Παπαγαλάκι εγκλωβίστηκε για ένα μήνα μέσα σε σούπερ μάρκετ – Πώς να βγάλετε ένα πουλί έξω από ένα κτίριο
Στέλλα Πανοπούλου
28/10/2024
Ο Mickey είναι ένα παπαγαλάκι cockatoo που εδώ και τέσσερις εβδομάδες ζούσε μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Το cockatoo φάνηκε ιδιαίτερο ανακουφισμένο που κατάφερε να βγει από το σούπερ μάρκετ Coles της πλατείας Macarthur, όπως λέει ο Ravi Wasan, διευθυντής του καταφυγίου Feathered Friends sanctuary.
Το πουλί είχε πετάξει κατά λάθος μέσα στο εμπορικό κέντρο, και δεν κατάφερνε να βγει για καιρό, καθώς μάλλον ήταν φοβισμένο και αποσυντονισμένο από τους μεγάλους χώρους με τα ψηλά ταβάνια, και τις χαμηλές και πολύβουες εξόδους.
Ο Wasan πήρε μαζί του στο εμπορικό κέντρο την Ηλικιωμένη Κυρία Doris, ένα άλλο cockatoo που είχε ως σκοπό να καθησυχάσει και να ενθαρρύνει τον Mickey. Φάνηκε, μάλιστα, ότι τα δύο πουλιά φλέρταραν μεταξύ τους, χαρίζοντας στους παρευρισκόμενους σκηνές απείρου κάλλους.
Όπως διαβάζουμε στον Guardian, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε αν ένα πουλί μπει σε εσωτερικό χώρο και δεν μπορεί να βγει έξω.
Γιατί πετούν σε εσωτερικούς χώρους τα πουλιά;
Ένας από τους κύριους λόγους που συχνά πουλιά πετούν μέσα σε κτίρια, σύμφωνα με τον John Grant, εκπρόσωπο της οργάνωσης διάσωσης άγριων ζώων Wires, είναι το φαγητό. Συναντάμε συχνά πουλιά όπως είναι τα περιστέρια, οι μάινες, οι καρακάξες, και οι γλάροι, να τριγυρίζουν σε χώρους όπου υπάρχει φαγητό – ειδικά αν αυτό βρίσκεται κοντά σε εισόδους και παράθυρα. Δεν συνιστάται, όμως, να δίνουμε τροφή στα πουλιά που ζουν στην πόλη. Πρέπει, αντίθετα, να απομακρύνουμε τις ανθρώπινες τροφές απ’ αυτά.
Τι να κάνετε αν ένα πουλί πετάξει μέσα σε ένα κτίριο
Το βασικότερο που πρέπει να κάνετε αν ένα πουλί μπει σε εσωτερικό χώρο, είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Όπως εξηγεί ο Grant: “Απ’ τη στιγμή που μπαίνουν μέσα σ’ ένα σπίτι, αν υπάρχει σκύλος ή κατοικίδιο ή παιδί που θέλει να το πλησιάσει, τότε το πουλί θα πανικοβληθεί και θ’ αρχίσει να πετάει παντού”. Κινδυνεύει, έτσι, να χτυπήσει, ειδικά αν πετάει προς το ταβάνι, τον ανεμιστήρα, ή κλειστά παράθυρα. Συνιστάται να κινείστε αργά και ήσυχα, απομακρύνοντας τα φαγητά, τις γάτες, και τους σκύλους από το δωμάτιο. Στη συνέχεια, ανοίξτε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες, και περιμένετε.
Αν το πουλί δεν καταφέρει να βγει έξω μόνο του, μπορείτε να καλέσετε κάποια οργάνωση προστασίας της άγριας ζωής, όπως είναι η ΑΝΙΜΑ, για να δεχτείτε βοήθεια.
Κι αν θέλω να προσελκύσω ένα πουλί;
Σύμφωνα με τη Δρ. Holly Parsons, ειδικό στα αστικά πουλιά και διαχειρίστρια προγραμμάτων στην οργάνωση BirdLife Australia, δεν ενδείκνυται να ταΐζουμε τα πουλιά που συναντάμε, όσο διασκεδαστικό κι αν είναι αυτό. Ο Mickey ζούσε ένα μήνα τρώγοντας μπριός και πίνοντας νερό. Αυτό δεν θεωρείται υγιεινό. Το ψωμί, για παράδειγμα, είναι πολύ βλαβερό για τα πουλιά, καθώς δεν έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, και απλά καταλαμβάνει χώρο.
Πολλοί άνθρωποι στην Αυστραλία ταΐζουν κιμά σε πουλιά όπως είναι οι καρακάξες. “Ο κιμάς είναι μόνο μύες, που σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζονται τα πουλιά. Επίσης, κολλάει πολύ, οπότε μπορεί να κολλήσει στα ράμφη και να γεννηθούν βακτήρια, και μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το σπάσιμο των ραμφών”. Η Parsons συνιστά όσους/ες έχουν σκοπό να ταΐσουν πουλιά να το σκεφτούν πολύ προσεκτικά, να το κάνουν με υπευθυνότητα και σεβασμό για τους κανόνες που μπορεί να αναγράφονται σε ταμπέλες στους κοινόχρηστους χώρους.
Τέλος, η Parsons αναγνωρίζει και επισημαίνει τα θετικά που έχει το να συμβιώνουμε με τα πουλιά στον αστικό ιστό: “Αυτή η σύνδεση με τη φύση που μπορούμε να νιώσουμε όταν είμαστε έξω, όταν ακούμε το τραγούδι τον πουλιών, όταν είμαστε μέσα στη φύση. Θεωρώ ότι συχνά δεν αναγνωρίζουμε στην Αυστραλία πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε ένα τόσο ευρύ φάσμα πουλιών που ζουν εδώ που ζούμε”.
Με πληροφορίες από The Guardian