string(0) ""

Bichon Frizes: 7 πράγματα που αξίζει να μάθετε για αυτούς τους μοναδικούς σκύλους

Μυρτώ Τζώρτζου

15/10/2024

Photo: Shutterstock

Χαρούμενα, πανέξυπνα και με αγάπη για παιχνίδια και σκανταλιές τα σκυλάκια με το λευκό χνουδωτό παλτό, τα Bichon Frizes, δεν υπάρχει περίπτωση να τα συναντήσετε και να μη σας κλέψουν την καρδιά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή.

Εμείς θα ”εισβάλουμε” στον κόσμο τους και θα σας αποκαλύψουμε 7 πολύ ενδιαφέροντα μυστικά τους.

1. Σκύλοι με πλούσια ιστορία

Η ιστορία των Bichon Frizes ξεκινά στη Μεσόγειο, όταν τα ανακάλυψαν τον 14ο αιώνα Ιταλοί ναυτικοί εξερευνώντας τα Κανάρια Νησιά. Ξεκίνησαν λοιπόν να τα παίρνουν μαζί τους στα πλοία για να πιάνουν αρουραίους αλλά και για να τα έχουν παρέα στα μεγάλα θαλάσσια ταξίδια τους.

Εκτός όμως από τους Ιταλούς ναυτικούς και οι Ισπανοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να γνωρίσει ο κόσμος αυτά τα ζώα σε όλη την περιοχή εκεί.

Τον 16ο αιώνα, τα Bichon Frizes μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, όπου γρήγορα τα λάτρεψαν οι βασιλείς και γενικά η αριστοκρατία. Μεγάλη μάλιστα δημοτικότητα κέρδισαν στο δικαστήριο του Γάλλου βασιλιά Φραγκίσκου Α’. Παράλληλα συνόδευαν τους κηδεμόνες τους σε χορούς και δεξιώσεις και πόζαραν για καλλιτέχνες. Τον 18ο αιώνα, το Bichon Frize έγινε το αγαπημένο του Γάλλου βασιλιά Louis XIV.

Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, η δημοτικότητα αυτών των σκύλων στον κύκλο της αριστοκρατίας μειώθηκε. Πολλά από αυτά κατέληξαν στους δρόμους, όπου τα πήραν για σκύλους τσίρκου ή για να γίνουν σύντροφοι πολλών μουσικών του δρόμου.

Παρ ‘όλα αυτά, η χαρούμενη φύση τους και η ικανότητά τους να μαθαίνουν τα βοήθησαν να επιβιώσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η φυλή άρχισε να αναβιώνει χάρη στις προσπάθειες των Γάλλων και Βέλγων κτηνοτρόφων.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η φυλή έλαβε επίσημη αναγνώριση στη Γαλλία και το Βέλγιο. Το 1933, η FCI αναγνώρισε επίσημα το Bichon Frize ως ξεχωριστή φυλή. Το 1973, το AKC έκανε το ίδιο.

Σήμερα, το Bichon Frize είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής φυλή σε όλον τον κόσμο. Μπορεί μάλιστα να το δει κανείς σε εκθέσεις σκύλων.

2. Σκύλοι τσίρκου

Στα τέλη του 1800 τα Bichon Frises χρησιμοποιήθηκαν, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ως σκυλιά τσίρκου, αφού πολλοί από τους ευγενείς που τα είχαν είτε φυλακίστηκαν είτε εκτελέστηκαν.

Στις παραστάσεις τους, αυτοί οι σκύλοι έκαναν μια σειρά από κόλπα όπως άλματα, περπάτημα σε τεντωμένο σχοινί ή ακόμα και παίξιμο μουσικών οργάνων. Συχνά φορούσαν κοστούμια ώστε να φαίνονται αρκετά αστείοι.

Οι μουσικοί δε του δρόμου τα συμπαθούσαν ιδιαίτερα καθώς διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ εύκολο να εκπαιδευτούν ώστε να τους ακολουθούν και να ζουν μαζί τους.

3. Απεικονίζονται σε πολλά έργα τέχνης

Το Bichon Frise αγαπήθηκε πολύ από τους καλλιτέχνες και έχει απεικονιστεί σε πολλά έργα τέχνης, όπως αυτά των Γκόγια, Ρενουάρ, Τιτσιάνο, Ρέινολντς και άλλων. Ο Γκόγια μάλιστα λάτρευε τη φυλή αυτή και δημιούργησε πολλά έργα τέχνης που είχαν ένα Bichon Frise.

4. Είναι πάντα λευκoί

Σε αντίθεση με άλλες φυλές που έχουν γούνα διαφόρων χρωμάτων ή αποχρώσεων, το Bichon Frise είναι πάντα λευκό. Το μόνο μέρος του που δεν είναι λευκό είναι η μύτη του, η οποία είναι μαύρη.

5. Προβλήματα υγείας

Τα Bichon Frises είναι γενικά υγιή σκυλιά, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπή σε ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν ως δερματικές παθήσεις ή διατροφικές ευαισθησίες. Είναι επίσης επιρρεπή σε οδοντικά προβλήματα, εν μέρει λόγω του μικρού στόματός τους.

Άλλα προβλήματα υγείας που μπορούν να εμφανίσουν είναι η εξάρθρωση επιγονατίδας, αν και λιγότερο συχνή από ό, τι στις μεγαλύτερες φυλές, η ασθένεια Cushing, προβλήματα με το ήπαρ, ασθένεια Legg-Perthes.

Οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι και ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και την πρόληψη ορισμένων από αυτά τα προβλήματα.

6. Η ευφυΐα τους διευκολύνει την εκπαίδευσή τους

Η εκπαίδευση ενός Bichon Frise είναι πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία χάρη στην ευφυΐα και την προθυμία του να ευχαριστήσει τον κηδεμόνα του. Αυτοί οι σκύλοι πραγματικά μαθαίνουν γρήγορα και ανταποκρίνονται καλά στην εκπαίδευση με θετική ενίσχυση.

Από την άλλη η έγκαιρη κοινωνικοποίησή τους θα τους βοηθήσει να γίνουν υπέροχα κατοικίδια με αυτοπεποίθηση. Είναι επίσης επιρρεπή στο να εμφανίσουν άγχος αποχωρισμού, οπότε είναι σημαντικό να τους μάθετε να είναι άνετοι και χαλαροί όταν μένουν μόνοι. Η σταδιακή απευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση στο κλουβί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του άγχους αποχωρισμού.

Τέλος συχνά αυτοί οι σκύλοι είναι λίγο πεισματάρηδες οπότε είναι σημαντικό να είστε πάντα ήρεμοι όταν θέλουν να κάνουν το δικό τους.

left arrow
right arrow

7. Είναι καλοί και φιλικοί με τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα

Τα Bichon Frises είναι γνωστά για την κοινωνική τους φύση. Τους αρέσει να πηγαίνουν παντού με τους κηδεμόνες τους και να μη μένουν μόνα στο σπίτι. Τα πάνε επίσης καλά με τα παιδιά αλλά και τα άλλα ζώα, ειδικά αν κοινωνικοποιηθούν έγκαιρα και σωστά.

Πραγματικά αυτοί οι σκύλοι είναι εξαιρετικοί. Η μοναδική τους εμφάνιση, η ιδιοσυγκρασία και η προσαρμοστικότητά τους τους καθιστούν υπέροχους συντρόφους σε ένα σπίτι. Κατανοώντας τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές τους και φροντίζοντάς τους σωστά, μπορείτε να τους εξασφαλίσετε μια ζωή με υγεία και ευτυχία.

Σχετικά άρθρα

Επιτρέπεται ο σκύλος σας να φάει στέβια; Δείτε τους κινδύνους

Ο απίθανος Garfield της Νεκταρίας Γιαννουδάκη

Υιοθετήσατε έναν ηλικιωμένο σκύλο; Τα ανέλπιστα οφέλη από μια τέτοια απόφαση