λεία, την έθαβαν σε ασφαλές μέρος για αργότερα. Τα άγρια ζώα κάνουν το ίδιο πράγμα σήμερα», αναφέρει το American Kennel Club.

Με άλλα λόγια η απόκρυψη τροφής για αργότερα ήταν θέμα επιβίωσης. Χιλιάδες χρόνια μετά, αυτό το ένστικτο κρυψίματος της τροφής για μελλοντική χρήση είναι ακόμα ζωντανό.

Όταν οι σκύλοι παίρνουν τα πράγματά σας

Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί ο σκύλος έχει ένα σωρό από τα δικά του παιχνίδια κρυμμένα κάπου. Τι συμβαίνει όμως όταν ”κλέβει” και κρύβει δικά μας πράγματα;

Εκτός από το ένστικτο που αναφέραμε πιο πάνω, που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Μπορεί να θεωρεί ότι τα πράγματα αυτά είναι παιχνίδι και να τα παίρνει για να παίξει. Μπορεί να βαριέται και να θέλει να τραβήξει την προσοχή σας ώστε να τον κυνηγήσετε και να ξεκινήσει το παιχνίδι. Μπορεί απλώς να του αρέσει η υφή των πραγμάτων που παίρνει.

”Μερικές φορές τα σκυλιά αρπάζουν ένα αντικείμενο επειδή βαριούνται, νιώθουν μοναξιά ή έχουν πολλή ενέργεια που δεν ξέρουν τι να την κάνουν. Σε αυτή την περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι έχουν άφθονη άσκηση, ψυχική διέγερση και προσοχή από μέρους σας. Η άσκηση είναι η μισή θεραπεία για την πλήξη. Η ψυχική διέγερση είναι το άλλο μισό. Η προσοχή είναι μια ανάγκη. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα. Θέλουν λίγο από το χρόνο μας, λίγη από την προσοχή μας και φυσικά την αγάπη μας κάθε μέρα”, αναφέρει η πιστοποιημένη συμπεριφορίστρια και εκπαιδεύτρια σκύλων από τη Νέα Υόρκη Jolanta Benal.

Τέλος υπάρχει και ένας άλλος λόγος για την αποθησαύριση. Μερικοί σκύλοι παίρνουν διάφορα πράγματα και τα κρύβουν επειδή δεν είχαν τίποτα πριν. Αυτή είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά στα αδέσποτα και στους σκύλους διάσωσης.

Σίγουρα, ένας σκύλος που συσσωρεύει διάφορα πράγματα μπορεί να είναι αρκετά αξιολάτρευτος. Και να σας φέρνει γέλιο. Αλλά αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να έχει τα όριά της. Μπορείτε αρχικά να εξετάσετε το ενδεχόμενο να περιορίσετε τα μέρη του σπιτιού ή της αυλής που χρησιμοποιεί για ”κρυψώνα” του.

left arrow
right arrow

Όταν η αποθησαύριση γίνεται πρόβλημα

Ένας όμως σκύλος που συσσωρεύει τα πάντα μπορεί να αρχίσει να θέλει να προστατέψει τα δικά πράγματα, όπως τα παιχνίδια ή το φαγητό του. Και να μην αφήνει κανέναν σκύλο να πλησιάσει. Αυτό συχνά εκφράζεται με επιθετικότητα, γρυλίσματα, δαγκώματα ή επιθέσεις προς όποιον άλλον σκύλο πλησιάζει πολύ κοντά σε αυτά. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα σπίτι. Αν τα πράγματα γίνουν ανεξέλεγκτα, πρέπει να μιλήσετε με έναν εκπαιδευτή.

Βέβαια και εσείς μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα. Να μαζέψετε κάποια αντικείμενα που μπορεί να πάρει και να κρύψει. Φυσικά δεν μπορείτε να κρύψετε τα πάντα. Τουλάχιστον τακτοποιήστε λίγο περισσότερο το σπίτι σας ώστε να μη βρίσκει εύκολα πράγματα να πάρει.

Πολλοί κηδεμόνες σκύλων βλέπουν κάποια βελτίωση σε αυτό ανταλλάσσοντας το πράγμα που πάει να κρύψει ο σκύλος τους με κάτι άλλο, όπως μια αγαπημένη νόστιμη λιχουδιά. Αυτό πρέπει να γίνει τη στιγμή που θα δείτε να το κάνει. Αυτή η ανταλλαγή μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αντιστροφή της εμμονικής φύλαξης πραγμάτων. Αν μπορέσετε και καταφέρετε να ανακατευθύνετε την τάση αυτή του σκύλου σας, είναι σίγουρο ότι θα ζήσετε καλύτερα και χωρίς προβλήματα.

Σχετικά άρθρα

Είναι ο σκύλος ασφαλής από παράσιτα τον χειμώνα;

Ο λόγος που πέφτει κάτω η γάτα σας όταν της φοράτε σαμαράκι

Στομαχικές διαταραχές στον σκύλο: Τι φταίει