string(0) ""

Τσακώνονται ή παίζουν; Τι λέει η γλώσσα του σώματος δύο σκύλων

Αγγελική Μακρή

26/10/2024

Photo: Pixabay

Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για έναν σκύλο, καθώς τον βοηθάει να κοινωνικοποιηθεί και να ασκηθεί τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Από μικρή ηλικία, πρέπει να εξοικειωθεί με την παρουσία άλλων ζώων, να τα μυρίζει, να τα αντιμετωπίζει, να παίζει μαζί τους. Σε έναν ιδανικό κόσμο, το παιχνίδι μεταξύ τους, θα είναι η τέλεια άσκηση και αφορμή για να εκτονώσει την ενέργειά του και να γυρίσει σπίτι χαρούμενο και ήρεμο.

Σε κάθε επαφή του σκύλου μας, όπως και σε κάθε τι που πλησιάζει στη βόλτα, πρέπει να κάνουμε focus σε εκείνον. Να παρατηρούμε τη διαδικασία αλληλεπίδρασης και να μην παίρνουμε την προσοχή μας από το πεδίο δράσης.

Αρκετές φορές στη βόλτα, έχει προκύψει το δίλημμα αν ο δικός μας παίζει ή τσακώνεται με κάποιον άλλο σκύλο. Εκείνη τη στιγμή μπορεί να μην ξέρετε τι να κάνετε, να μην καταλαβαίνετε πώς νιώθει ο σκύλος σας, να πανικοβληθείτε και η πρώτη σκέψη θα είναι να επέμβετε και να τους χωρίσετε. Προκειμένου να γλιτώσετε από αυτές τις αγχωτικές σκέψεις, δείτε πώς μπορείτε να ξεχωρίζετε εάν ο σκύλος παίζει, αμύνεται ή επιτίθεται.

H αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο για κάποιον να ξεχωρίσει τι συμβαίνει, καθώς εκ πρώτης όψεως οι κινήσεις και οι αντιδράσεις είναι παρόμοιες. Υπάρχουν όμως αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που δίνουν την απάντηση στο τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα στους δύο ή και παραπάνω σκύλους. Τη στιγμή που το παιχνίδι γίνεται επίθεση και άμυνα από φόβο, αλλάζει η γλώσσα του σώματος του σκύλου.

Σαν κηδεμόνας σκύλου θα πρέπει να γνωρίζετε πως ακόμα και το παιχνίδι, μπορεί να καταλήξει σε καβγά, καθώς η καλή διάθεση μπορεί να εξελιχθεί σε επιθετικότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή ένας από τους δύο ή και οι δύο νιώθουν άγχος, ανεξέλεγκτη χαρά ή απειλή. Δεν είναι απαραίτητο τα αισθήματα αυτά να έχουν προκληθεί από τα ίδια τα ζωάκια, αλλά από κάτι που συμβαίνει γύρω τους, όπως ένας ποδηλάτης, ένας καβγάς άλλων σκύλων ή ένας δυνατός θόρυβος.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι οι σκύλοι παίζουν:

Κουνάνε τις ουρές τους χαρούμενα

Ήχοι και γρυλίσματα που συνοδεύονται από χαρούμενες και χαλαρές εκφράσεις των σκύλων.

Ευγενικές δαγκωνιές, που μοιάζουν με πείραγμα

“Υπόκλιση” σκύλων όπου χαμηλώνουν το μπροστινό μέρος του σώματός τους και κρατούν το πίσω μέρος ψηλά.

Εναλλαγή ρόλων μεταξύ των σκύλων όπου μία ο ένας παίζει πιο επιθετικά και ο άλλος το δέχεται και το ανάποδο.

To παιχνίδι γίνεται χωρίς να τραυματίζει το ένα σκυλί το άλλο, τουλάχιστον χωρίς αυτή την πρόθεση.

left arrow
right arrow

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος είναι ή πρόκειται να γίνει επιθετικός

Οι μύες του σκύλου έχουν ένταση, η ράχη τους έχει σηκωθεί και η ουρά τους είναι σφιγμένη

Έντονα γρυλίσματα και όρθια αυτιά, είναι συχνά σημάδια επιθετικότητας ή υποτακτικότητας, κάτι που ξεφεύγει από την χαλαρότητα του παιχνιδιού.

Επιθετικότητα στο δάγκωμα.

Γρυλίσματα συνεχόμενα που συνοδεύονται από επιθετικές κινήσεις.

Όταν δείχνει δόντια και ταυτόχρονα γρυλίζει.

Όταν η κατάσταση πάει να ξεφύγει και έχει ξεκινήσει ο καβγάς, πρέπει να επέμβετε αμέσως και με ασφάλεια να τους χωρίσετε.

Ισχύει το ίδιο και για τα κουτάβια;

Τα κουτάβια έχουν τη δική τους ενέργεια και δυναμική, καθώς ακόμα ανακαλύπτουν τον κόσμο και τις δυνατότητές τους. Επειδή ακόμα εκπαιδεύονται, καλό είναι να τους κόβετε από το παιχνίδι, έτσι ώστε να ηρεμούν και να συνεχίζουν λίγο μετά. Έτσι και την συμπεριφορά του σκύλου σας ελέγχετε καλύτερα και του δίνετε μία εναλλακτική αν νιώθει πίεση και θέλει να σταματήσει το παιχνίδι.

Μεγάλη σημασία έχει και το αν οι σκύλοι ταιριάζουν σε ενέργεια και μέγεθος. Για παράδειγμα, ένας νεαρός σκύλος δεν θα ταιριάξει που με έναν ηλικιωμένο. Ο πρώτος έχει αστείρευτη ενέργεια ενώ ο δεύτερος θέλει να κάνει τη βόλτα με την ησυχία του και να επιστρέψει σπίτι να κοιμηθεί.

Αν δεν είστε σίγουροι για τη συμπεριφορά του σκύλου σας ή δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε έναν καβγά, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο ή έναν εκπαιδευτή.

Σχετικά άρθρα

Πώς να γίνετε “μάστερ” στα χάδια του σκύλου

«Πέρι, έλα εδώ» – Μια σχέση λατρείας αλλά και απελπισίας

Δείτε τι θα κάνει η P!nk για να βοηθήσει ένα αδέσποτο σκυλάκι να βρει σπίτι