Πώς να φροντίσετε το κατοικίδιο ιγκουάνα σας
Κωνσταντίνα Μάλλιου
14/07/2023
Οι περισσότεροι εξοικειωθήκαμε με τα ιγκουάνα από την κωμική σειρά “Είσαι το ταίρι μου”, όπου ο τηλεοπτικός χαρακτήρας Λάζαρος είχε ένα ιγκουάνα ως κατοικίδιο και καλύτερό του φίλο, τον Μήτσο.
Μέσα από αστείες αλλά και συγκινητικές σκηνές αγαπήσαμε τα ιγκουάνα, αρχίσαμε να αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες για αυτά και αρκετοί μάλιστα, θέλησαν να εντάξουν στην οικογένειά τους ένα τέτοιο κατοικίδιο.
Τι περιλαμβάνει όμως η σωστή φροντίδα ενός κατοικιδίου ιγκουάνα; Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσής του και διατροφής του; Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα υγείας;
Για να απαντήσουμε σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε τη φύση αυτού του ιδιόμορφου κατοικιδίου, να καταλάβουμε το πόσο σημαντική είναι η παροχή κατάλληλης φροντίδας αλλά και το πόσο αυστηρές απαιτήσεις σίτισης και στέγασης έχουν.
Χαρακτήρας και συμπεριφορά
Τα ιγκουάνα ανήκουν στην οικογένεια των ερπετών, το μέγεθός τους μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα, το βάρος τους τα 9 κιλά και η διάρκεια ζωής τους με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 20 χρόνων. Τα ιγκουάνα από τη φύση τους είναι άγρια ζώα και δεν μπορούν ποτέ να εξημερωθούν πραγματικά. Για να μπορέσουν να σας εμπιστευτούν και να μη γίνουν επιθετικά απένταντί σας, καλό είναι να τα βγάζετε από το κλουβί τους, να τα κρατάτε και να τα χαϊδεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί διότι δεν είναι ζώα συντροφιάς και επειδή βρίσκουν την ανθρώπινη παρουσία αφύσικη, μπορεί να σας αντισταθούν και να σας επιτεθούν. Πρέπει να τα χειρίζεστε με υπομονή και προσοχή, χωρίς απότομες κινήσεις καθώς πρόκειται για αρκετά δυνατά ζώα παρά το μικρό τους μέγεθος, καθώς διαθέτουν κοφτερά νύχια και μια ουρά που είναι ικανή να σπάσει ανθρώπινο οστό. Τα μωρά ιγκουάνα κινούνται πολύ γρήγορα, όμως καθώς μεγαλώνουν τείνουν να γίνονται αρκετά τεμπέλικα και υπάκουα, τουλάχιστον όταν δεν αισθάνονται ότι απειλούνται. Όταν βγαίνουν από το κλουβί τους, τους αρέσει να σκαρφαλώνουν στους ώμους των κηδεμόνων τους και να κάθονται. Γενικά προτιμούν ένα ήρεμο και ζεστό περιβάλλον, γι’ αυτό πρέπει να τους το εξασφαλίσετε και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά αν υπάρχουν και άλλα ζώα στο σπίτι σας ή μικρά παιδιά που μπορεί να κάνουν κάποια κίνηση ή θόρυβο που θα τα ενοχλήσει.
Συχνά προβλήματα υγείας
Τα ιγκουάνα είναι φορείς σαλμονέλας και πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή σας μαζί τους για να αποφύγετε οποιονδήποτε κίνδυνο. Δεν θεωρούνται κατάλληλα κατοικίδια για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μικρά παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους. Ένα ακόμα συχνό πρόβλημα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν είναι η νεφροπάθεια, η οποία συνήθως προκαλείται από αφυδάτωση. Αν παρατηρήσετε ότι το ιγκουάνα σας είναι ληθαργικό, μπορεί να είναι πρησμένο στο σώμα του, πίνει νερό και ουρεί συχνά πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο που το παρακολουθεί. Επιπλέον, τα ιγκουάνα αντιμετωπίζουν συχνά μεταβολικές παθήσεις των οστών λόγω μη επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D, αλλά και διάφορες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος λόγω ακατάλληλου και κρύο περιβάλλοντος διαβίωσης.
Διατροφή
Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στο ιγκουάνα σας όπως για παράδειγμα νεφρική ανεπάρκεια, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται. Είναι φυτοφάγα ζώα και το κλειδί για μια ισορροπημένη και υγιή διατροφή είναι να τους παρέχετε πάντα φρέσκια τροφή, όπως λαχανικά φρούτα και συμπληρώματα ασβεστίου. Επειδή τα ιγκουάνα καταπίνουν την τροφή τους ολόκληρη, χωρίς να τη μασάνε, καλό είναι οτιδήποτε τους σερβίρετε να είναι κομμένο σε μικρά κομματάκια. Μην τους δώσετε ποτέ οτιδήποτε μπορεί να περιέχει ζωτική πρωτεΐνη και βεβαιωθείτε ότι θα έχουν πάντα φρέσκο και καθαρό νερό. Αν δεν έχουν καταναλώσει μέρος της τροφής τους μετά από ένα 24ωρο, αφαιρέστε τη από το κλουβί τους για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα υγείας, όπως στομαχικές διαταραχές.
Φροντίδα
Από τα πιο σημαντικά κομμάτια της φροντίδας ενός ιγκουάνα, είναι ο χώρος που θα το έχετε τοποθετημένο, δηλαδή του κλουβί-ενυδρείο του. Δυστυχώς, τα περισσότερα κλουβιά που διατίθενται στο εμπόριο δεν καλύπτουν της ανάγκες ενός ιγκουάνα, για αυτό πριν αγοράσετε κάποιο, πρέπει να κάνετε ενδελεχή έρευνα.
Πρέπει να επιλέξετε κλουβί, ανάλογα με το μέγεθος του κατοικιδίου σας, αλλά γενικά πρέπει να προτιμήσετε κάποιο αρκετά ευρύχωρο για να νιώθει πιο άνετα. Πολλοί κηδεμόνες καταφεύγουν σε λύσεις όπως είναι ένα αυτοσχέδιο κλουβί ή μετατρέπουν ένα ολόκληρο δωμάτιο στο βιότοπο του ιγκουάνα τους.
Φροντίστε να απομακρύνετε κάθε μέρα την τροφή που δεν έχει καταναλωθεί εντός 24ωρου, τα περιττώματα, το δέρμα ή οποιαδήποτε άλλα ορατά απόβλητα. Επιπλέον, πρέπει να καθαρίζετε το μπολ φαγητού και νερού του καθημερινά. Μια φορά την εβδομάδα, μεταφέρετε το ιγκουάνα σας σε έναν ασφαλή χώρο και καθαρίστε το κλουβί του σχολαστικά, τρίψτε καλά όλες τις επιφάνειες και τα διακοσμητικά στοιχεία που υπάρχουν, και αφού στεγνώσουν μπορείτε να μεταφέρετε το κατοικίδιό σας πάλι πίσω.
Η θερμοκρασία του ενυδρείου είναι ζωτικής σημασίας για το ιγκουάνα σας. Ιδανικά θα πρέπει το ενυδρείο να είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, σε ένα πιο δροσερό, όπου η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 26-28°C και σε ένα πιο ζεστό όπου η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 30-32°C. Σε κάθε περίπτωση, η θερμότητα πρέπει να εκπέμπεται μόνο από ψηλά και συνίσταται η χρήση θερμοστάτη για τη ρύθμιση της κατάλληλης θερμοκρασίας. Καθώς, το φυσικό φως δεν είναι εφικτό να υπάρχει μέσα στο ενυδρείο και το ιγκουάνα είναι ένα ημερόβιο ερπετό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικές λάμπες ακτινοβολίας UVB, κατάλληλες για ερπετά για 10 με 12 ώρες την ημέρα. Αυτό μιμείται το ηλιακό φως και βοηθάει στην παραγωγή βιταμίνης D. Θα πρέπει να αλλάζετε αυτές τις λάμπες τακτικά, καθώς η ακτινοβολία τους φθίνει με τον καιρό.
Διατηρείστε την υγρασία του κλουβί-ενυδρείο του στο 70% και συνιστάται να ψεκάζετε το ιγκουάνα σας μια με δυο φορές την ημέρα για να αυξήσετε την υγρασία του και να διατηρήσετε ένα υγιές δέρμα. Ένα ξύλινο υπόστρωμα είναι ιδανικό για τα ιγκουάνα και προτείνεται να τοποθετήσετε κλαδιά και ράφια μέσα στο ενυδρείο καθώς αγαπούν να σκαρφαλώνουν σε ψηλά μέρη.
Προτού αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα ιγκουάνα, πρέπει να σκεφτείτε ότι η φροντίδα του έχει πολλές απαιτήσεις. Πρέπει να βρείτε έναν κτηνίατρο που να έχει εμπειρία στη φροντίδα και την υγεία των ιγκουάνα και να του ζητήσετε περισσότερες συμβουλές προτού προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.