string(0) ""

Υιοθετήσατε έναν ηλικιωμένο σκύλο; Τα ανέλπιστα οφέλη από μια τέτοια απόφαση

Αγγελική Μακρή

14/10/2024

Photo: Pexels

Για κάποιους, η πρώτη σκέψη κάνουν μόλις αποφασίσουν να υιοθετήσουν έναν σκύλο, είναι να βρουν ένα κουτάβι. Φυσικά, ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αποφασίσει ό,τι θέλει και ότι του ταιριάζει, γι’ αυτό και θα εστιάσουμε σε όσους κάνουν μια συγκεκριμένη κίνηση. Είναι αυτοί που επιλέγουν τα ηλικιωμένα σκυλιά, προκειμένου να τους χαρίσουν μια καλή ζωή στη δύση της ζωής τους.

Ποια σκυλιά θεωρούνται ηλικιωμένα;

Στους μικρόσωμους σκύλους, ηλικιωμένοι θεωρούνται όσοι είναι από 11 ετών και πάνω. Στους μεσαίου μεγέθους όσοι είναι από 10 ετών και πάνω, ενώ στους μεγαλόσωμους, από 7 ετών και πάνω.

Άτυχα σκυλιά που βρίσκονται σε καταφύγια, άλλα που δίνονται για υιοθεσία από οικογένειες, αλλά και αδέσποτα, είναι πιθανόν να βρεθούν στα τελευταία χρόνια της ζωής τους χωρίς ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι.

Η καλή είδηση είναι πως υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που επιλέγουν να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε σκυλιά που βρίσκονται πάνω από την ηλικία των 8 ετών.

Δείτε γιατί είναι καλύτερο να υιοθετήσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο από ένα κουτάβι.

Ξέρει πώς να συμπεριφερθεί

Ο ηλικιωμένος σκύλος που έχει φτάσει σε αυτή την ηλικία, είναι πολύ πιθανό να έχει περάσει κάποιο μέρος της ζωής του σε σπίτι. Άρα έχει μάθει κάποιους κανόνες, όπως την τουαλέτα. Ακόμα κι όμως αν δεν την έχει μάθει, δεν έχει την ακράτεια του κουταβιού και με λίγη καθοδήγηση θα μπορέσει να μπει σε πρόγραμμα.

Δεν θα κάνει ζημιές μέσα στο σπίτι

Σε αυτή την ηλικία δεν θα ψάχνει ο σκύλος ένα έπιπλο να ανακουφίσει τα ούλα του, όπως θα έκανε ένα κουτάβι. Επίσης, δεν υποφέρει από άγχος αποχωρισμού, γιατί ενδεχομένως θα έχει αλλάξει πολλά σπίτια. Αυτό που ζητάει είναι ένα ζεστό σπίτι να ξεκουραστεί, φαγητό και ανθρώπινη παρέα.

Έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του

Στα κουτάβια υπάρχουν εκπλήξεις ως προς το μέγεθός τους. Κυρίως αυτό αφορά τα mix-breed σκυλιά που δεν γνωρίζουμε τους γονείς τους. Συνήθως πρέπει να περάσει ένας χρόνος τουλάχιστον για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του νεαρού σκύλου και εκεί είναι που υπάρχουν οι διαφοροποιήσεις ως προς το μέγεθος. Κουτάβια δηλαδή που φαίνονται μικρόσωμα, καταλήγουν να είναι μεγαλόσωμοι σκύλοι, φέρνοντας τους κηδεμόνες προ εκπλήξεως. Σκύλοι που είναι πάνω από 3 ετών δεν έχουν κανένα μυστήριο ως προς το μέγεθός τους.

Ξέρει πώς να συμπεριφερθεί

Η εμπειρία, αλλά και οι μελέτες, δείχνουν πως ένας σκύλος σε μεγάλη ηλικία, έχει αναπτύξει μια ωριμότητα, βάση των βιωμάτων του. Δείχνει τεράστια ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που θα ανοίξουν το σπίτι και την καρδιά τους, που απλά συμβαδίζει με τους κανόνες του σπιτιού. Με ελάχιστη εκπαίδευση δηλαδή, θα μάθει να μην τραβάει στη βόλτα, να μην πηδάει πάνω σε ανθρώπους και να είναι ευγενικός με το φαγητό του.

Θα δείξει ευγνωμοσύνη

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι σκύλοι που υιοθετούνται σε μεγάλη ηλικία, νιώθουν ευγνωμοσύνη για αυτό που τους συμβαίνει. Γνωρίζουν τι θέλουν και αυτό δεν είναι παρά να είναι δίπλα σε ανθρώπους που τον αγαπούν και τον φροντίζουν. Δεν θα κάνει τις κουταβίσιες παραξενιές όπως να μη θέλει να βγει βόλτα, να μην θέλει το αυτοκίνητο ή να φύγει στη βόλτα για να πάει να κυνηγήσει μια γάτα. Η προσοχή, η αφοσίωση, η αγάπη που του δίνετε είναι όλα όσα χρειάζεται στην συγκεκριμένη φάση της ζωής του. Δεν θα χρειαστεί να μάθει ένα σωρό εντολές για να δείξει την αξία ή την εξυπνάδα του. Με ένα αναπάντεχο treat θα δείξει τη χαρά, την αγάπη και όλα όσα έχει στην καρδιά του.

left arrow
right arrow

Έχει χαλαρή καθημερινότητα

Η ζωή με ένα κουτάβι περιλαμβάνει πολύ καθάρισμα, κλάμα τη νύχτα μέχρι να μάθει να κοιμάται στο κρεβάτι του και κυνήγι για να μην κάνει ζημιές. Αυτά όλα δεν υπάρχουν στην περίπτωση που αποκτήσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο, μιας και θα κοιμάται το βράδυ και θα παίζει με τα παιχνίδια του, αν νιώσει βαρεμάρα.

Θα σας κάνει παρέα χωρίς να ενοχλεί

Όσοι έχουν κουτάβια, είναι σαν να έχουν την πιο χαριτωμένη σκιά δίπλα τους. Συνεχώς ζητούν την προσοχή των ανθρώπων, είτε για να παίξουν, είτε για να τους δώσουν φαγητό, είτε για να τους σώσουν από κάποια ζημιά που θα κάνουν. Οι γηραιότεροι σκύλοι θα έρχονται όπου είστε και θα προσπαθούν να βρουν το δικό τους χώρο, τη δική τους γωνίτσα για να ξαπλώσουν.

Θα σας δείξει τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή

Αν του δώσετε την ευκαιρία, θα σας δείξει ότι είναι η καλύτερη παρέα για να ανακαλύψετε απλές χαρές στη ζωή. Μια βόλτα στη θάλασσα, έναν περίπατο στο βουνό, ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι χωρίς υποχρεώσεις και εξόδους. Ο ηλικιωμένος σκύλος θα σας δείξει πως να σταματάτε τους γρήγορους ρυθμούς και να παίρνετε τα πράγματα αργά.

Από όσα προκύπτουν, μόνο χαρά, ευγνωμοσύνη και ηρεμία έχει να προσφέρει ο ηλικιωμένος σκύλος. Είναι μεγάλη πράξη αγάπης που θα του χαρίσει προστασία και ζεστασιά στα τελευταία χρόνια της σύντομης ζωής του.

Σχετικά άρθρα

Πώς να φωτογραφίσετε το μαύρο κατοικίδιό σας

5 tips για να γίνει το τρέξιμο με τον σκύλο σωστά

Η ψυχολογία της αγκαλιάς: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των κατοικιδίων σας