string(0) ""

Δείτε τους λόγους που η γάτα σας βρίσκεται πάντα ξαπλωμένη στη μέση του δαπέδου

Μυρτώ Τζώρτζου

14/10/2024

Photo: Unsplash

Αν μοιράζεστε το σπίτι σας με μια γάτα, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει μια περίεργη συμπεριφορά της. Πολλές περίεργες συμπεριφορές δηλαδή αλλά τώρα θα ασχοληθούμε με μία από αυτές: Την τάση να ξαπλώνει και να απλώνεται ακριβώς στη μέση του δαπέδου.

Είτε πρόκειται για το διάδρομο, την κουζίνα ή το σαλόνι, οι αγαπημένες μας γάτες φαίνεται να βρίσκουν αυτούς τους ανοιχτούς χώρους ακαταμάχητα άνετους για τις συνεδρίες χαλάρωσης και ύπνου. Και εμείς για να μην τις ενοχλήσουμε κάνουμε τα ανάλογα ζικ ζακ.

Έχετε άραγε αναρωτηθεί ποτέ γιατί έχουν αυτή τη συνήθεια;

Αναζητώντας την προσοχή και την αλληλεπίδραση

Ένας από τους κύριους λόγους που οι γάτες αράζουν στη μέση του δαπέδου είναι για να αναζητήσουν την προσοχή. Το κέντρο ενός δωματίου είναι συχνά μια περιοχή με μεγάλη κυκλοφορία- πολλά πέρα δώθε. Είναι ένα πολύ καλό στρατηγικό σημείο για τη γάτα σας για να μη χάσει κάτι που μπορεί να συμβεί. Ξαπλώνοντας επίσης στο κέντρο του δωματίου, θα υπάρξει επικοινωνία με εσάς είτε πρόκειται για ένα απαλό χτύπημα καθώς περνάτε είτε για ένα παιχνιδιάρικο χτυπηματάκι με το πόδι.

Θερμοκρασία και άνεση

Οι γάτες είναι μανούλες στην εύρεση του πιο άνετου σημείου στο σπίτι. Αν δείτε τη δική σας ξαπλωμένη στο πάτωμα, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το δάπεδο εκεί είναι δροσερό, ειδικά τις ζεστές μέρες. Τους ψυχρότερους μήνες, οι γάτες μπορούν να επιλέξουν σημεία όπου ο ήλιος χτυπά σε κάποια σημεία στο πάτωμα. Εκεί ξαπλώνουν απολαμβάνοντας τη ζεστασιά του φυσικού φωτός.

Ενστικτώδης συμπεριφορά

Οι γάτες, ακόμα και αν έχουν εξημερωθεί, εξακολουθούν να καθοδηγούνται από το ένστικτό τους. Το να βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους μπορεί να είναι ένας τρόπος για να παρακολουθούν το περιβάλλον τους. Στην άγρια φύση, η σαφής εικόνα του περιβάλλοντός τους είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό απειλών και ευκαιριών. Επιλέγοντας τη μέση του δαπέδου, η γάτα σας έχει θέα 360 μοιρών στο δωμάτιο, κάτι που της επιτρέπει να αισθάνεται ασφαλής και να έχει τον έλεγχο.

Σήμανση περιοχής

Οι γάτες έχουν αρωματικούς αδένες στο σώμα τους, οι οποίοι απελευθερώνουν φερομόνες, τις οποίες χρησιμοποιούν για να επισημάνουν την επικράτειά τους. Ξαπλωμένη στη μέση του δαπέδου, η γάτα σας απλώνει τη μυρωδιά της σε όλη την περιοχή, δίνοντας σήμα ότι είναι δική της. Αυτή η συμπεριφορά είναι ένας τρόπος για να αισθάνεται πιο ασφαλής. Επίσης έτσι δείχνει την παρουσία της μέσα στο σπίτι.

Ένα σπίτι με πολλά κατοικίδια

Σε σπίτια όπου οι γάτες μοιράζονται το χώρο τους με άλλα κατοικίδια ζώα, το να βρίσκονται στη μέση του δαπέδου μπορεί επίσης να είναι μια επίδειξη της κοινωνικής δυναμικής τους. Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να τοποθετούνται στρατηγικά για να παρακολουθούν τις κινήσεις άλλων κατοικίδιων ζώων, διατηρώντας τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους και επιβεβαιώνοντας τη θέση τους στην ιεραρχία του νοικοκυριού.

Παρακολούθηση της υγείας της γάτας μας

Και ενώ είναι συχνά απολύτως φυσιολογικό για τις γάτες να ξαπλώνουν στο πάτωμα, εντούτοις είναι σημαντικό για τους κηδεμόνες να είναι παρατηρητικοί. Αν αυτή η συμπεριφορά συνοδεύεται από σημάδια δυσφορίας, λήθαργου ή αλλαγών στην όρεξη, θα μπορούσε να υποδηλώνει προβλήματα υγείας. Οι τακτικοί έλεγχοι στον κτηνίατρό σας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να διασφαλιστεί ότι η συμπεριφορά της γάτας σας που αγαπά το πάτωμα δεν αποτελεί σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος.

Είναι σημαντικό επίσης να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές στο πού και πόσο συχνά επιλέγει η γάτα σας να ξαπλώνει. Οι ξαφνικές αυτές αλλαγές μπορεί να υποδεικνύουν δυσφορία ή πρόβλημα υγείας που απαιτεί προσοχή. Η συνεχής επιλογή σκληρών επιφανειών έναντι μαλακότερων, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι σημάδι πόνου ή δυσφορίας στις αρθρώσεις.

left arrow
right arrow

Για το τέλος

Είναι απολύτως φυσιολογικό για τις γάτες να ξαπλώνουν στη μέση του δαπέδου καθώς αυτή η συμπεριφορά καθοδηγείται τόσο από τα φυσικά τους ένστικτα, όσο και από την ανάγκη άνεσης αλλά και επιθυμίας επισήμανσης του μέρους της επικράτειάς τους. Γνωρίζοντας λοιπόν αυτούς τους λόγους, οι κηδεμόνες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των αιλουροειδών συγκατοίκων τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι εκείνοι παραμένουν ευτυχισμένοι και υγιείς.

Σχετικά άρθρα

3 πράγματα που πρέπει να αλλάξετε στο σπίτι αν πάρετε γάτα

Πώς να φωτογραφίσετε το μαύρο κατοικίδιό σας

Πώς να φροντίσετε μια σαύρα Γκέκο