string(0) ""

Δείτε για ποιους λόγους κρύβεται ο σκύλος μετά το κούρεμα

Αγγελική Μακρή

28/10/2024

Photo: Pixabay

Μέρος της φροντίδας ενός σκύλου είναι και η αισθητική περιποίηση, το grooming δηλαδή. Είναι απαραίτητο για την υγιεινή του, αλλά και τον καλλωπισμό καθώς όχι μόνο καθαρίζονται, αλλά περπατάνε καλύτερα και μένουν μακριά από δερματικές παθήσεις.

Αυτή την άποψη δεν φαίνεται να τη συμμερίζονται και οι σκύλοι, αφού πολλοί δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να τους πλένει ή να τους κουρεύει κάποιος, ειδικά όσοι δεν έχουν εξοικειωθεί από νωρίς.
Όπως θα έχετε παρατηρήσει από τον δικό σας χνουδωτό φίλο, έχουν διάφορους τρόπους για να δείχνουν ότι δεν είναι οι πιο αγαπημένες τους στιγμές όταν περνούν τις διαδικασίες περιποίησης. Μία από τις κλασικές συμπεριφορές τους είναι να κρύβονται μετά το κούρεμα.

Φέρονται σαν να μην έχουν αυτοπεποίθηση, σαν να περιμένουν να ακούσουν από εσάς κοπλιμέντα, σαν να έχουν χάσει την ενέργειά τους. Μερικές από τις αντιδράσεις που έχουν μετά από μια περιποίηση, είναι να τρίβουν την πλάτη τους στο πάτωμα ή τα έπιπλα, να γλείφουν τις πατούσες τους ή να κρύβονται. Όλα αυτά δεν είναι παρά εκφράσεις του άγχους τους.

Δείτε τους λόγους για τους οποίους παρουσιάζει αυτές τις συμπεριφορές, έτσι ώστε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να τις διορθώσει και να τις ξεπεράσει:

Νιώθει περίεργα που έχασε το τρίχωμά του
Μπορεί ακόμα και να κρυώνουν μετά από ένα κούρεμα, ειδικά όταν μέρος του σώματός τους καλυπτόταν με τρίχωμα μέχρι πριν από λίγο και τώρα είναι ξυρισμένο ή τριμαρισμένο. Στην προσπάθεια να το συνηθίσουν, θα ξύνονται ή θα τρίβονται σε κρεβάτια, χαλιά και άλλες επιφάνειες. Αν δεν έχει στεγνώσει καλά μετά το μπάνιο και έχει κουρευτεί κιόλας, ίσως δείτε τον σκύλο σας να τρέμει.

Βίωσε πολύ άγχος
Αν δεν έχει εξοικειωθεί με την διαδικασία του grooming, θα τρομάζει με τους ήχους από το σεσουάρ, το ψαλίδι, την κουρευτική μηχανή. Για να το εκφράσει αυτό το άγχος μπορεί να κλαίει, να λαχανιάζει ή να προσπαθεί να σας πλησιάσει προκειμένου να του κάνετε μια αγκαλιά παρηγοριάς.

Νιώθει κούραση
Τα φώτα, το άγχος, η μετακίνηση, είναι παράγοντες που μπορεί να εξουθενώσουν έναν σκύλο. Μπορεί στο κομμωτήριο να συναντήσουν και άλλους σκύλους, οπότε τα ερεθίσματα θα είναι ακόμη περισσότερα. Μην του ζητήσετε να βγείτε μεγάλη βόλτα ή να κάνετε εκπαίδευση μετά από την επίσκεψη στον groomer. Αφήστε τον να ξεκουραστεί και να συνέλθει.

Είδε απρόσμενη συμπεριφορά από εσάς
Οι σκύλοι γνωρίζουν τους κηδεμόνες τους και μπορούν να ερμηνεύσουν κάθε αντίδρασή του. Αν τον κοροϊδέψετε ή δείξετε δυσαρέσκεια λέγοντας κάτι σαν «Ωχ, πώς έγινες έτσι;», ο τετράποδος φίλος σας θα απογοητευτεί. Θα αισθανθεί πως σας απογοήτευσε σε κάτι και θα κάνει ένα βήμα πίσω. Συγκρατηθείτε και δείξτε του αγάπη, ανεξάρτητα από το αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το στρες του σκύλου
Βοηθήστε τον σκύλο να νιώσει άνετα και ασφάλεια κατά τη διάρκεια της περιποίησης. Προετοιμάστε τον κατάλληλα, έτσι ώστε να φτάσει η στιγμή του grooming και να έχει φύγει αρκετό από το άγχος του.

Δείτε μερικούς τρόπους να το πετύχετε:

left arrow
right arrow

1) Μετατρέψτε τη φροντίδα σε μάθημα εκπαίδευσης
Αρχικά δώστε στον σκύλο σας να μυρίσει τα εργαλεία περιποίησης. Μαζί, δώστε και λιχουδιές για να τα συνδυάσει με κάτι θετικό. Στη συνέχεια βοηθήστε τον να εξοικειωθεί με τους ήχους των εργαλείων, όπως τη μηχανή κουρέματος και το “κλικ” που κάνει ο νυχοκόπτης. Ουσιαστικά κάνετε μικρές πρόβες πριν γίνει η κανονική περιποίηση και συνδέστε τις με πράγματα που του αρέσουν όπως χάδια και λιχουδιές. Δώστε του χρόνο να τα συνηθίσει και μην τον μαλώσετε αν αντιδράσει.

2) Κάντε τον να νιώσει ασφαλής στο χώρο του grooming
Αν τον πάτε σε επαγγελματία, δώστε του μαζί ένα παιχνίδι που αγαπάει, προκειμένου να κρατήσει τη μυρωδιά, αλλά και να νιώθει ασφάλεια.

3) Μετά το κούρεμα, πάρτε αγκαλιά τον σκύλο σας
Δώστε του λίγη αγάπη, δείξτε του ότι αναγνωρίζετε πως πέρασε κάτι δύσκολο. Μια αγκαλιά, μια λιχουδιά, το αγαπημένο του παιχνίδι, είναι μερικά από αυτά που μπορείτε να κάνετε για να του μειώσετε το άγχος και τη δυσφορία από την εμπειρία που μόλις έζησε. Ακόμα και μία βόλτα για να μυρίσει τα γνωστά του μέρη, θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα.

4) Ελέγξτε αν έχει αλλεργίες ή κάποια πληγή
Το σαμπουάν, οι αλοιφές, το χτένισμα, το κόψιμο των νυχιών, είναι επώδυνα όταν ο σκύλος υποφέρει από κάποια δερματική πάθηση ή τραυματισμό. Δείτε αν έχει φαγούρα ή αν γλείφει κάποιο σημείο στο σώμα του και μήπως αυτό προέρχεται από το grooming. Πάντα να προτιμάτε προϊόντα αποκλειστικά για κατοικίδια.

5) Κάντε το grooming μια τακτική ρουτίνα
Στα σκυλιά αρέσει πολύ η ρουτίνα και όσο πιο πολύ εξοικειώνονται με μια δραστηριότητα, τόσο περισσότερο την συνηθίζουν. Αν πηγαίνει στον κομμωτή ή αν τον περιποιείστε στο σπίτι συχνά, κάνοντας εναλλάξ πράγματα, τότε θα το περιμένει και δεν θα είναι τόσο αρνητικός. Δηλαδή αντί να τα κάνετε δυο τρεις φορές το χρόνο όλα τα πράγματα μαζεμένα, μπορείτε να κάνετε μία φορά το μήνα κι από κάτι. Τα νύχια, μπάνιο, κούρεμα, ενώ πιο συχνά μπορούν να γίνουν το χτένισμα και το καθάρισμα των αυτιών. Μεγάλη βοήθεια θα σας δώσουν και οι λιχουδιές, μιας και μπορείτε να τον καλοπιάσετε και ενώ μασάει, εσείς να κάνετε μικρές κινήσεις. Μπορείτε να συμβουλευτείτε και έναν εκπαιδευτή ή Dog Behaviourist, καθώς ο σκύλος ίσως είναι φοβικός και θέλει ειδική μεταχείριση. Τέλος, αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να κάνετε μόνοι σας grooming στο κατοικίδιό σας, ρωτήστε τον κτηνίατρο και έναν επαγγελματία groomer.

Κανένας σκύλος δεν θα αγαπήσει από μόνος του το grooming. Θέλει βοήθεια από εσάς, μαζί με υπομονή και μπόλικες λιχουδιές.

Σχετικά άρθρα

Ερωτήσεις που θα ήθελε να σας κάνει η γάτα σας την ώρα που καθαρίζετε την αμμολεκάνη της

5 παράξενες συμπεριφορές του σκύλου σας και η εξήγησή τους

Παπαγαλάκι εγκλωβίστηκε για ένα μήνα μέσα σε σούπερ μάρκετ – Πώς να βγάλετε ένα πουλί έξω από ένα κτίριο