string(0) ""

Η γλώσσα του σώματος της γάτας – Τι σημαίνουν οι 5 πιο συχνές κινήσεις/αντιδράσεις

Αγγελική Μακρή

15/10/2024

Photo: Pixabay

Οι κηδεμόνες που έχουν υιοθετήσει γάτες δεν βαριούνται ποτέ, μιας και συνεχώς παίρνουν μαθήματα από τα κατοικίδιά τους. Η συμπεριφορά της γάτας είναι απρόβλεπτη, ακόμα και για τους πιο έμπειρους ανθρώπους που έχουν ζήσει με πολλές γάτες.

Οι ιδιαίτερες εκφράσεις τους, όπως το γουργουρητό, είναι και ο λόγος που πολλοί κηδεμόνες τις επιλέγουν πάντα ως σύντροφο και συγκάτοικό τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ερεθίσματα είναι κοινά και η γλώσσα του σώματος μεταδίδει τα ίδια μηνύματα για όλες τις γάτες. Αποκρυπτογραφούμε τις πιο συνηθισμένες συμπεριφορές και κινήσεις, προκειμένου να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα τα υπέροχα αυτά πλάσματα.

1. Χασμουρητό

Μπορεί να απολαμβάνουν να παίρνουν σύντομους ή μεγαλύτερους υπνάκους, όμως το χασμουρητό δεν υποδεικνύει μόνο ότι νυστάζουν ή ότι είναι αγουροξυπνημένες. Αντίθετα, με την κίνηση αυτή δείχνουν μια σειρά από συναισθήματα, όπως το ότι βαριούνται ή ότι βρίσκονται σε μια στρεσσογόνα κατάσταση. Επίσης ότι είναι ήρεμες ή έχουν βρει την αγαπημένη τους γωνία για να χουχουλιάσουν. Ανάλογα λοιπόν με το τι συνέβαινε λίγο πριν, το χασμουρητό έρχεται για να επισφραγίσει ή να φανερώσει την τρέχουσα κατάσταση της γάτας σας.

2. Kεφαλιές

Είναι ένας τρόπος για να σας δείξει η γάτα την αφοσίωσή της. Όταν πλησιάζει και σας δίνει κουτουλιά, ουσιαστικά θέλει να σας πει ότι σας αγαπάει, ότι είστε ο άνθρωπός της. Στο πρόσωπό της υπάρχουν αδένες όσφρησης και όταν τρίβουν το κεφάλι τους πάνω σας, σημαίνει ότι έχετε περάσει τις εξετάσεις και έχετε λάβει το εισιτήριο για να ενταχθείτε στον στενό της κύκλο. Ακόμα και στην ίδια οικογένεια, η γάτα θα επιλέξει πότε και ποιον θα εμπιστευτεί, άρα μην περιμένετε να δείτε αυτή τη συμπεριφορά προς όλα τα μέλη. Ταυτόχρονα, αφήνει και τη μυρωδιά της επάνω σας, κάτι που την κάνει να νιώθει πιο ασφαλής. Ενώ τις περισσότερες φορές θεωρείται ως θετική συμπεριφορά, αν δείτε ότι το επαναλαμβάνει συχνά μέσα στη μέρα, ίσως συμβαίνει επειδή είναι αγχωμένη. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο, αμέσως μόλις δείτε μια αλλαγή στην καθημερινότητα της γάτας σας.

3. Ζυμώνει

Ως άλλος ζαχαροπλάστης, η γάτα κάνει αυτή την παράξενη κίνηση να πιέζει εναλλάξ με τις πατούσες της μια επιφάνεια, όπως για παράδειγμα το χαλί ή το πάπλωμα. Είναι κάτι πολύ σύνηθες και γίνεται σε συνδυασμό με γουργουρητό. Οι εξηγήσεις που δίνονται για αυτή τη συμπεριφορά, είναι πολλές: Άλλοι υποστηρίζουν πως αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από την περίοδο που θήλαζαν τη μητέρα τους και έσπρωχναν την κοιλιά προκειμένου να εκκριθεί γάλα. Μια ακόμη ερμηνεία είναι ότι πιέζουν με τις πατούσες ό,τι θέλουν να σημαδέψουν ως δική τους περιοχή. Από τις πατούσες εκκρίνονται φερομόνες, τις οποίες μυρίζει η γάτα και γνωρίζει πως βρίσκεται κάπου ασφαλής και γνώριμα.

4. Γλείφει το πρόσωπο των κηδεμόνων

Ναι μεν οι γάτες είναι ανεξάρτητα πλάσματα, όμως δείχνουν συχνά και με έντονο τρόπο ευγνωμοσύνη προς τους ανθρώπους τους. Όταν μια γάτα γλείφει το πρόσωπο του κηδεμόνα της, αυτό σημαίνει πως νιώθει ασφαλής μαζί του. Εκείνες που ζουν στη φύση, χρησιμοποιούν αυτή τη συμπεριφορά σε άλλες γάτες, για να τους δείξουν το δέσιμο και την εμπιστοσύνη που νιώθουν και πως, με έναν τρόπο, τις θεωρούν σύμμαχους.

5. Χτυπάει τα δόντια της

Αυτό ίσως το έχετε δει να το κάνει ενώ ταυτόχρονα κοιτάει επίμονα κάτι. Η συμπεριφορά αυτή συμβαίνει εξαιτίας του ενστίκτου κυνηγού που διαθέτει η γάτα. Άρα, όταν δει το υποψήφιο θήραμά της, το κλειδώνει με την όραση και προετοιμάζει τα δόντια της. Ταυτόχρονα μερικές φορές, ίσως ακούσετε και ένα υπόκωφο γρύλισμα. Όλα αυτά αποτελούν ένα τελετουργικό προετοιμασίας της, μέχρι να κυνηγήσει και να πιάσει το θήραμα, δηλώνοντας την συγκέντρωση και τη χαρά της για όσα πρόκειται να συμβούν.

Δώστε στη γάτα σας την ασφάλεια που χρειάζεται

Δώστε στην γάτα σας όλη την αγάπη και την ασφάλεια που χρειάζεται για να συνεχίσει να μεγαλώνει χαρούμενη!

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων My Happy Pet της Eurolife FFH, έχετε έναν σύμμαχο στο πλευρό σας για να της προσφέρετε κάλυψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την υγεία της.

Το πρόγραμμα My Happy Pet παρέχει:

● κτηνιατρικές επισκέψεις

● διαγνωστικές εξετάσεις

● νοσοκομειακή περίθαλψη

● υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης)

● wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές, παραφαρμακευτικά προϊόντα και είδη καλλωπισμού)

Το My Happy Pet απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και, ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε, έχει 2 πακέτα. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως.

Με άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές εδώ.

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet, η υγεία της γάτας σας είναι προτεραιότητα. Μάθετε εδώ περισσότερα για όλα όσα μπορεί να σας προσφέρει!

Σχετικά άρθρα

Ο απίθανος Garfield της Νεκταρίας Γιαννουδάκη

3 πράγματα που πρέπει να αλλάξετε στο σπίτι αν πάρετε γάτα

Πώς να φωτογραφίσετε το μαύρο κατοικίδιό σας