string(0) ""

Γιατί οι γάτες κάποιες φορές κοιμούνται στην αμμολεκάνη τους

Μυρτώ Τζώρτζου

25/07/2023

Photo: Shutterstock

Γιατί η γάτα ξαπλώνει στην αμμολεκάνη της και πώς θα την αποτρέψουμε από το να το κάνει αυτό;

Ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα της γάτας σας είναι η αμμολεκάνη της. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δεμένη είναι μια γάτα με την αμμολεκάνη της. Και αυτό γιατί δεν πηγαίνει πουθενά αλλού για την ανάγκη της, με αποτέλεσμα η εξάρτηση που έχει από αυτή να είναι μεγάλη. Βλέπουμε άλλωστε την αγωνία της όταν την καθαρίζουμε. Μας παρατηρεί έντονα και μόλις τελειώνουμε, πηδάει μέσα και είτε κάνει την ανάγκη της ή απλά τη σκάβει ρίχνοντας τη μισή άμμο έξω. Είναι δική της και προσπαθεί να μας το δείξει με όλους τους τρόπους.
Μια από τις παράξενες για εμάς τους ανθρώπους συμπεριφορές είναι όταν τη δούμε να κάθεται και να ξαπλώνει μέσα σε αυτή. Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο καθαρό πλάσμα, που τη μισή μέρα την αφιερώνει στο να πλένεται, μπορεί και ξαπλώνει μέσα στο αμμοδοχείο;

Όπως έχουμε ξαναπεί τίποτα δεν γίνεται έτσι. Όλα τα πράγματα, ακόμα και αυτά που αφορούν τις γάτες, έχουν εξήγηση. Και καλό είναι να τα γνωρίζουμε ώστε να μην εκπλησσόμαστε και κυρίως να μην τις μαλώνουμε όταν η συμπεριφορά τους είναι αλλόκοτη και δεν μας αρέσει.

Προβλήματα υγείας

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για μια τέτοια συμπεριφορά είναι όταν η γάτα πάσχει από ουρολοίμωξη. Με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι μένουν κοντά στην τουαλέτα τους όταν είναι άρρωστοι, έτσι και οι γάτες θα παραμείνουν στη λεκάνη τους αν δυσκολεύονται να πάνε ή αν έχουν υπερβολική ανάγκη να πάνε.
Όπως καταλαβαίνουμε αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με την υγεία της και δεν το προσπερνάμε. Για αυτό καλό θα είναι να το έχουμε στο μυαλό μας ώστε να δράσουμε ανάλογα. Οι πέτρες στα νεφρά και η δυσκοιλιότητα είναι επίσης παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν την υπερβολική χρήση της αμμολεκάνης από τη γάτα. Για αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να αμελούμε τον καθημερινό καθαρισμό της αμμολεκάνης, κάτι που πολλές φορές κάνουμε.

Διεκδίκηση του χώρου

Οι γάτες είναι γνωστές για την ανεξαρτησία τους. Επίσης θέλουν να προστατεύουν το χώρο τους. Έτσι μερικές φορές μια γάτα που μένει αρκετά στην αμμολεκάνη της μπορεί να σημαίνει ότι τη διεκδικεί. Αυτό συνήθως γίνεται όταν υπάρχουν και άλλες γάτες στο σπίτι που πηγαίνουν στην ίδια αμμολεκάνη.
Οπότε αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να έχουμε περισσότερες από μία τουαλέτες σε ένα χώρο με πολλές γάτες. Ιδανικά μία τουαλέτα για δύο γάτες.
Τα μικρά γατάκια από την άλλη κοιμούνται και παίζουν μέσα στο δοχείο της άμμου τους για άλλους λόγους. Τους αρέσει ο ήχος που κάνει η άμμος όταν ξύνονται σε αυτή. Και όταν τελειώσουν το παιχνίδι, αποκοιμούνται πάνω στην άμμο εξουθενωμένα. Για αυτό σημαντικό είναι να μην επιτρέψετε στο γατάκι σας να συνδέσει το κουτί της άμμου με το παιχνίδι. Προσπαθήστε να το κάνετε να ενθουσιαστεί και να παίξει με κάποιο παιχνίδι ώστε να δημιουργηθεί σαφής διάκριση μεταξύ της διασκέδασης και της τουαλέτας.

Νοοτροπία κυνοκομείου

Ο ύπνος στο κουτί της άμμου είναι πιο συνηθισμένος σε γάτες που έχουν υιοθετηθεί ή περάσει ένα χρονικό διάστημα σε κυνοκομείο. Γιατί όταν ο χώρος είναι περιορισμένος, μια γάτα μπορεί να επιλέξει να κοιμηθεί στο κουτί της άμμου της.
Αυτό βέβαια δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των συνθηκών διαβίωσης, αλλά μπορεί επίσης να είναι ανακουφιστικό για το ζώο. Η δροσιά της άμμου και η μυρωδιά του εαυτού της μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους μιας γάτας που βρίσκεται σε κυνοκομείο.
Για μια πρόσφατα υιοθετημένη γάτα, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να διορθωθεί. Ένα μαλακό κρεβατάκι ή ένα κουτί με ζεστή κουβερτούλα μέσα είναι πράγματα που βοηθούν στο να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά.

Σχετικά άρθρα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Τι να κάνετε όταν η μία γάτα σας κάνει bullying στην άλλη

Πώς να επιλέξετε την πιο ολοκληρωμένη τροφή για το κατοικίδιό σας