Αυτά τα ζώα έχουν τον χορό μέσα τους
Στέλλα Πανοπούλου
25/10/2024
Ο χορός είναι μία από τις αρχαιότερες μορφές δημιουργικής έκφρασης στις οποίες επιδόθηκαν οι άνθρωποι.
Συχνά μπορεί να νομίζουμε, μάλιστα, ότι ο χορός αποτελεί γνώρισμα του είδους μας. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Σκύλοι, γάτες, παπαγάλοι, και χιμπατζήδες γεμίζουν το ίντερνετ με τα τρικούβερτα γλέντια τους. Κάποια ζώα εκπαιδεύονται ώστε να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ άλλα είδη έχουν έμφυτο τον χορό, ως κομμάτι της διαδικασίας του ζευγαρώματος, της εύρεσης τροφής, ή άλλων απαραίτητων δραστηριοτήτων.
Ας δούμε μερικά ζώα που μπορούν, από φυσικού τους, να μας καταπλήξουν με τις χορευτικές τους ικανότητες:
Γίββωνες
Οι μεγάλοι πίθηκοι, όπως οι χιμπατζήδες, οι γορίλες, και οι ουραγκοτάγκοι (δηλαδή οι κοντινότεροι συγγενείς μας στον πλανήτη) δεν φαίνεται να το’ χουν και πολύ με τον χορό, παρότι μας μοιάζουν σε τόσα άλλα πράγματα. Παρόλα αυτά, μια έρευνα έδειξε ότι οι γίββωνες, οι οποίοι είναι μικρότεροι πίθηκοι, επιδεικνύουν μια συμπεριφορά που μοιάζει πολύ με χορό. Οι κινήσεις τους φαίνεται να είναι ρυθμικές, δομημένες, και εμπρόθετες. Μάλιστα, οι γίββωνες κάνουν ξεκάθαρο ότι χορεύουν με πρόθεση, καθώς γυρνούν το κεφάλι τους την ώρα του χορού για να ελέγξουν αν τους κοιτάει κανείς.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τους λόγους που ωθούν τους γίββωνες να χορεύουν, τόσο στη φύση όσο και στην αιχμαλωσία. Και στις δύο περιπτώσεις, μόνο οι σεξουαλικά ώριμες θηλυκές χορεύουν. Στη φύση, ο χορός τους – που θυμίζει voguing – συνδέθηκε με πρακτικές ζευγαρώματος, ενώ στην αιχμαλωσία συνδέθηκε με κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, με την πρακτική του αλληλο-καλλωπισμού, και με την προσδοκία για φαγητό ή αλληλεπίδραση (όταν τον απηύθηναν σε ανθρώπους).
Μέλισσες
Οι μέλισσες χορεύουν για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Τον χορό τους παρατήρησε πρώτος ο Αριστοτέλης, και στη συνέχεια μελέτησε ο νομπελίστας ζωολόγος Karl von Frisch τη δεκαετία του 1960. Ο Von Frisch υπέθεσε ότι ο περίεργος χορός τους ήταν μια μέθοδος να πουν στις υπόλοιπες μέλισσες πού να πάνε για να βρουν φαγητό. Η θεωρία αυτή επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από μια ομάδα επιστημόνων που ακολούθησε τις οδηγίες που έδιναν οι μέλισσες για την εύρεση του φαγητού χρησιμοποιώντας ραντάρ. Οι μέλισσες που λάμβαναν τις πληροφορίες μπορούσαν, μάλιστα, να διορθώσουν τη διαδρομή τους αφού ο άνεμος τις έβγαζε από τον δρόμο τους.
Cockatoo
Ένα cockatoo με το όνομα Snowball έγινε viral το 2009 όταν ένα βίντεο τον έδειξε να κουνάει πάνω-κάτω το κεφάλι του στον ρυθμό ενός τραγουδιού των Backstreet Boys. Το πουλί αντέδρασε παρόμοια όταν άκουσε το “Another One Bites the Dust” των Queen, και το “Black or White” του Michael Jackson. Ένας νευροβιολόγος από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Σαν Ντιέγκο βασίστηκε στο διάσημο πτηνό για να μελετήσει το αν τα cockatoo έχουν έμφυτο τον ρυθμό, ή αν απλά εκπαιδεύονται ώστε να αντιδρούν στη μουσική. Φάνηκε να ισχύει το πρώτο, καθώς όταν ο ρυθμός του τραγουδιού άλλαζε, το πουλί ανταποκρινόταν αντίστοιχα. Ευτυχώς!
Αράχνη παγώνι
Αυτό το πολύχρωμο αραχνοειδές είναι μικρότερο από την άκρη του δαχτύλου ενός ανθρώπου. Κατά τη διαδικασία του ζευγαρώματος, χορεύει ανοίγοντας το κάλυμμα της κοιλιάς του και αποκαλύπτοντας τα υπέροχα χρώματά του. Το θηλυκό βασίζεται στις χορευτικές κινήσεις για να καταλάβει αν το αρσενικό είναι αρκετά υγιές ώστε να ζευγαρώσει μαζί του. Δυστυχώς, αυτός ο διαγωνισμός χορού είναι λίγο μακάβριος, καθώς οι αρσενικές αράχνες που δεν τα καταφέρνουν σκοτώνονται και τρώγονται από τις θηλυκές.
Φλαμίνγκο
Κατά τη διαδικασία του ζευγαρώματος, τα φλαμίνγκο χορεύουν έναν υπέροχο χορό που αποτελείται από 136 διαφορετικούς συνδυασμούς κινήσεων. Κάποιοι από τους χορούς που κάνουν τα φλαμίνγκο για “καμάκι” είναι πολύ σύνθετοι, και έρευνες έχουν δείξει ότι περνούν πολλά χρόνια για να μάθουν όλες τις κινήσεις. Όσο μεγαλώνει σε ηλικία το φλαμίνγκο και μέχρι να φτάσει τα 20 χρόνια, οι χοροί του γίνονται πιο σύνθετοι, ενώ μετά απ’ αυτό γίνονται σταδιακά πιο απλοί.