string(0) ""

Τι κάνει μια γάτα που χάνεται από το σπίτι της

Μυρτώ Τζώρτζου

25/10/2024

Photo: Pixabay

Οι γάτες είναι γνωστές για την ανεξαρτησία, την περιέργεια και το περιπετειώδες πνεύμα τους, το οποίο μερικές φορές τις φέρνει μπροστά σε προβλήματα.

Οι στειρωμένες έχουν μικρότερη περιέργεια για τα πράγματα αλλά γάτες είναι και αυτές. Δεν θα πουν όχι σε μια βόλτα όταν δουν την πόρτα του σπιτιού ανοιχτή.

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που το σκάνε από το σπίτι. Ένα ανοιχτό παράθυρο, μια βεράντα χωρίς προφύλαξη, μια κατά λάθος ανοιχτή πόρτα και η γάτα εξαφανίζεται. Πολύ δυσάρεστο αλλά διόλου απίθανο. Δεν θα μιλήσουμε τώρα για την υποχρεωτική προστασία μπαλκονιών και παραθύρων και τη μεγάλη προσοχή που πρέπει να έχουμε αλλά τι συμβαίνει όταν μια γάτα φεύγει από το σπίτι και ξεκινάει την περιπλάνησή της στους δρόμους και τις αυλές των άλλων σπιτιών.

Τι λοιπόν μπορεί να κάνει η γάτα σας όταν το σκάσει και χαθεί; Φυσικά αυτό έχει να κάνει με το χαρακτήρα της και το πόσο δυναμική είναι. Αλλά πόσο δυναμική μπορεί να είναι μια γάτα που ζει μονίμως σε καναπέδες και κρεβάτια και έχει τα πάντα στο ”χέρι”;

Όταν οι γάτες βρίσκονται σε άγνωστο έδαφος, οι κινήσεις τους καθοδηγούνται από το ένστικτό τους για επιβίωση. Προσπαθούν να αναζητήσουν τροφή και στέγη ψάχνοντας ταυτόχρονα το δρόμο για το σπίτι τους. Πιο κάτω θα δούμε τι κάνει μια χαμένη γάτα και πώς αντιδράει άγνωστη μεταξύ αγνώστων.

1. Σοκ και σύγχυση

Αρχικά, η χαμένη γάτα θα νιώσει σοκαρισμένη και σε σύγχυση. Θα είναι τελείως έξω από τα νερά της. Μπορεί να κρυφτεί και να παραμείνει ακίνητη για να μη γίνει αντιληπτή προσπαθώντας ταυτόχρονα να επεξεργαστεί το νέο της περιβάλλον. Αυτή η συμπεριφορά είναι μια φυσική αντίδραση στην ξαφνική αλλαγή του περιβάλλοντος και στην ανάγκη αξιολόγησης πιθανών απειλών.

Οι πιο δειλές γάτες θα μείνουν αρκετή ώρα άπραγες για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μάθουν πώς να αποφύγουν κάποιους άμεσους κινδύνους καθώς θα προσαρμόζονται ταυτόχρονα στο άγνωστο νέο περιβάλλον.

2. Εξερεύνηση και χαρτογράφηση της περιοχής

Μετά το αρχικό σοκ, οι γάτες αρχίζουν να εξερευνούν τη νέα περιοχή που βρίσκονται για να τη χαρτογραφήσουν. Θα κινηθούν σιγά σιγά και πολύ προσεκτικά, θα μυρίσουν τα πάντα και θα μαρκάρουν επίσης τα πάντα καθώς προχωρούν, για να δημιουργήσουν έναν ”χάρτη” της περιοχής.

Η χαρτογράφηση των εδαφών είναι ζωτικής σημασίας για την πλοήγηση και την εύρεση του δρόμου επιστροφής. Τις βοηθά επίσης να εντοπίσουν φαγητό, νερό αλλά και να βρουν ασφαλείς κρυψώνες. Θα προσπαθήσουν επίσης να βρουν τη μυρωδιά σας ή άλλες γνωστές μυρωδιές για να επιστρέψουν στο σπίτι.

3. Αναζήτηση τροφής και νερού

Όταν περνάνε οι ώρες και αρχίζει η ανάγκη της επιβίωσης, οι γάτες ξεκινούν να αναζητούν τροφή και νερό. Μπορούν να κυνηγήσουν μικρά ζωάκια ή να ψάξουν για αποφάγια σε σκουπιδοτενεκέδες και άλλα μέρη. Η τροφή, όπως καταλαβαίνουμε, είναι κάτι σημαντικό για μια γάτα όταν είναι χαμένη, μακριά από την τακτική της ρουτίνα ταΐσματος.

4. Αλληλεπίδραση με άλλα ζώα και ανθρώπους

Οι γάτες χρησιμοποιούν νιαουρίσματα ή τη γλώσσα του σώματός τους για να αλληλεπιδρούν με άλλα ζώα ή ανθρώπους. Μπορεί να πλησιάσουν λοιπόν ανθρώπους ή σπίτια, από την αγωνία τους να επιβιώσουν ζητώντας με αυτόν τον τρόπο βοήθεια.

Οι γάτες που ζουν έξω είναι πολλές φορές πιο κοινωνικές, όμως οι άλλες που ζούσαν σε σπίτια και έχουν χαθεί μπορεί να δυσκολεύονται στην επαφή. Οι κοινωνικές όμως αλληλεπιδράσεις και η τόλμη μπορούν να οδηγήσουν σε φαγητό, προστασία ή ακόμα και επιστροφή στους κηδεμόνες τους αν συναντήσουν κάποιον που μπορεί να βοηθήσει.

5. Άμεση αναζήτηση στους σπιτιού τους

Πολλές γάτες θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ειδικά τις πρώτες ώρες και μέρες αφότου χάθηκαν. Θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν τα βήματά τους ή να ακολουθήσουν γνωστές μυρωδιές και γνωστά πράγματα.

Κάθε γάτα έχει έντονη επιθυμία και ένστικτο να επιστρέψει σε ένα ασφαλές, γνωστό περιβάλλον. Οι περισσότερες γάτες έχουν μια εξαιρετική αίσθηση προσανατολισμού που τις βοηθά να καθοδηγηθούν πίσω στο σπίτι τους.

6. Ανταπόκριση στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση

Οι χαμένες γάτες διαφέρουν ως προς την αντίδρασή τους με τους άγνωστους ανθρώπους που θα συναντήσουν. Μερικές μπορεί να είναι επιφυλακτικές και να αποφεύγουν την επαφή, ενώ άλλες μπορεί να αναζητούν την επικοινωνία για βοήθεια.

Αυτό εξαρτάται από τις προηγούμενες εμπειρίες της γάτας με τους ανθρώπους αλλά και το πόσο ανάγκη έχει, πόσο άσχημα αισθάνεται. Η προσωπικότητα της γάτας σας, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, επηρεάζει σημαντικά τις αντιδράσεις και τις κινήσεις της.

left arrow
right arrow
left arrow
right arrow

Συμπέρασμα

Αν ξέρουμε λίγο πολύ γενικά πώς συμπεριφέρεται μια χαμένη γάτα, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει στην πιο σωστή αναζήτηση και στη μείωση του στρες μας αν χάσουμε τη δική μας.

Αυτό που είναι αλήθεια, και θα πρέπει να μας καθησυχάζει λίγο, είναι ότι μετά το αρχικό σοκ, μια χαμένη γάτα θα αναζητήσει ενστικτωδώς τροφή καθώς έχει έντονο το ένστικτο της επιβίωσης. Είναι επίσης ανθεκτική. Θα προσπαθήσει επίσης να επιστρέψει στο σπίτι της. Όλα αυτά φυσικά αν δεν της συμβεί κάτι δυσάρεστο.

Οπότε μείνετε αισιόδοξοι και συνεχίστε να ψάχνετε. Και έχετε στο μυαλό σας ότι το ταξίδι της αγαπημένης σας γάτας πίσω σε εσάς μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος αν είστε τυχεροί και τη βρείτε, το επόμενο βήμα είναι πώς θα κάνετε το σπίτι σας απόλυτα ασφαλές για εκείνη.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα ζώα έχουν τον χορό μέσα τους

Ετοιμάζεστε για ταξίδι χωρίς τον σκύλο σας; Δείτε πώς θα τον προετοιμάσετε

Απόλλωνας: Ποιος είναι ο σκύλος που έγινε viral επειδή ανέβηκε σε πυραμίδα της Αιγύπτου