Αυτή η εφαρμογή μεταφράζει τα νιαουρίσματα της γάτας σας
Στέλλα Πανοπούλου
05/11/2024
Νιαρρρ, νιάου, ή μίου μίου;
Είναι κι η δική σας γατούλα ομιλητική; Η δική μου μπορεί να κρατήσει ολόκληρες συζητήσεις. Το αγαπημένο μας χόμπι στο σπίτι είναι να της “βάζουμε λόγια”. “Μη με αφήνεις μόνο μου μανούλα!” ή “πάλι εσύ εδώ;” “Κανόνισε την πορεία σου” στον άλλο γάτο, ή το αγαπημένο της χιτ: “Πεινιάουυυ!”
Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι άνθρωποι λατρεύουμε να αποδίδουμε γλώσσα στα κατοικίδιά μας. Εικάζοντας τι θέλουν να μας πουν ανάλογα με το ύφος τους, τη χροιά και τον τόνο της φωνής τους, κάθε γατόσπιτο καταλήγει να γεμίζει με στιχομυθίες, επιφωνήματα, και φιλοσοφικές συζητήσεις μεταξύ κατοικιδίων και κηδεμόνων. Γενικώς, συνεννόηση-γατοκροκέτα, που λέμε.
Η εφαρμογή που μεταφράζει νιαουρίσματα
Ο Sergei Dreizin και ο Mark Boyes, ειδικοί στις επιστήμες των υπολογιστών στην Akvelon, μια εταιρεία software engineering στη Washington, ισχυρίζονται ότι μπορούν να μας βοηθήσουν να μεταφράσουμε τη γλώσσα της γάτας μας. Πρόκειται για τους δημιουργούς της εφαρμογής MeowTalk, μέσω της οποίας επιδιώκουν να “δώσουν στους κηδεμόνες γατών τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία” για να ερμηνεύσουν τις ανάγκες των κατοικιδίων τους.
Όπως είπε ο Dreizin: “Οι γάτες έχουν λεξιλόγιο. Και σίγουρα θα καταλάβετε καλύτερα τη γάτα σας αν πραγματικά της δώσετε την προσοχή σας”.
Η εφαρμογή είναι δωρεάν και ηχογραφεί τα νιαουρίσματα της γάτας σας, τα οποία στη συνέχεια μεταφράζει σε ένα περιορισμένο φάσμα φράσεων, όπως για παράδειγμα “Με ενοχλείς”, ή “Τάισέ με”.
Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να αξιολογήσουν τις μεταφράσεις της, συμβάλλοντας στη βελτίωση του λογισμικού. Το MeowTalk βγήκε τον Νοέμβριο του 2020 και την έχουν “κατεβάσει” πάνω από 20 εκατομμύρια φορές. Ο Dreizin υπολογίζει ότι το πρόγραμμα έχει αναλύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο νιαουρίσματα μέχρι σήμερα. Είπε, χαρακτηριστικά: “Είμαστε οι μεγαλύτεροι καταθέτες νιαουρισμάτων σε αυτόν τον γαλαξία”.
Όταν ο Boyes και ο Dreizin έψαχναν για δεδομένα για να βασίσουν τη νέα τους εφαρμογή, βρήκαν μια έρευνα του 2019 η οποία αποκάλυπτε ότι τα νιαουρίσματα όλων των γατών μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Οι δημιουργοί της εφαρμογής χρησιμοποίησαν τις ηχογραφήσεις νιαουρισμάτων στις οποίες βασίστηκε η έρευνα για να αναπτύξουν τα υπολογιστικά μοντέλα τους, τα οποία λειτουργούν μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Μια έρευνα του 2021 κατέληξε στο ότι το MeowTalk μπορεί να ταξινομήσει εννιά γατίσιες “φράσεις” με εγκυρότητα της τάξης του 90%. Παρόλα αυτά, και οι δύο δημιουργοί επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ακόμα τέλειο. Κατεβάζοντας και θέτοντας σε λειτουργία την εφαρμογή, βρήκαν ότι δεν είναι όλες οι μεταφράσεις εντελώς σωστές.
Φυσικά, θα υπάρχουν πάντα νιαουρίσματα τα οποία δεν θα βγάζουν και πολύ νόημα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όπως γνωρίζουν όλοι οι μεταφραστές, μεταξύ όλων των γλωσσών υπάρχουν κενά τα οποία δεν αποδίδονται πάντοτε 100%. Αυτό που έχει σημασία είναι, χρησιμοποιώντας τα διάφορα εργαλεία ως βοηθήματα, να δουλεύουμε συνεχώς πάνω στην επικοινωνία με τα κατοικίδιά μας κατανοώντας, όσο είναι δυνατόν, ότι πρόκειται για πλάσματα διαφορετικά από εμάς, τα οποία όμως μπορούν να μας δώσουν αμέριστη αγάπη και αφοσίωση.
Βασικές αρχές της γατοεπικοινωνίας
Ολοένα και περισσότερες μορφές τεχνολογίας αναδύονται με σκοπό να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τα κατοικίδιά μας. Μια συσκευή, η FluentPet, εκπαιδεύει το κατοικίδιό σας να πατάει κουμπιά για να επικοινωνήσει μια ανάγκη του (για παράδειγμα υπάρχει ένα κουμπί που αντιστοιχεί στη λέξη “παιχνίδι”).
Η ειδικός στη συμπεριφορά και στην επικοινωνία των γατών Charlotte de Mouson από το Πανεπιστήμιο Nanterre του Παρισιού, δεν έχει πειστεί ότι αυτά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες λειτουργούν αποτελεσματικά, αλλά ενθαρρύνει τους κηδεμόνες να ενισχύσουν τη σχέση τους με τη γάτα τους με όποιον τρόπο προτιμούν. Όπως δήλωσε, “αν οι άνθρωποι παίζουν με την εφαρμογή, μπορεί να γίνουν πιο προσεχτικοί με τις γάτες τους,”
Είναι γνωστό ότι οι ενήλικες γάτες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των οσμών, της γλώσσας του σώματος, αλλά και γρυλισμάτων όταν νιώθουν ότι απειλούνται. Τα νιαουρίσματα τα φυλάνε κυρίως για να επικοινωνούν μαζί μας.
“Αυτοί οι ήχοι έχουν εξελιχθεί για να υπηρετούν έναν πολύ λειτουργικό σκοπό, και δεν είναι σύνθετοι,” είπε η Jennifer Vonk, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Oakland στο Michigan. “Απλά μπορεί να μην είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με το να διαβάζουμε τα σημάδια τους όσο είναι εκείνες στο να διαβάζουν τα δικά μας”.
Με πληροφορίες από National Geographic