string(0) ""

Κι όμως, αρέσει και στις γάτες το παιχνίδι “Fetch”

Αγγελική Μακρή

07/11/2024

Photo: Unsplash

Μέχρι τώρα είχαμε ταυτίσει το παιχνίδι “Φέρ’το” με τους σκύλους. Μία έρευνα όμως που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Πριν έρθει στο φως η έρευνα του University of Sussex and Northumbria University, όλοι πιστεύαμε πως οι γάτες δεν ενδιαφέρονται και τόσο να παίζουν παιχνίδια, ειδικά αυτά που έχουν αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.

Από την άλλη, υπάρχουν σκύλοι οι οποίοι μπορούν να παίζουν με τις ώρες το “Fetch”. Από μπαλάκια και κουκουνάρια, μέχρι φρίσμπι, σε παραλίες, πάρκα και μπαλκόνια, είναι το παιχνίδι που τους κάνει χαρούμενους, τους βοηθάει να εξωτερικεύουν την ενέργειά τους, ασκούνται και νιώθουν ικανοποίηση που κάνουν μια δραστηριότητα με τον κηδεμόνα τους.

Πρόσφατα, ψυχολόγοι με ειδίκευση στην συμπεριφορά ζώων του University of Sussex and Northumbria University, μελέτησαν 924 κηδεμόνες και 1154 γάτες που είχαν συνολικά στην κατοχή τους. Έφτασαν στο συμπέρασμα πως το 94,4% από αυτές, ανταποκρίνονται στο παιχνίδι όπου ο κηδεμόνας τους πετάει ένα αντικείμενο για να το πιάσουν. Αυτή η συμπεριφορά προκύπτει από το ένστικτο της γάτας να κυνηγάει και δεν είναι προϊόν εκπαίδευσης από τον άνθρωπο. Η έρευνα αυτή έδειξε επίσης πως το 96,7% ξεκινούν το συγκεκριμένο παιχνίδι μέχρι την ηλικία των 7 ετών, ενώ 60,7% το ξεκινούν μέχρι να γίνουν ενός έτους.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αν η γάτα ξεκινήσει μόνη της το παιχνίδι, είναι πιο πιθανό να παίξει για περισσότερη ώρα και με μεγαλύτερη όρεξη. Αν ο κηδεμόνας σταματήσει το παιχνίδι, είναι επίσης πιθανό να επιδιώξει η γάτα να το συνεχίσουν.

Ακόμα και στο παιχνίδι είναι επιλεκτικές

Όσοι έχουν γάτα, γνωρίζουν πως έχει δυνατό χαρακτήρα και της αρέσει η ανεξαρτησία. Δεν θα γίνει ποτέ υπάκουη και συνεργάσιμη όπως ένας σκύλος και αυτό ισχύει για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το παιχνίδι. Έτσι, δεν θα πρέπει να δημιουργεί έκπληξη το γεγονός ότι επιλέγουν να παίξουν με τους δικούς τους όρους και, σύμφωνα με την έρευνα, δεν φέρνουν πάντα το παιχνίδι πίσω στον άνθρωπό τους. Άλλες φορές το αφήνουν στη μέση και άλλες το αφήνουν όλο και πιο μακριά από τον κηδεμόνα.

Επιλεκτικότητα δείχνουν επίσης και στον άνθρωπο με τον οποίο θέλουν να παίξουν το “Fetch”. Δηλαδή σε ένα ζευγάρι, μπορεί να επιλέξουν τον ένα από τους δύο, το ίδιο και σε μια οικογένεια με παιδιά, δυο φίλες που συγκατοικούν, κλπ. Το περιβάλλον είναι ένα ακόμα κριτήριο για τις γάτες που θα τις κάνει να αποφασίσουν αν θα παίξουν ή όχι. Δηλαδή μπορεί να τους αρέσει το σαλόνι, αλλά όχι το μπαλκόνι, να θέλουν στον κήπο, αλλά όχι στο δωμάτιο.

left arrow
right arrow

Ενδιαφέρον προκαλούν και τα αντικείμενα που επιλέγει για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Με κριτήριο τη δημοφιλία, το 38,4% ήταν παιχνίδια, το 25,3% ήταν σφαιρικά αντικείμενα όπως χριστουγεννιάτικες μπάλες ενώ κάποιες προτιμούσαν συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως μπατονέτες για τα αυτιά.

Η Jemma Forman, υπεύθυνη της έρευνας και ερευνήτρια του University of Sussex School of Psychology, δηλώνει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν πως οι γάτες επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά, προκειμένου να επηρεάσουν απευθείας την αντίδραση των ανθρώπων. Τους αρέσει να ξεκινούν εκείνες το παιχνίδι και δείχνουν περισσότερο ενθουσιασμό, κάνοντας πιο πολλά παιχνίδια μέσα στο μήνα. Νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο και ίσως αυτό να τις βοηθάει να έχουν καλύτερη ζωή και πιο δυνατή σχέση με τον κηδεμόνα τους. Θα πρότεινα σε όσους έχουν γάτα, να παρατηρούν τις ανάγκες της και να ακολουθούν το ρυθμό της στο παιχνίδι. Δεν θέλουν όλες να παίζουν, αυτές όμως που τους αρέσει, είναι πολύ πιθανό να έχουν το δικό τους τρόπο να παίξουν».

Με πληροφορίες από το Pubity

Σχετικά άρθρα

Βραβείο καλής συμπεριφοράς αξίζουν δύο απίστευτες γάτες που πέταξαν με αεροπλάνο

Οι 3 λόγοι που οι γάτες ξεκινούν να περιποιούνται η μία την άλλη και στη συνέχεια τσακώνονται

Τα πιο παράξενα πράγματα που δεν έχετε ακούσει για τους ταράνδους