Απίστευτες αλήθειες που δεν γνωρίζατε για τους φανταστικούς πιγκουίνους
Στέλλα Πανοπούλου
09/11/2024
Θα μου φαινόταν πολύ περίεργο αν κάποιος μου έλεγε ότι δεν συμπαθεί τους πιγκουίνους.
Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα ζώα της Ανταρκτικής, καθώς και για ένα από τα πιο αξιολάτρευτα. Αυτά τα πουλιά που δεν πετούν μπορούν να λιώσουν ακόμα και τις πιο κρύες καρδιές.
Υπάρχουν 18 είδη πιγκουίνων στην Ανταρκτική και τα υπό-Ανταρκτικά νησιά, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στη Νότια Αμερική, στην Αφρική, ακόμα και στα νησιά Γκαλαπάγκος. Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες αλήθειες που ίσως δεν γνωρίζατε για τους μικρούς αυτούς κοστουμάτους κυρίους:
Όλοι οι πιγκουίνοι ζουν στο νότιο ημισφαίριο
Ο πιγκουίνος των Γκαλαπάγκος είναι το μόνο είδος που ζει πιο βόρεια, κάποιες φορές περνώντας τον ισημερινό για να πιάσει την τροφή του. Από την άλλη, ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος περνά όλη του τη ζωή μέσα και γύρω από την Ανταρκτική, που είναι το πιο βόρειο και πιο κρύο μέρος του πλανήτη μας.
Έχουν ύψος 30cm-1m
Το μέσο ύψος ενός πιγκουίνουν είναι τα 30cm, με βάρος 1,2-1,5kg. Οι μικροί μπλε πιγκουίνοι είναι οι μικρότεροι πιγκουίνοι που υπάρχουν, ενώ οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι οι μεγαλύτεροι και βαρύτεροι, φτάνοντας το 1,1-1,3m ύψος, και ζυγίζοντας ακόμα και 40kg στην αρχή της εποχής του ζευγαρώματος.
Κάποτε ζούσαν στη γη γιγάντιοι πιγκουίνοι
Οι πρόγονοι των σημερινών πιγκουίνων μπορεί να έφταναν ακόμα και τα 2m, ενώ ζύγιζαν πάνω από 100 κιλά. Απολιθώματα που βρέθηκαν στην Ανταρκτική υποδεικνύουν ότι αυτά τα πλάσματα ζούσαν στη γη πριν από περίπου 37 εκατομμύρια χρόνια.
Έχουν πολλούς τρόπους να παραμένουν ζεστοί
Οι πιγκουίνοι, παρά την αξιαγάπητη εμφάνισή τους, έχουν τη δυνατότητα να αντέχουν σε ένα από τα πιο δυσκολότερα κλίματα του πλανήτη, σε έναν από τους πιο παγωμένους ωκεανούς. Διαθέτουν παχιά στρώματα από πούπουλα, και αποθέματα σωματικού λίπους τα οποία παρέχουν εξαιρετική μόνωση στον οργανισμό τους. Ακόμα, ένας αδένας τους παράγει ένα έλαιο το οποίο απλώνουν σχολαστικά πάνω στο φτέρωμά τους για να μονώσουν το σώμα τους και να βελτιώσουν την ταχύτητά τους μέσα στο νερό.
Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος, μάλιστα, έχει “τερματήσει” αυτή του την ικανότητα. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι έχουν δύο στρώματα φτερώματος στο σώμα τους και φτέρωμα ακόμα και στα πόδια τους, ενώ τα πτερύγιά τους και το ράμφος τους είναι μικρότερα, ώστε να περιορίζεται το μέγεθος της επιφάνειας που είναι εκτεθειμμένη στο κρύο. Διαθέτουν ακόμα και ειδικά λίπη στα πόδια τους ώστε να μην παγώνουν. Οι αρσενικοί δημιουργούν μεγάλες “αγκαλιές” όταν έχει υπερβολικό κρυό, και έτσι κινούνται, λειτουργώντας συνεργατικά για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και τα πολύτιμα αυγά τους.
Έχουν συμπαγή οστά
Τα περισσότερα είδη πουλιών έχουν κούφια οστά για να μπορούν να πετούν. Οι πιγκουίνοι έχουν συμπαγή οστά για να βυθίζονται στο νερό και να βουτούν με ασύλληπτη ταχύτητα.
Το σμόκιν που “φορούν” είναι μέθοδος καμουφλάζ
Η ζωή στον ωκεανό είναι επικίνδυνη, με πολλούς θηρευτές να παραμονεύουν πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Οι πιγκουίνοι διαθέτουν όλοι παρόμοιο χρωματισμό για να επιβιώνουν. Το μαύρο στην πλάτη τους τούς βοηθά να γίνονται ένα με τον σκουρόχρωμο ωκεανό όπως φαίνεται από ψηλά, ενώ οι άσπρες κοιλιές τους μοιάζουν με τη φωτεινή επιφάνεια του νερού όταν τις βλέπει κανείς από κάτω.
Μπορούν να “πετάξουν” πάνω στο νερό
Ο τρόπος που κολυμπούν στο νερό οι πιγκουίνοι μοιάζει σα να πετούν. Έχουν ανάγκη να κολυμπούν πολύ γρήγορα, καθώς η επιβίωσή τους βασίζεται στο να πιάνουν ψάρια.
Παρότι όλοι οι πιγκουίνοι είναι εξαιρετικοί κολυμβητές, οι πιγκουίνι Gentoo παίρνουν πάντα το χρυσό, καθώς μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα 35km/h μέσα στο νερό. Όσο για τον αγώνα της αντοχής, εκεί θα κέρδιζαν οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, καθώς έχουν καταγραφεί βουτιές τους που ξεπερνούν το βάθος των 500m, και είναι γνωστό ότι μπορούν να μείνουν στον βυθό για πάνω από 20 λεπτά σε καθεμία από αυτές.
Πριν βουτήξουν στο νερό, οι πιγκουίνοι πηδούν στον αέρα για να αποβάλλουν φυσαλίδες αέρα από το φτέρωμά τους, βελτιώνοντας έτσι την υδροδυναμική τους.
Είναι πιστοί σύντροφοι
Πολλά είδη πιγκουίνων, όπως οι Gentoo και οι Rockhopper, ζευγαρώνουν για μια ζωή. Οι πιγκουίνοι Andelie επιστρέφουν στο ίδιο σημείο για να συναντήσουν τον ίδιο σύντροφο κάθε χρόνο, την εποχή του ζευγαρώματος. Οι θηλυκοί αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι μπορούν να εντοπίσουν τους συντρόφους τους μετά από μήνες μέσα σε μια πολυπληθή αποικία, μέσω των ιδιαίτερων καλεσμάτων τους.
Κάποιοι πιγκουίνοι χτίζουν πέτρινες φωλιές
Κάποια είδη πιγκουίνων όπως είναι οι Gentoo, οι Adelie, και οι πιγκουίνοι “Πυγοσκελίς” περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους συλλέγοντας πέτρες για να χτίσουν την τέλεια φωλιά κατά την εποχή του ζευγαρώματος. Τα αρσενικά προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά με τις ικανότητές τους στο χτίσιμο, και μπορεί ακόμα και να κλέψουν πέτρες από τους γείτονές τους για να πετύχουν τον σκοπό τους.
Είναι φανταστικοί μπαμπάδες
Οι αρσενικοί πιγκουίνοι αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος της ανατροφής των μικρών τους. Όλοι οι αρσενικοί πιγκουίνοι συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα των παιδιών τους, αλλά το βραβείο του καλύτερου μπαμπά της χρονιάς πηγαίνει σίγουρα στον αυτοκρατορικό.
Είναι γνωστό ότι οι αρσενικοί πιγκουίνοι αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου να κρατούν ζεστά τα αυγά κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ανταρκτική. Αφού κάνει το αυγό, η θηλυκιά πηγαίνει για δύο μήνες στη θάλασσα και τρέφεται με ψάρια για να ανακτήσει δυνάμεις, ενώ ο αρσενικός προστατεύει το αυγό από την παγωνιά χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του σώματός του.
Τα μικρά τους πηγαίνουν στο “νηπιαγωγείο”
Μάλιστα, καλά διαβάσατε! Πολλά είδη πιγκουίνων δημιουργούν “νηπιαγωγεία” με σκοπό την φροντίδα των μικρών. Πολλά ζευγάρια πιγκουίνων μεγαλώνουν τα μικρά τους σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ενήλικες της αποικίας. Έτσι, οι γονείς καταφέρνουν να ξεκλέβουν λίγο χρόνο για να ψαρέψουν όσο η αποικία προστατεύει τα μωρά τους από άλλους επιθετικούς ενήλικες ή θηρευτές.