string(0) ""

5 παράξενες συμπεριφορές του σκύλου σας και η εξήγησή τους

Μάνος Σιγανός

28/10/2024

Οι χνουδωτοί μας φίλοι υιοθετούν, μερικές φορές, κάποιες περίεργες συμπεριφορές που μπορεί να μας ξαφνιάζουν ή να μας μπερδεύουν. Αυτές οι συνήθειες, αν και μας φαίνονται παράξενες για μας, αποτελούν συχνά μέρος της φυσικής τους συμπεριφοράς ή έχουν συγκεκριμένες αιτίες.

Ας δούμε, λοιπόν, 5 τέτοιες συμπεριφορές και τι μπορεί να σημαίνουν.

1. Μυρίζει ή προσπαθεί να γλείψει τον αφαλό σας

Οι σκύλοι έχουν εξαιρετικά ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης. Όταν μυρίζουν τον αφαλό σας, μπορεί αυτό να συμβαίνει απλώς επειδή αντιλαμβάνονται τις οσμές που αναδύει το σώμα σας, όπως αυτές που προέρχονται από τον ιδρώτα ή τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε αυτή την περιοχή. Αυτός είναι ένας τρόπος για να συλλέξουν πληροφορίες για την υγεία και την κατάσταση του ανθρώπου. Αποτελεί, επομένως, μία μορφή «εξερεύνησης» που επιχειρούν τα σκυλάκια για να κατανοήσουν καλύτερα τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν.

Ακόμη, η φροντίδα είναι ένα τρόπος σύνδεσης μεταξύ των σκύλων, επομένως, ο σκύλος σας μπορεί να γλείφει τον αφαλό σας, επειδή προσπαθεί να σας φροντίσει και να δεθεί μαζί σας. Είναι ένας τρόπος να σας δείξει στοργή! Επιπλέον, το γλείψιμο είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για τα σκυλιά και κάτι που κάνουν ενστικτωδώς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η συνήθεια αυτή απελευθερώνει ορμόνες, που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες βοηθούν τους σκύλους να αισθάνονται πιο ήρεμοι. Μάλιστα, τα κουτάβια μαθαίνουν αυτή τη συμπεριφορά από τις μητέρες τους.

2. Ξύνει το πάτωμα

Το ξύσιμο του πατώματος είναι μια αρχέγονη συμπεριφορά που συνδέεται με το ένστικτο του σκύλου, ο οποίος προσπαθεί να προετοιμάσει το μέρος όπου θα ξεκουραστεί. Στη φύση, οι πρόγονοι των σκύλων έσκαβαν για να φτιάξουν μία άνετη και ασφαλή θέση για να κοιμηθούν. Αυτό το ένστικτο παραμένει ως συνήθεια ακόμη και στους σύγχρονους σκύλους, οι οποίοι πολλές φορές θα ξύσουν το πάτωμα πριν ξαπλώσουν για να προλειάνουν το έδαφος που θα ξαπλώσουν. Φανταστείτε ότι πρόκειται για ένα τελετουργικό παρόμοιο με αυτό που κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι, όταν στρώνουμε το κρεβάτι μας.

Ακόμη, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνήθεια αυτή να αποτελεί ένδειξη ότι δεν έχει εκτονώσει την ενέργειά του. Κάθε σκυλάκι έχει ανάγκη να βγαίνει βόλτα μέσα στην ημέρα για να εκτονώσει την ενέργειά του. Επομένως, αν το δείτε να ξύνει το πάτωμα, είναι μια καλή ιδέα να το πάτε μια βόλτα για να εκτονωθεί.

Αν, ωστόσο, βλέπετε το σκυλάκι σας να επιμένει να ξύνει το πάτωμα, τότε τσεκάρετε τα πατουσάκια και τα νύχια του καθώς μπορεί να έχει πατήσει κάτι που το ενοχλεί και να προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να το απομακρύνει, όπως π.χ. κάποιο αγκαθάκι κατά τη διάρκεια της βόλτας. Επίσης, τα περισσότερα σκυλιά ξύνουν το πάτωμα γιατί είναι ο μόνος τρόπος που έχουν για να λιμάρουν τα νύχια στην περίπτωση που έχουν μακρύνει και τα ενοχλούν. Τέλος, ξύνοντας το πάτωμα μπορεί το σκυλάκι σας απλώς να θέλει να τραβήξει την προσοχή σας.

3. Τινάζει ή πάει πίσω τα αυτιά του

Όταν ένας σκύλος τινάζει τα αυτιά του, μπορεί να είναι σημάδι ενόχλησης από κάποιον ήχο, ή απλά να προσπαθεί να απομακρύνει κάτι από τα αυτάκια του, όπως νερό, βρωμιά ή μικρά ξένα σώματα που έχουν εισχωρήσει στα αυτιά του. Ωστόσο, εάν η συμπεριφορά αυτή είναι συχνή, μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα στα αυτιά, όπως μολύνσεις, ωτίτιδα κ.α., και επομένως είναι καλό να ελέγξετε με τον κτηνίατρο την αιτία.

left arrow
right arrow

Αν τώρα το σκυλάκι σας πάει προς τα πίσω τα αυτάκια του, αυτό μπορεί να συμβαίνει από φόβο, από άγχος ή επειδή προσπαθεί κάτι να αφουγκραστεί. Στην περίπτωση που πρόκειται για φόβο μπορεί, επίσης, να έχει την ουρά στα σκέλια, να είναι λαχανιασμένο, να χασμουριέται και να αποφεύγει την οπτική επαφή μαζί σας προσπαθώντας κάπου να κρυφτεί. Ακόμη, μερικές φορές τα σκυλάκια βάζουν τα αυτιά τους πίσω, όταν είναι νευρικά ή ανήσυχα και στην περίπτωση αυτή αυτό συνοδεύεται και από άλλες ενδείξεις της γλώσσας του σώματος, όπως κινήσεις της γλώσσας, λαχάνιασμα ή γενικευμένη ένταση στο σώμα. Τέλος, τα αρσενικά σκυλάκια πάνε τα αυτιά τους προς τα πίσω, όταν φλερτάρουν ένα θηλυκό, καθώς αυτή είναι μία από τις πολλές μορφές έκφρασης με την οποία δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για το άλλο σκυλάκι. 

4. Κλαίει μετά το φαγητό

Το κλάμα μετά το φαγητό μπορεί να σας φαίνεται ανησυχητικό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια έκφραση ευγνωμοσύνης ή ικανοποίησης από την πλευρά του τετράποδου φίλου σας. Μερικά σκυλάκια κλαίνε από ενθουσιασμό ή γιατί απολαμβάνουν το φαγητό τους τόσο πολύ, που θέλουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Αν, ωστόσο, παρατηρείτε και άλλα συμπτώματα, όπως εμετό ή έντονη ανησυχία, θα πρέπει να ελέγξετε μήπως το σκυλάκι σας αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσπεψίας. Στην περίπτωση αυτή για να το διαπιστώσετε θα πρέπει να το πάτε στον κτηνίατρο.

5. Κυνηγάει την ουρά του

Το κυνήγι της ουράς είναι μια συμπεριφορά που οι σκύλοι εκδηλώνουν συνήθως από πλήξη ή χαρά. Μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε προσπάθεια απομάκρυνσης κάτι που τους ενοχλεί, όπως ψύλλοι, τσιμπούρια ή δερματικά προβλήματα. Αν η συμπεριφορά αυτή γίνεται συχνά και είναι επίμονη, μπορεί να υποδεικνύει ψυχαναγκαστική διαταραχή ή άγχος, και ίσως χρειαστεί παρέμβαση ειδικού.

Σε κάθε περίπτωση, οι περίεργες συμπεριφορές των πιστών μας φίλων μπορεί να φαίνονται ακατανόητες, αλλά συχνά έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Η κατανόηση αυτών των συμπεριφορών μας βοηθά να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον τετράποδο φίλο μας και να διασφαλίσουμε την υγεία του.

Σχετικά άρθρα

Δείτε για ποιους λόγους κρύβεται ο σκύλος μετά το κούρεμα

Περίμενε: Κάτι πολύ περισσότερο από μια εντολή – Πώς να τη μάθετε στον σκύλο σας

Αυτές είναι οι αγαπημένες μας φωτογραφίες από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας Σκύλων