string(0) ""

Σύνδρομο της χαρούμενης ουράς

Ελένη Παπαοδυσσέα

04/10/2024

Photo: Shutterstock

Η ουρά είναι σημαντικό μέρος της γλώσσας του σώματος του σκύλου.

Εκφράζει μια πληθώρα συναισθημάτων, κυρίως χαρά και ενθουσιασμό. Ωστόσο, το υπερβολικό κούνημα της ουράς, μπορεί να προκαλέσει την κατάσταση που ονομάζεται “σύνδρομο της χαρούμενης ουράς”.

Συμβαίνει όταν η ουρά του σκύλου χτυπάει με δύναμη σε τοίχους, έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα την πρόκληση τραυματισμών, όπως εκδορές, αιματώματα, ακόμη και κατάγματα σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι μεγαλόσωμες φυλές με λεπτές και δυνατές ουρές, όπως οι μολοσσοί, τα pit bulls, τα boxers και τα greyhounds είναι πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο αυτό.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής δεν είναι χαρούμενη υπόθεση! Η άκρη της ουράς, αυτή που συχνότερα τραυματίζεται, είναι δύσκολο σημείο για περίδεση. Οι σκύλοι, παρά τον πόνο που νιώθουν, συνεχίζουν να εκφράζουν έντονα τη χαρά τους, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο να διατηρηθεί η πληγή καλυμμένη και καθαρή. Η επανάληψη των τραυματισμών δεν επιτρέπει την επούλωση της πληγής και μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες επιμολύνσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μέρους της ουράς για να προστατεύσει το ζώο.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σύνδρομο χαρούμενης ουράς είναι μια επαναλαμβανόμενη πρόκληση. Πώς μπορούμε να το προλάβουμε;

Ασφαλές περιβάλλον: εξασφαλίζουμε ότι ο χώρος όπου ζει ο σκύλος μας είναι ελεύθερος από κινδύνους και του δίνει τη δυνατότητα να κινείται άνετα

Παρατήρηση: Ελέγχουμε τακτικά την ουρά του σκύλου μας για πληγές ή ερεθισμούς

Στην πρώτη ένδειξη ερεθισμού ή αιμορραγίας της ουράς επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο για να λάβουμε οδηγίες. Μετά τον καθαρισμό της πληγής και την επίδεση του σημείου, ένα μαλακό κολάρο αποκατάστασης θα είναι χρήσιμο για να εμποδίσει τον σκύλο να γλείφει ή να τραβάει τον επίδεσμο. Αν η διαχείριση της θεραπείας στο σπίτι είναι δύσκολη και πάλι ο κτηνίατρος θα δώσει τις σωστές οδηγίες για την καλύτερη διαχείριση του περιστατικού!

left arrow
right arrow

Το σύνδρομο της χαρούμενης ουράς προκαλείται από την έντονη εκδήλωση χαράς του σκύλου μας. Με τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η χαρά του δεν θα μετατραπεί σε πόνο.

Γράφει η Ελένη Παπαοδυσσέα  από την ομάδα της Πλακεντία Κτηνιατρική.

Σχετικά άρθρα

Νέα σειρά περιποίησης έρχεται να αναβαθμίσει τη φροντίδα των κατοικιδίων σας

React Docuseries: Το 2ο επεισόδιο της digital σειράς της Κωτσόβολος είναι αφιερωμένο στους τετράποδους φίλους μας

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε αναπτύξει μια ισχυρή σχέση με τον σκύλο σας