string(0) ""

5 συγκινητικές ταινίες με σκύλους που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε

Μάνος Σιγανός

21/10/2024

Photo: Instagram (Turner & Hooch)

Οι ταινίες με σκυλάκια αγγίζουν τις καρδιές μας, αναδεικνύοντας τη δύναμη της φιλίας και της πίστης των τετράποδων φίλων μας.

Αν δεν τις έχετε δει ακόμη είναι ευκαιρία να απολαύσετε πέντε ταινίες με τους τετράποδους πρωταγωνιστές που μας συγκίνησαν.

1. Red Dog (2011)

Η ταινία, που είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία ενός αδέσποτου σκύλου, του Red Dog, ο οποίος ενώθηκε με μια κοινότητα ανθρακωρύχων στην Αυστραλία. Ο Red Dog έγινε σύμβολο της ελπίδας και της ενότητας σε δύσκολους καιρούς, δείχνοντας την απίστευτη πίστη και αφοσίωσή που μπορεί να επιδείξει ένας σκύλος στους ανθρώπους. Η ταινία συγκινεί με την ένταση των συναισθημάτων που αναδύονται μέσα από τη σχέση σκύλου-ανθρώπου.

Η ιστορία του πανέξυπνου και πιστού τετράποδου ενέπνευσε το συγγραφέα Louis de Bernieres να γράψει το 2002 το μυθιστόρημα Red Dog, στο οποίο βασίζεται η αυστραλιανή οικογενειακή ταινία. Μάλιστα, στην είσοδο της αυστραλιανής πόλης Dampier, υπάρχει ένα χάλκινο άγαλμα προς τιμήν του θρυλικού Red Dog που έζησε από το 1971 έως το 1979 και αποτέλεσε αντικείμενο λατρείας στην περιοχή, επειδή έφερε πιο κοντά μεταξύ τους τα μέλη της κοινότητας, κάτι που  δεν συνέβαινε πριν.

Στην ταινία Red Dog το 1998, ένας άνδρας, ο Thomas πηγαίνει στο Dampier, στη Δυτική Αυστραλία αργά ένα βράδυ και μπαίνοντας στην παμπ της πόλης βλέπει έναν φαινομενικά άρρωστο σκύλο. Κάποιος του λέει ότι ονομάζεται Red Dog και αρχίζει να αφηγείται την ιστορία του. Οι ανθρακωρύχοι που βρίσκονται εκεί αναπολούν τις ιστορίες τους για το αδέσποτο ζωάκι που άλλαξε τη ζωή τους μια για πάντα.

Στη συνέχεια, διηγούνται την ιστορία ενός Αμερικανού, οδηγού λεωφορείου που υιοθέτησε τον σκυλάκο. Εκείνος το βράδυ του αρραβώνα του, λέει στον σκύλο να τον περιμένει στο σημείο που τον άφησε μέχρι να επιστρέψει. Όμως, νωρίς το επόμενο πρωί, ο Τζον οδηγεί τη μοτοσικλέτα του και σκοτώνεται σε ένα δυστύχημα που του συνέβη στο δρόμο.

Με το σοκ του δυστυχήματος του Τζον, όλοι ξεχνούν τον Red Dog και τρεις μέρες μετά την κηδεία, τον βρίσκουν ακόμα να περιμένει εκεί που του είχε υποδείξει το αφεντικό του. Μετά από τρεις εβδομάδες, ο σκυλάκος αποφασίζει να αναζητήσει τον Τζον σε μια περιπέτεια που θα τον φέρει κοντά με τους ανθρώπους της περιοχής.

2. Χάτσικο: Η Ιστορία ενός Σκύλου (2009)

Μια από τις πιο γνωστές και συγκινητικές ταινίες, η ιστορία του Χάτσικο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ιαπωνία.

Ο Πάρκερ είναι ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος βρίσκει στο δρόμο έναν σκύλο της ράτσας ακίτα, αρχικά αναζητά τους ιδιοκτήτες του για να τον επιστρέψει, έπειτα όμως αρχίζει να δένεται μαζί του και παίρνει την απόφαση να τον κρατήσει. Το χαριτωμένο τετράποδο τον ακολουθεί κάθε μέρα στην διαδρομή προς την δουλειά του μέχρι να πάρει το τρένο και τον περιμένει μέχρι να επιστρέψει. Ωστόσο, μια μέρα, Πάρκερ δεν γυρνάει από τη δουλειά καθώς έχει υποστεί ανακοπή. Ο Χάτσικο δείχνει την αφοσίωσή του καθώς για τα επόμενα χρόνια και παρά τις πολλές προσπάθειες των ανθρώπων δεν αλλάζει αυτή του την συνήθειά.

Το σκυλάκι περίμενε καθημερινά στο σιδηροδρομικό σταθμό τον ιδιοκτήτη του, ακόμα και για πολλά χρόνια (εννέα για την ακρίβεια) μετά το θάνατό του. Αυτή η συγκλονιστική ιστορία πίστης και αφοσίωσης αγγίζει βαθιά την ψυχή του θεατή, αναδεικνύοντας τη δύναμη του δεσμού μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

Η σκηνοθετική ματιά είναι πολύ άρτια, με έξυπνες επιλογές παρουσίασης σκηνών και όμορφα πλάνα. Θα απολαύσετε εκπληκτικές ερμηνείες, ενώ η ταινία κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή για την κατάληξή της. Συμπερασματικά, πρόκειται για μία πολύ τρυφερή  και γλυκιά ιστορία που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία.

3. Turner & Hooch (1989)

Η κωμική-δραματική ταινία με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks και τον σκύλο Hooch, αφηγείται την ιστορία ενός τακτικού και σχολαστικού αστυνομικού, του Turner, που αναγκάζεται να συνεργαστεί με έναν ατίθασο σκύλο για να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα.

 Η ταινία παρουσιάζει μια ιδιαίτερη και γεμάτη χιούμορ και συγκινήσεις σχέση, καθώς ο Hooch όχι μόνο βοηθά στη λύση του μυστηρίου, αλλά διδάσκει στον Turner το νόημα της φιλίας και της εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Χανκς αγάπησε πραγματικά αυτόν τον ρόλο που τον βοήθησε να ξεκινήσει την καριέρα του με μια δυνατή σειρά ταινιών στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Αυτή η ταινία διαθέτει αρκετό σασπένς, ενώ μας καλλιεργεί πλούσια συναισθήματα και συγκίνηση.

Η ταινία αποτυπώνει στην οθόνη τη μεταμόρφωση του πρωταγωνιστή μέσω της σχέσης του με τον σκύλο, αναδεικνύοντας έτσι τη δύναμη της φιλίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου. Ακόμη και οι πιο άτακτοι σκύλοι, όπως ο Hooch, μπορούν να μας επιδείξουν αφοσίωση και προσήλωση, βοηθώντας μας να καταλάβουμε την απεριόριστη αγάπη που μπορεί να προσφέρει ακόμη και ένα λίγο πιο… άτακτο σκυλάκι.

4. Lassie (2005)

Η Lassie είναι ίσως ο πιο διάσημος κινηματογραφικός σκύλος. Η υπόθεση της ταινίας εξελίσσεται τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σ’ ένα μικρό χωριό μεταλλωρύχων του Γιορκσάιρ και αφηγείται την περιπέτεια της Lassie, μιας σκυλίτσας που κάνει ένα μεγάλο ταξίδι για να επιστρέψει στο αφεντικό της.

Πρόκειται για ένα πανέξυπνο κόλεϊ που ανήκει στην οικογένεια των μεταλλωρύχων, το οποίο πωλείται σε ένα δούκα και μετακομίζει στη Βόρεια Σκοτία, απ’ όπου όμως τελικά θα αποδράσει ξεκινώντας ένα περιπετειώδες ταξίδι επιστροφής στο σπίτι της.

Η ταινία μιλάει για τη δύναμη της θέλησης και της αγάπης που ξεπερνά κάθε εμπόδιο, και συγκινεί με την αποφασιστικότητα του αγαπημένου σκυλάκου να επανενωθεί με την οικογένειά του.

Είναι δεύτερη φορά που η πρωτότυπη ιστορία του Ερικ Νάιτ μετατρέπεται σε κινηματογραφικό σενάριο, ενώ ήταν η ενδέκατη ταινία που πρωταγωνιστεί η Lassie.

5. A Dog’s Way Home (2019)

Η ταινία ακολουθεί τη συγκινητική περιπέτεια μιας σκυλίτσας, της Bella, που διανύει περισσότερα από 600 χιλιόμετρα για να επιστρέψει στον αγαπημένο της ιδιοκτήτη.

Κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους διαδρομής της, η Bella αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους, αλλά αποκτάει νέους φίλους, αποδεικνύοντας τη δύναμη της πίστης και της αφοσίωσης ενός σκύλου.

Η ταινία αποτυπώνει τον ισχυρό συναισθηματικό δεσμό που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, κάνοντας μας να αντιληφθούμε το πόσο πολύτιμος σύντροφος του ανθρώπου μπορεί να είναι ο σκύλος.

Αυτές οι ταινίες καταφέρνουν να αγγίξουν την καρδιά μας, μέσα από ιστορίες αγάπης, αφοσίωσης και θάρρους που μόνο ένας σκύλος μπορεί να προσφέρει.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα πουλιά τραγουδούν κατά τη διάρκεια της νύχτας

Δείτε αν χρειάζεται να αφήνετε αναμμένο ένα φωτάκι για τη γάτα σας

Ο διάβολος της Τασμανίας: Τι δεν γνωρίζετε για το πιο παρεξηγημένο ζώο στον κόσμο